Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 11:01
15461 citiri
Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE
Foto: MAE

Impotriva Romaniei exista in acest moment 62 de actiuni de infringement si o sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Comisia Europeana.

Cele mai multe au la origine intarzieri ale ministerelor si greseli ale unor functionari, dar deocamdata nu avem o procedura interna pentru plata eventualelor sanctiuni, afirma subsecretarul de stat in MAE Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata CJUE.

"Daca se va ajunge la plata unor sanctiuni, eu voi pleda pentru recuperarea prejudiciilor de la functionarii responsabili. Nu cred ca e in regula ca Romania sa plateasca sanctiuni pentru neglijenta lor", a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Razvan Horatiu Radu, care ne-a explicat si care sunt institutiile cu cele mai mari probleme.

Romania are un infringement si pe Justitie, pentru ca din 2014 nu a transpus in legislatia interna prevederi europene privind confiscarea extinsa si confiscarea produsului infractiunii.

Recent impotriva Romaniei a fost declansat un infringement pe tema Legii 51% produse romanesti. Care sunt motivele invocate de CE?

Din punctul nostru de vedere, aceasta actiune e doar una dintre cele 62 pe care le avem in lucru. Un regulament al UE ne interzice sa devoalam motivele actiunilor. E o procedura confidentiala intre stat si CE, singura care poate face publice motivele.

Aceasta actiune era de asteptat, actul normativ a reusit sa nemultumeasca, din cunostintele mele, cam toti actorii din piata. Are foarte multe prevederi foarte bune, dar si unele criticate. Trebuie sa realizam in mod inteligent un echilibru intre legislatia europeana, pe care suntem obligati sa o respectam, si interesele noastre nationale.

Din punctul nostru de vedere, nu sunt noutati. Am mai avut un dialog cu CE pe baza acestei legi, nu e un infringement care sa ma sperie. Avem doua luni sa raspundem CE la problemele ridicate. Daca va fi nemultumita, vom mai avea un termen de conformare.

Daca nu v-a surprins actiunea CE, inseamna ca au existat semnale privind vulnerabilitatile din punct de vedere european ale acestei legi?

Au existat. Pentru ca inainte de declansarea procedurii de infringement noi am raspuns la o serie de intrebari adresate de CE. Dupa ce legea a intrat in vigoare, parte dintre marii retaileri au facut plangere la CE si obligatoriu in urma fiecarei plangeri se deschide o investigatie, un dialog informal cu statul. In urma acestui dialog, CE se lamureste daca exista o potentiala incalcare a dreptului UE.

Prin declansarea procedurii de infringement, din perspectiva CE exista o incalcare a legislatiei europene in materie. Noi analizam impreuna cu Ministerul Agriculturii si vom pregati cel mai bun raspuns posibil.

Concret, ce trebuie sa facem in cele doua luni?

Analizam potentialele incalcari invocate de CE. Acolo unde consideram ca nu exista incalcare argumentam. Acolo unde admitem ca exista incalcari, va trebui sa amendam legislatia.

Daca CE e nemultumita de raspunsul din aceasta prima etapa, numita punere in intarziere, va emite un aviz motivat, debutul celei de-a doua faze necontencioase, unde vom avea inca un termen de doua luni in care fie sa combatem argumentele, fie sa ne conformam.

Daca nici dupa al doilea raspuns CE nu e multumita, urmeaza faza contencioasa, sesizarea Curtii de Justitie a UE (CJUE), in fata careia statele si CE au pozitii egale si nu e obligatoriu ca CE sa aiba castig de cauza.

Ati si castigat recent un proces al Romaniei la CJUE.

Da, si nu e primul. In 2011, am castigat prima cauza in care am fost deferiti CJUE. Acum am reusit anularea unei decizii a CE in materie de corectie de fonduri si vom pastra 128 de milioane de euro acasa.

Aceasta cauza si-a avut geneza intr-o serie de corectii pe care UE ni le-a aplicat pentru o serie de activitati desfasurate la nivelul Ministerului Agriculturii - APIA, in perioada 2007-2008. Adica ne-a cerut banii inapoi.

Mai fusese o corectie anterioara, in 2011, pe care nu am atacat-o.

Cine a decis neatacarea?

Ministerul Agriculturii. Noi suntem doar o interfata. De aceasta data si noi, si colegii de la APIA am insistat sa atacam corectia CE, care de acum va trebui sa fie mai atenta si prudenta cand vrea sa ne ceara banii inapoi.

N-as vrea sa se inteleaga ca, de regula, CE nu are dosare bine fundamentate. E gardianul tratatelor, are juristi foarte buni, numai ca de multe ori si noi ne putem da seama unde ne aflam si daca e un caz unde putem sa ne batem pana capat.

Ati spus ca ati castigat doua actiuni la CJUE. Cate actiuni ati pierdut?

Noi suntem implicati in mai multe tipuri de proceduri. In primul rand, in intrebarile preliminare trimise de instantele nationale. Acolo nimeni nu castiga, nimeni nu pierde, instanta de la Luxemburg interpreteaza dreptul UE.

In procedurile contencioase cu CE, am pierdut intr-o singura cauza - Moldomin, anul trecut. O singura condamnare in 10 ani si inca nicio sanctiune e un bilant foarte bun.

Condamnarea nu atrage automat sanctiunea?

Nu. Condamnarea in cazuri precum Moldomin atrage o potentiala sanctiune in etapa a doua, daca nu ne conformam, unde sper sa nu ajungem. Suntem pe cale sa rezolvam problema interna.

In schimb, in cazul netranspunerii de directive, toleranta CE e zero.

Cine e campioana infrangerilor la CJUE?

Nu am o statistica, dar campioane sunt statele clasice ale UE, destul de des condamnate si chiar sanctionate prin obligarea la plata unor amenzi. Pana in 2016 am fost singurul stat necondamnat la CJUE.

In speta Moldomin cine trebuie sa se conformeze?

Ministerul Economiei.

Si cine plateste daca asta nu se intampla?

Nu avem la nivel intern o procedura reglementata de plata a sanctiunilor, daca ele vor interveni. Daca se va ajunge la plata unor sanctiuni, eu voi pleda pentru recuperarea prejudiciilor de la functionarii responsabili.

In multe dintre cauzele de infringement, in spatele greselii stau functionari ai statului si nu cred ca e in regula ca Romania sa plateasca sanctiuni pentru neglijenta lor.

Vorbeati de directive europenene implementate si toleranta zero a CE. Potrivit unei informatii recente, am avea 21 de directive netranspuse. Asa e?

Noi la ora actuala avem 62 de proceduri de infringement. Nu e un numar care sa ne sperie. 20 dintre ele reprezinta situatii de aplicare incorecta a legislatiei europene, iar 42 reprezinta netranspunerea unor directive.

Intre aceste 42, in aproximativ jumatate dintre ele, noi am transmis deja informatiile CE si asteptam clasarea cauzelor. Cele 21, la care va referiti dvs si care apar intr-un document al nostru, se refera la directive care la ora actuala sunt in Parlament. Estimez ca la finalul acestei sesiuni un numar mare dintre ele vor fi transpuse si vom inchide cauzele.

Noi pana acum am avut in Parlament un partener foarte bun, legile de transpunere a directivelor nu au stat mult in procedura parlamentara. Intarzieri am avut si avem la nivel de ministere.

De ce?

Nu am un raspuns, dar nici intelegere fata de intarzierile nejustificate. Unele sunt justificate, atunci cand directiva presupune modificari ale cadrului intern. Dar sunt situatii in care nu gasesc justificari.

De exemplu, in cazul intarzierii transpunerii de catre Ministerul Transporturilor a Directivei privind ambarcatiunile de agrement si motovehiculele nautice. Ea poate fi transpusa printr-o HG care trebuia adoptata de foarte mult timp, avand in vedere ca directiva este din 2013.

Alte intarzieri pot interveni pentru ca sunt mai multe ministere responsabile si niciunul nu-si asuma conducerea transpunerii. Mai sunt intarzieri obiective care tin de parcurgerea tuturor procedurilor interne. O directiva poate fi transpusa intre 6 luni si 2 ani si multe dintre directivele la care va refereati, cele 21, sunt din 2013-2015.

Care sunt ministerele cele mai problematice?

E greu de facut un clasament, insa la nivel european cam toate statele au probleme in materie de mediu, pentru ca a avea un mediu sanatos costa si nu se prea impaca cu economia industrializata.

Parte dintre directivele restante sunt la Ministerul de Finante, din punctul nostru de vedere un partener foarte bun, dar au fost situatii cu directivele ce privesc piata de capital cu multi actori neguvernamentali implicati.

Dar sunt si exemple pozitive, de exemplu Ministerul Agriculturii, care se conformeaza aproape intotdeauna in termen.

Vorbeati de Mediu. Cu gropile de gunoi care este situatia?

Suntem in infringement avansat, exista o sesizare a CJUE. Avem dosarul in lucru de 5 ani, colaboram bine cu Ministerul Mediului si al Dezvoltarii, insa problema e la nivel local. Am avut la inceputul procedurii 109 gropi care trebuiau inchise in jurisdictia autoritatilor locale. Jumatate au fost inchise sau ecologizate.

Pentru restul, la care probabil se va referi actiunea CE, pe care nu am primit-o inca, procesul de inchidere va dura cel putin 2 ani. E insa un plan integrat la care se lucreaza.

Sunt ingrijorat ca a fost sesizata CJUE, sigur ca nu-mi doresc o condamnare, dar sunt optimist si sper ca nu vom ajunge la sanctiuni.

In materia gropilor de gunoi, multe state au fost deja condamnate. Italia, de exemplu, a platit sanctiuni de 40 de milioane de euro, pentru ca nu a rezolvat problema deseurilor. Nu cred ca Romania va ajunge aici.

Cate actiuni exista acum in total impotriva Romaniei la CJUE?

Momentan nu avem nicio cauza de infringement pe rolul CJUE. In speta privind deseurile, s-a luat decizia sesizarii Curtii, dar pana la sesizare efectiva va mai dura ceva.

Care sunt zonele de legislatie vizate de directivele europene? Isi "baga nasul" UE peste tot?

Sunt domenii unde exista o armonizare mai larga, precum Mediul, Agricultura, Economia, si unele cu armonizare minimala, cum e impozitarea sau insolventa.

Legislatia penala in ce zona e?

In general e in zona minima de armonizare. Legislatia procesual penala e mai bine armonizata in materie de garantii procesuale, confiscari de bunuri.

Avem vreun infringement pe legislatie penala?

Da. Suntem in urma cu transpunerea unei directive din 2014, care se refera la inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in UE. Nu am inteles de ce aceasta directiva nu a fost transpusa la timp, fiind atat de veche.

Ce ne cere aceasta directiva?

Directiva realizeaza o minima armonizare in materie de masuri asiguratorii si confiscarea produsului infractiunii. Directiva este transpusa in linii mari. Desi trebuia transpusa integral pana in octombrie 2016, sunt inca netranspuse anumite dispozitii privind confiscarea produsului infractiunii, confiscarea extinsa si executarea efectiva a hotararii de confiscare. De asemenea, trebuie lamurit modul in care se transmit anual statistici CE.

Cat de mult ne impune UE? Exista teorii ca suntem cumva obligati la decizii impotriva interesului nostru sau a traditiilor noastre.

Includerea in UE ne face o natiune privilegiata. Am aceptat sa renuntam la o parte dintre competente pentru a ne fi mai bine. Iar UE nu ne impune.

Romania participa la negocierea oricarui act european si, de aceea, nici nu inteleg de ce avem dificultati in transpunere. Expertii care participa la negociere ar trebui sa redacteze si legislatia interna. Daca suntem actori la masa negocierii, UE nu ne impune nimic.

Procesul de adoptare a actului normativ european implica o consultare cu multi actori institutionali si non-institutionali, presupune dezbatere, negocieri intre state in baza unor mandate nationale, e un proces corect si transparent al carui rezultat e un compromis intre toti actorii implicati.

Deci fiecare tara trebuie sa isi joace bine cartea interesului national?

Nu e un secret ca statele UE sunt intr-o concurenta justificata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Razvan Horatiu Radu CJUE, #Romania infringement , #justitie