Ziare.com

Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 19:04

   

Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol
Institutiile juridice au inregistrat o recuperare lenta a increderii publice comparativ cu ultimii ani, obtinand recent peste 40%, releva un sondaj efectuat de Sociopol.

Potrivit cercetarii, institutiile juridice inregistreaza un nivel moderat spre mediu de incredere, ceva mai mult de o treime dintre romani avand incredere in justitie. Sondajul arata astfel ca justitia cunoaste o recuperare lenta a increderii.

Avocatul Poporului inregistreaza o erodare a increderii de la 40% la 30%, in timp ce DNA si Curtea Constitutionala beneficiaza de o incredere aproximativ egala cu nivelul inregistrat in 2012.

Biserica si Armata - cel mai de incredere. Parlamentul si partidele politice se afla la coada

La capitolul "incredere in institutiile publice", Biserica si Armata se situeaza in partea de sus a clasamentului, in timp ce la polul opus se afla Parlamentul si partidele politice.

Pentru Armata si-au exprimat increderea 80% dintre respondenti iar fata de Biserica - 75%, in timp ce in Parlament au multa incredere 24% iar fata de partidele politice, aflate pe ultimul loc, 17%.

Respondentii au incredere multa si in Jandarmerie - 66%, BNR - 61%, NATO - 61% si UE - 60%. In mass-media au incredere multa 57%, in Politie - 55% si in SRI - 50%.

In Presedintie au multa incredere 30% iar in Guvern - 32%, in timp ce in sindicate 24%, iar in banci si in ONG-uri - 32%. In FMI au multa incredere 35%.

Sondaj CSOP: Victor Ponta l-a depasit pe Mugur Isarescu. Increderea in justitie creste

Principalele institutii care definesc cadrul de incredere in contractul social si in care cel putin jumatate din romani au incredere sunt: doua institutii sociale - Biserica si mass-media; practic, toate institutiile militare/de forta - armata, jandarmeria, politia, serviciile de informatii; o singura institutie financiara - BNR; o singura institutie din zona politica - primaria; trei institutii internationale occidentale - NATO si UE si, in ceva mai mica masura, SUA.

Volumul esantionului a fost de 1.014 persoane si este reprezentativ la populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar perioada de culegere a datelor a fost 5-10 octombrie prin metoda interviurilor telefonice.

Tipul esantionului este stratificat bistadial, cu selectie probabilista a gospodariilor (aleatoriu simplu) si a persoanelor (metoda "cea mai tanara persoana din gospodarie"), iar marja de eroare este de +/- 3,1% la un nivel de incredere de 95%.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cu alte cuvine in opinia europol, romanii sint niste retardati

care au incredere in uneltele de propaganda (BOR) si de represiune (SRI, armata,politie, jandarmerie) ale statului socialisto-mafiot pesedist...
Oare?!?!

 

Cred ca...

... in ce-i priveste pe vanzatorii de tara si pe complicii lor, Romanii ar putea avea mai multa incredere in metoda asta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Polonium#Well-known_poisoning_cases

hahahahahahaha

adica gigi becali are 35 la suta in sondaj acum am vazut la un post de stiri,gigi care este perceput clar ca o victima a justitiei corupte din romania si pe de alta parte oamenii au incredere mare in justitie,hahahaha,o contradictie cat elefantul,ori sondajul este extrem de prost facut cu caracter de manipulare ori esantionul cu care au facut e format din cre tini,mare e gradina frate

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor