Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 19:04
2045 citiri
Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol

Institutiile juridice au inregistrat o recuperare lenta a increderii publice comparativ cu ultimii ani, obtinand recent peste 40%, releva un sondaj efectuat de Sociopol.

Potrivit cercetarii, institutiile juridice inregistreaza un nivel moderat spre mediu de incredere, ceva mai mult de o treime dintre romani avand incredere in justitie. Sondajul arata astfel ca justitia cunoaste o recuperare lenta a increderii.

Avocatul Poporului inregistreaza o erodare a increderii de la 40% la 30%, in timp ce DNA si Curtea Constitutionala beneficiaza de o incredere aproximativ egala cu nivelul inregistrat in 2012.

Biserica si Armata - cel mai de incredere. Parlamentul si partidele politice se afla la coada

La capitolul "incredere in institutiile publice", Biserica si Armata se situeaza in partea de sus a clasamentului, in timp ce la polul opus se afla Parlamentul si partidele politice.

Pentru Armata si-au exprimat increderea 80% dintre respondenti iar fata de Biserica - 75%, in timp ce in Parlament au multa incredere 24% iar fata de partidele politice, aflate pe ultimul loc, 17%.

Respondentii au incredere multa si in Jandarmerie - 66%, BNR - 61%, NATO - 61% si UE - 60%. In mass-media au incredere multa 57%, in Politie - 55% si in SRI - 50%.

In Presedintie au multa incredere 30% iar in Guvern - 32%, in timp ce in sindicate 24%, iar in banci si in ONG-uri - 32%. In FMI au multa incredere 35%.

Sondaj CSOP: Victor Ponta l-a depasit pe Mugur Isarescu. Increderea in justitie creste

Principalele institutii care definesc cadrul de incredere in contractul social si in care cel putin jumatate din romani au incredere sunt: doua institutii sociale - Biserica si mass-media; practic, toate institutiile militare/de forta - armata, jandarmeria, politia, serviciile de informatii; o singura institutie financiara - BNR; o singura institutie din zona politica - primaria; trei institutii internationale occidentale - NATO si UE si, in ceva mai mica masura, SUA.

Volumul esantionului a fost de 1.014 persoane si este reprezentativ la populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar perioada de culegere a datelor a fost 5-10 octombrie prin metoda interviurilor telefonice.

Tipul esantionului este stratificat bistadial, cu selectie probabilista a gospodariilor (aleatoriu simplu) si a persoanelor (metoda "cea mai tanara persoana din gospodarie"), iar marja de eroare este de +/- 3,1% la un nivel de incredere de 95%.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: AGERPRES