Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 19:04
2230 citiri
Romanii au inceput sa aiba incredere in justitie - sondaj Sociopol
Foto: Eutrio.be

Institutiile juridice au inregistrat o recuperare lenta a increderii publice comparativ cu ultimii ani, obtinand recent peste 40%, releva un sondaj efectuat de Sociopol.

Potrivit cercetarii, institutiile juridice inregistreaza un nivel moderat spre mediu de incredere, ceva mai mult de o treime dintre romani avand incredere in justitie. Sondajul arata astfel ca justitia cunoaste o recuperare lenta a increderii.

Avocatul Poporului inregistreaza o erodare a increderii de la 40% la 30%, in timp ce DNA si Curtea Constitutionala beneficiaza de o incredere aproximativ egala cu nivelul inregistrat in 2012.

Biserica si Armata - cel mai de incredere. Parlamentul si partidele politice se afla la coada

La capitolul "incredere in institutiile publice", Biserica si Armata se situeaza in partea de sus a clasamentului, in timp ce la polul opus se afla Parlamentul si partidele politice.

Pentru Armata si-au exprimat increderea 80% dintre respondenti iar fata de Biserica - 75%, in timp ce in Parlament au multa incredere 24% iar fata de partidele politice, aflate pe ultimul loc, 17%.

Respondentii au incredere multa si in Jandarmerie - 66%, BNR - 61%, NATO - 61% si UE - 60%. In mass-media au incredere multa 57%, in Politie - 55% si in SRI - 50%.

In Presedintie au multa incredere 30% iar in Guvern - 32%, in timp ce in sindicate 24%, iar in banci si in ONG-uri - 32%. In FMI au multa incredere 35%.

Sondaj CSOP: Victor Ponta l-a depasit pe Mugur Isarescu. Increderea in justitie creste

Principalele institutii care definesc cadrul de incredere in contractul social si in care cel putin jumatate din romani au incredere sunt: doua institutii sociale - Biserica si mass-media; practic, toate institutiile militare/de forta - armata, jandarmeria, politia, serviciile de informatii; o singura institutie financiara - BNR; o singura institutie din zona politica - primaria; trei institutii internationale occidentale - NATO si UE si, in ceva mai mica masura, SUA.

Volumul esantionului a fost de 1.014 persoane si este reprezentativ la populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar perioada de culegere a datelor a fost 5-10 octombrie prin metoda interviurilor telefonice.

Tipul esantionului este stratificat bistadial, cu selectie probabilista a gospodariilor (aleatoriu simplu) si a persoanelor (metoda "cea mai tanara persoana din gospodarie"), iar marja de eroare este de +/- 3,1% la un nivel de incredere de 95%.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#romani crestere incredere justitie, #sondaj incredere justitie, #sondaj incredere institutii, #romani incredere justitie , #justitie