Romanii au incredere in DNA: Peste 50% cred ca "telejustitia" diminueaza justitia - sondaj IRES

Joi, 12 Martie 2015, ora 17:03
2744 citiri
Romanii au incredere in DNA: Peste 50% cred ca "telejustitia" diminueaza justitia - sondaj IRES

Un barometru IRES vizand increderea in Justitie releva ca DNA beneficiaza de multa sau foarte multa incredere in randul a 63% dintre intervievati, DIICOT - peste 50%, ICCJ - 48%, iar 57% spun ca sunt interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor din ultima perioada.

In studiul "Barometrul increderii in institutii", realizat de IRES in perioada 9-10 martie, 49% dintre persoanele intervievate spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 40% considera ca acestea merg intr-o directie gresita.

Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o parere foarte buna sau buna despre faptul ca, in ultimele luni, multi oameni politici sunt acuzati de coruptie, sunt condamnati sau arestati preventiv. Despre acest lucru tind sa aiba o parere buna in proportie mai ridicata barbatii si respondentii cu studii superioare.

Coruptie raspandita in Romania

In acelasi timp, cumulativ, o proportie covarsitoare a respondentilor, 95%, este de parere ca in Romania coruptia este foarte raspandita (70%) sau destul de raspandita (25%). Doar 3% dintre acestia cred ca este putin raspandita, iar 1% spun ca nu este raspandita deloc.

Afaceristii romani admit existenta coruptiei, dar in curtea vecinului - studiu

O proportie semnificativa a persoanelor intervievate, 57%, considera ca exista politicieni care sprijina lupta impotriva coruptiei in mod sincer. Respondentii care au absolvit cel mult clase gimnaziale tind sa raspunda afirmativ la aceasta intrebare in proportie mai ridicata.

Referitor la reflectarea mediatica a fenomenului, 57% dintre participantii la studiu se declara interesati sau foarte interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor din ultima perioada.

Cu cat respondentii sunt mai educati, cu atat convingerea ca transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea coruptiei se regaseste mai rar in randul acestora, conform IRES.

Studiul releva, totodata, ca DNA beneficiaza de cea mai ridicata incredere din partea publicului.

Romanii au incredere in Justitie

De altfel, conform comunicatului IRES in care sunt prezentate rezultatele barometrului, toate institutiile care activeaza in sistemul juridic din Romania beneficiaza de nivele de incredere superioare majoritatii institutiilor din Romania.

In justitia din Romania, in general, au incredere multa sau foarte multa 41% dintre respondenti, in timp ce 56% spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere. Barbatii declara ca au multa sau foarte multa incredere in justitie in proportie semnificativ mai ridicata decat femeile, la fel persoanele cu studii superioare.

Romanii nu au incredere in justitie si cred ca statul nu lupta impotriva coruptiei

Directia Nationala Anticoruptie beneficiaza de multa sau foarte multa incredere in randul a 63% dintre intervievati. Ca si pana acum, aceste opinii se regasesc in proportie mai ridicata in randul barbatilor, precum si in randul persoanelor cu studii medii sau superioare.

In DIICOT, de asemenea, au multa sau foarte multa incredere peste 50% dintre respondenti, proportia crescand la 61% in randul barbatilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza de multa sau foarte multa incredere din partea a 48% dintre participantii la acest studiu, cu precadere din partea barbatilor si a persoanelor cu studii superioare.

In Ministerul Justitiei, de asemenea, au incredere multa sau foarte multa 38% dintre intervievati, in timp ce 57% dintre ei spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere in acest minister. Si in acest caz, barbatii tind sa aiba multa sau foarte multa incredere in aceasta institutie in proportie mai ridicata decat femeile.

In CSM spun ca au multa sau foarte multa incredere 42% dintre intervievati. Aceasta opinie este mai des intalnita in randul barbatilor, devenind mai raspandita, de asemenea, odata cu cresterea nivelului de educatie.

Incredere fara precedent in Kovesi

IRES mentioneaza, totodata, in comunicat, ca in privinta Codrutei Kovesi studiul releva o incredere fara precedent pentru cineva din sistemul juridic din Romania.

Kovesi, despre arestari la TV, interceptari si presiuni: Sa vedem cine o sa apere DNA! Interviu

In Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, au multa sau foarte multa incredere 43% dintre persoanele intervievate, in timp ce 45% spun ca au putina sau foarte putina incredere in aceasta, iar 9% declara ca nu o cunosc. Barbatii, in schimb, au incredere in Codruta Kovesi in proportie de 52%, iar persoanele cu studii superioare in proportie de 49%.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.118 persoane de 18 ani si peste, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 3%.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#incredere DNA, #incredere justitie, #incredere Kovesi , #justitie