Romanii nu vor sa scape de MCV - sondaj

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 17:25
2484 citiri
Romanii nu vor sa scape de MCV - sondaj

Romanii considera ca UE, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, 73% dintre cei care au participat la un sondaj apreciind ca acest mecanism trebuie sa continue pana cand tara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre.

Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru Romania si Bulgaria a fost publicat marti, cu o zi inainte de publicarea raportului MCV.

Americanii avertizeaza ca Bulgaria e foarte corupta. Sofia vrea sa scape de MCV si cere ajutorul Romaniei

In cazul Romaniei, 9 din 10 repodenti au identificat deficientele din sistemul judiciar si coruptia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre romani considera ca situatia din sistemul judiciar s-a imbunatatit fata de 2012, cand doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciaza ca exista imbunatatiri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cu 13% mai mult fata de precedentul Eurobarometru.

Romania si lupta impotriva coruptiei: Cand va fi publicat raportul MCV si cine e "oaia neagra"

De asemenea, 56% dintre cei chestionati au precizat ca sunt constienti de faptul ca Uniunea Europeana, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, in timp ce 44% dintre bulgari constientizeaza rolul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare asupra progreselor din Bulgaria.

Totodata, 43% sunt de parere ca situatia din sistemul judiciar se va imbunatati in urmatorii cinci ani, in timp ce 16% cred ca se va inrautati.

Sefa ICCJ: Se impune mentinerea MCV - ce spune despre dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis

Romania ar putea scapa de MCV. Nu si Bulgaria

In Romania, 73% dintre repondenti considera ca UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficientelor din justitie, iar 67% apreciaza ca a avut un impact pozitiv asupra coruptiei.

73% dintre romani si 78% dintre bulgari doresc ca MCV sa continue pana cand tarile lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre".

Eurobarometrul privind MCV a fost realizat in octombrie 2014 de catre institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeana. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria si Romania cu varsta de peste 15 ani.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#romani sondaj MCV, #eurobarometru MCV, #MCV Romania, #raport MCV Romania , #justitie