Rompetrol contesta sechestrul: Statul poate pierde peste 1 miliard de dolari

Marti, 17 Mai 2016, ora 20:56
3423 citiri
Rompetrol contesta sechestrul: Statul poate pierde peste 1 miliard de dolari
Foto: Ziare.com

Rompetrol, in prezent KMG International, a contestat sechestrul pus de procurorii DIICOT pe bunurile si actiunile sale in noul dosar care vizeaza compania.

Cererea depusa luni va fi judecata pe 25 mai de Tribunalul Constanta, anunta Realitatea TV.

Procurorii DIICOT au demarat la inceputul lunii cercetarile in dosarul Rompetrol II, punand sechestre pe instalatiile rafinariei Petromidia, pe benzinariile Rompetrol si pe bunurile si conturile a patru suspecti.

Noul dosar Rompetrol: Ministrii din cauza carora statul nu si-a recuperat banii

Oficialii KMG International contesta masura, aratand ca nu detineau Petromidia la momentul infractiunilor investigate.

Azamat Zhangulov, vicepresedinte senior al companiei, a declarat intr-un interviu in Adevarul ca, daca rafinaria va fi oprita timp de un an, atunci statul va pierde peste un miliard de dolari din taxe si impozite.

"In momentul de fata, suntem cel mai mare investitor din tara. Am investit pana acum aproximativ 4 miliarde de dolari. Platim taxe lunar in valoare de aproximativ 100 - 120 de milioane de dolari. Deci chiar si numai sechestrul pe rafinarie sau chiar oprirea acesteia, ca urmare a unei posibile nationalizari, ar avea un impact major asupra taxelor.

Furnizam aproximativ 5 milioane de tone de titei Romaniei, provenit din Kazahstan. Este o problema de securitate economica. Daca vorbim de consumul de titei si produse petroliere, aceasta cantitate reprezinta aproximativ 30% din consumul anual al Romaniei. In ceea ce priveste exporturile, exportam produse in valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari. Anual", a declarat Zhangulov.

In prezent, statul roman detine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMG International, fostul Rompetrol Group.

In noul dosar Rompetrol, procurorii investigheaza diferite operatiuni privind fosta companie de stat, cumparata in 1998 de Dinu Patriciu si alti investitori si vanduta in 2007 grupului kazah KazMunayGas.

Potrivit procurorilor, Rompetrol a preluat in cadrul procesului de privatizare rafinariile Vega si Petromidia la preturi subevaluate, cu complicitatea directa a functionarilor statului.

Mai mult, in 2003 Guvernul Nastase a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 118 prin care datorii de peste 600 de milioane de dolari ale Rompetrol au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Textul OUG ar fi fost elaborat la indicatiile directe ale lui Dinu Patriciu si a fost avizat de ministrii Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu, relateaza News.ro.

Numele a doi fosti ministri, in noul dosar Rompetrol: Cum l-au imbogatit pe Patriciu pagubind statul

Ulterior, ministrii care erau obligati de lege sa creeze cadrul legislativ necesar tranzactionarii pe Bursa de Valori Bucuresti a acestor obligatiuni - Sebastian Vladescu, Varujan Vosganian si Gheorghe Pogea -, nu si-au indeplinit obligatia, motiv pentru care statul roman nu a putut recupera creantele, sustine DIICOT.

Noul dosar Rompetrol: Ministrii din cauza carora statul nu si-a recuperat banii

Printre persoanele vizate in ancheta sunt Sorin Marin, care a participat, alaturi de Dinu Patriciu, la preluarea unui pachet de actiuni Rompetrol, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia si fost presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare, in prezent sef al diviziei de Rafinare si Petrochimiei in KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chis, fost vicepresedinte al grupului Rompetrol si fost actionar, si Adrian Volintiru, fost presedinte al AVAS in perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si fost director financiar al Rompetrol.

De asemenea, in ancheta sunt vizati si fosti functionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa preia fraudulos Petromidia, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel in care au fost deja condamnate 12 persoane si in care a fost judecat si Dinu Patriciu.

In dosarul initial Rompetrol, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu, la doi ani si patru luni de inchisoare, si pe fostul ministru Sorin Pantis, la doi ani si opt luni de inchisoare, in ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

In cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecatorii curtii au incetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rompetrol dosar, #Rompetrol sechestru , #justitie
Comentarii
Poza martorana
martorana
rank 1