Scandal la CSM cu grilele intocmite de Cristi Danilet: Explicatiile magistratului

Miercuri, 06 August 2014, ora 14:36
8310 citiri
Scandal la CSM cu grilele intocmite de Cristi Danilet: Explicatiile magistratului

Judecatorul Cristi Danilet a oferit cateva explicatii in cazul in care este acuzat ca ar fi elaborat teste grila pentru o asociatie non-profit, care la randul ei le vindea candidatilor la examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii.

Informatia a aparut in presa, iar Inspectia Judiciara din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) face verificari in acest caz.

"Magistratii au dreptul sa fie autori ai unor lucrari de specialitate. Alcatuirea unor teste pentru invatarea codurilor reprezinta o astfel de lucrare stiintifica. Anul acesta am avut doua astfel de lucrari vizand penalul si procedura penala", scrie pe blog Cristi Danilet.

Scopul alcatuirii acestor grile, ce pot fi utilizate pentru examenul de licenta, admiterea la Barou, admiterea la INM si admiterea la magistratura este acela de a ajuta studentii si absolventii de drept sa invete cele doua Coduri noi, intrate in vigoare la 1 februarie 2014, spune magistratul.

"De trei ani de zile alcatuiesc Ghiduri de admitere la INM, descriind pe larg modalitatea de alcatuire a dosarelor de candidat, de intocmire a grilelor, metode de invatat, modalitatea de desfasurare a concursului etc. Nu am nicio problema in a disemina informatii utile doritorilor, pe cale legala. Aceasta activitate nu vizeaza informatii nepublice (de ex, componenta comisiei de admitere). Lucrarile mele nu sunt intocmite in numele CSM si acest lucru rezulta in mod expres din cuvantul introductiv scris pentru fiecare", adauga Danilet.

Judecatorul Cristi Danilet, verificat de Inspectia Judiciara a CSM

Judecatorul mai scrie ca nu face parte din comisia de admitere la concurs - potrivit legii, membrii CSM nu pot face parte din comisia care alcuieste subiectele sau cea care solutioneaza contestatiile.

"Mai mult, fiind in concediu de odihna, nu am participat la sedinta CSM din 3 iulie 2014 in care s-a decis componenta acestor comisii. Asadar, nu exista nicio suspiciune cu privire la existenta vreunui conflict de interese (care presupune luarea unei decizii in temeiul functiei publice pentru a dobandi un beneficiu in folos privat).

Mai mult, nu am dat si nu dau meditatii pentru pregatire la concurs: toate informatiile oferite de mine sunt publice (de ex, conferinta organizata la Facultatea de Drept) si valabile pentru toti cei interesati; ele vizeaza modalitatea de organizare si desfasurare a concursului, asa cum reiese din reglementarile in vigoare si practica comisiilor si ale CSM din anii trecuti", continua Cristi Danilet.

Magistratul subliniaza ca "nu s-a demarat nicio actiune disciplinara in legatura cu vreo posibila abatere comise de subsemnatul, nici in legatura cu alcatuirea acelelor grile, nici in legatura cu vreo alta fapta".

"Nu sunt cercetat de Inspectia Judiciara, ci aceasta efectueaza, probabil, unele verificari preliminare in legatura cu articolele de presa in care au aparut speculatiile in legatura cu aceste grile, asa cum face de fiecare data atunci cand presa scrie ceva negativ despre un magistrat sau exista o reclamatie impotriva unui magistrat (adica cateva mii in fiecare an) ", incheie Danilet.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#grile Danilet CSM, #explicatii Cristi Danilet CSM, #verificari CSM grile Danilet , #justitie