Scandal pe numirea judecatorilor la Curtea suprema: ICCJ acuza ca nu i se recunoaste rolul

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 23:29
2760 citiri
Scandal pe numirea judecatorilor la Curtea suprema: ICCJ acuza ca nu i se recunoaste rolul

Lipsa de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este motiv de replici acide intre instutiile statului, care se contreaza pe reglementari si nu reusesc sa ajunga la un consens. Cerand un aviz conform pentru promovarea judecatorilor, ICCJ acuza ca CSM si Ministerul nu recunosc locul ce ii revine.

IICJ a facut demersuri pentru deblocarea crizei de personal, iar in urma unei discutii cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, s-a convenit ca este nevoie de noi modalitati, transparente si obiective, de a promova judecatorii la Curtea suprema, in special pe sectia penal, potrivit Mediafax.

In prezent, un proiect privind modificarea legii privind statutul judecatorilor si procurorilor si privind organizarea judiciara a fost adoptat de Guvern si este in dezbatere la Comisia juridica. Daca Ministerul Justitiei cere numirea judecatorilor prin concurs, ICCJ cere un aviz conform pentru promovarea acestora. Ministerul Justitiei a acuzat Curtea suprema ca incearca sa mute "centrul de greutate" in numirea judecatorilor. Pe de alta parte, IICJ sustine ca nu face decat sa respecte cerintele Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Desi se reproseaza Inaltei Curti ca blocheaza procedura promovarii la instanta suprema, 'impunand un aviz conform pentru promovarea judecatorilor de catre CSM in dorinta de a muta centrul de greutate a deciziei de la CSM catre ICCJ', amintim si pe aceasta cale tuturor judecatorilor: Solutia corecta si fireasca din punct de vedere juridic pentru a da valoare etapei de evaluare si verificare a candidatilor, atribuita exclusiv in competenta comisiilor alcatuite la nivelul Inaltei Curti, a fost aceea de a sustine ca avizul ce urmeaza a fi emis nu poate fi decat unul conform si nu consultativ, ceea ce nu presupune afectarea atributului constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea judecatorilor.

In conditiile in care, insa, atat Consiliul Superior al Magistraturii cat si Ministerul Justitiei nu doresc a recunoaste Inaltei Curti locul ce ii revine in ierarhia instantelor judecatoresti, potrivit Constitutiei, pentru bunul mers al actului de justitie, Inalta Curte reafirma ca intelege sa respecte si dispozitiile unei reglementari viitoare in ceea ce priveste promovarea la instanta suprema", se arata in comunicatul ICCJ.

Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) afirma ca se incearca deturnarea procedurii constitutionale de catre Colegiul de Conducere al ICCJ.

UNJR reclama contextul de haos si incertitudine legislativa, de conflicte institutionale fara precedent, care ar putea determina revenirea "la vechea modalitate de numire a judecatorilor la ICCJ, caracterizata prin lipsa de transparenta, subiectivism si nerespectarea principiului egalitatii de sanse".

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com