Scandalul Cathedral Plaza continua: Arhiepiscopia, acuzata de minciuni si agresiune

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:31
2377 citiri
Scandalul Cathedral Plaza continua: Arhiepiscopia, acuzata de minciuni si agresiune
Foto: wall-street.ro

Millennium Building Development SRL (MBD) il someaza pe purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB) sa inceteze acuzele, considerand ca acesta a trasmis opiniei publice informatii "false si deopotriva calomnioase".

Intr-un comunicat primit la redactie de catre MBD se fac o serie de precizari cu privire la "invocata ilegalitate a proiectului Cathedral Plaza si acuzele grave legate de posibile acte de coruptie", ca urmare a declaratiilor facute de pr. Francisc Dobos pentru Ziare.com.

Oprescu refuza sa demoleze Cathedral Plaza - Catolicii cer dreptate la CEDO

In document se arata ca nivelul conflictului de vecinatate dintre proprietarul cladirii Cathedral Plaza, Millennium Buillding Development, si proprietarul Catedralei Sf. Iosif, ARCB, "a ajuns la un nivel imposibil de acceptat", apreciindu-se ca "agresiunile si efervescenta" ARCB sunt imposibil de explicat cu argumente logice, "cata vreme, niciodata, ARCB nu a fost in masura sa faca dovada unui prejudiciu real/cert care sa poata fi constatat direct sau indirect, printr-o exeprtiza tehnica in constructii asupra propriei cladiri".

"Reamintim ca proiectul imobiliar Cathedral Plaza a fost initiat doar in urma unor lungi discutii dintre dezvoltator si reprezentantii ARCB, discutii ce s-au finalizat, dupa acceptatea pretentiilor ARCB, cu un acord expres in vederea sustinerii dezvoltarii imobilului de birouri in imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, cu scopul declarat de a reuni punerea acesteia in valoare, asa cum se intampla in toate marile metropole ale lumii", se mai arata in comunicatul MBD.

Totodata, se subliniaza faptul ca "afirmatiile repetate ale preotului Dobos, potrivit carora cladirea ar fi fost construita 'ilegal' sunt total mincinoase".

"Asa cum am aratat in repetate randuri, MBD a edificat cladirea pe baza unei autorizatii de constructie in vigoare la acel moment, emisa de Primaria sectorului 1 unde se situeaza proprietatea, singura entitate abilitata de legea atunci in vigoare, iar lucrarile s-au desfasurat exclusiv pe durata de valabilitate a acestei autorizatii.

Anularea autorizatiei a intervenit ulterior finalizarii constructiei si nu isi poate produce efecte retroactive privind 'legalitatea cladirii'. Preotul Dobos cunoaste foarte bine faptele, dar profita de complexitatea situatiei juridice si minte constant sub acest aspect pentru a incerca sa manipuleze opinia publica", se mai arata in comunicatul citat.

In aceste conditii, MBD il "someaza public" pe purtatorul de cuvant al ARCB sa inceteze toate "acuzele false" aduse in prezent MBD si toate "demersurile abuzive" la adresa proprietatii Millennium Building Development SRL.

Un proces pus sub semnul intrebarii

In acelasi timp, in document se mai arata ca "MBD este convinsa ca ARCB a apelat la o 'strategie' procesuala nedemna pentru statutul sau in societate, si anume a provocat un proces prin persoane interpuse, intr-un alt oras decat Bucurestiul, omitand sa indice instantei citarea in cauza a proprietarului cladirii a carei demolare era solicitata".

In aceste conditii, MBD "isi reafirma atat dorinta de buna vecinatate, cat si deschiderea identificarii unei solutii amiabile, ulterioare unor eventuale expertize de amploare efectuate cu experti interni si internationali, care sa analizeze siguranta celor doua cladiri vecine".

ARCB: Nu exista solutii "amiabile", doar o decizie definitiva si irevocabila de demolare

Intr-un comunicat remis presei de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti se arata ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de demolare a constructiei contrersate, iar "legea trebuie respectata si pusa in aplicare nicidecum tergiversata sub pretextul 'intentiilor amiabile'".

"Toti aparatorii proiectului Cathedral Plaza vor sa ne convinga ca intelegerile amiabile sunt mai presus de lege. Cand mafiile se aduna ca sa-si apere interesele sub protectia autoritatilor publice, noi cetatenii suntem atrasi prin minciuni bine ticluite si des repetate pe un teren in care legea este redusa la zero ca o marfa expirata, iar dragostea investitorilor fata de noi ne este astfel prezentata incat sa ne emotioneze pana la lacrimi.

Coruptia din Romania este cea care ii sperie pe investitorii straini seriosi si onesti. Investitorii care incalca legile din Romania nu aduc nimic bun in tara noastra", se arata in comunicatul citat.

ARCB isi exprima "perplexitatea" in fata faptului ca Primaria Municipiului Bucuresti refuza sa respecte si sa puna in aplicare decizia definitiva si irevocabila a instantei de demolare a Cathedral Plaza.

De asemenea, ARCB se intreaba de ce nu se sesizeaza Presedintia, Guvernul, Procuratura in acest caz.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#demolare Cathedral Plaza, #Millenium Building demolare Cathedral Plaza, #Francisc Dobos demolare Cathedral Plaza , #justitie