Schimb de scrisori intre Basescu si Ponta pe tema noilor coduri

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 14:03
4133 citiri
Schimb de scrisori intre Basescu si Ponta pe tema noilor coduri

Guvernul va modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala, insa prim-ministrul Victor Ponta a cerut ca presedintele Traian Basescu sa isi asume raspunderea pentru promulgarea celor doua coduri.

Presedintele i-a transmis o scrisoare premierului, joi, in care i-a cerut sa modifice prin Ordonanta de Urgenta Codul Penal si Codul de Procedura Penala, ce vor intra in vigoare de la 1 februarie.

"Avand in vedere faptul ca, la data de 1 februarie 2014, vor intra in vigoare Codul Penal si Codul de Procedura Penala (...), ma vad nevoit sa va solicit, (...) adoptarea unei ordonante de urgenta ce sa asigure un cadru legislativ care sa permita instrumentarea cauzelor penale, prin aceste mijloace de probatiune, premergator inceperii urmaririi penale.

Fac precizarea ca, in lipsa acestor completari, exista un risc semnificativ sa devina extrem de dificila probatiunea in cauzele penale referitoare la fraude fiscale, coruptie, trafic de persoane, criminalitatea transfrontaliera, trafic de droguri etc., ceea ce ar slabi consistent capacitatea statului roman de a apara interesele cetatenilor si de a lupta diminuarea fenomenului infractional", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu.

Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Premierul a raspuns ca va modifica cele doua acte normative, Ponta semnand o scrisoare prin care ministrul Justitiei va prezenta modificarile codurilor, dupa o discutie pe care o va avea cu reprezentantii CSM.

"Urmeaza ca dupa dezbaterea care a avut loc astazi, 30 ianuarie 2014, in cadrul CSM, ministrul Justitiei sa prezinte Guvernului propunerile de modificare a legislatiei", se arata in scrisoarea de raspuns a lui Ponta.

Inalta Curte cere Guvernului completarea noilor coduri inainte de intrarea in vigoare. Ce raspunde Ponta

Totodata, premierul a cerut presedintelui sa isi asume raspunderea pentru promulgarea celor doua coduri.

"Referitor la alin. 2 al scrisorii dvs. 'in lipsa acestor completari, exista un risc semnificativ sa devina extrem de dificila probatiunea in cauzele penale referitoare la fraude fiscale, coruptie, trafic de persoane, criminalitatea transfrontaliera, trafic de droguri etc (...) ', va cer, domnule presedinte, sa va asumati public raspunderea pentru promulgarea celor doua coduri, in conditiile invocate de dvs", mai scrie in document.

Nu in ultimul rand, prim-ministrul a amintit ca Codul Penal a fost adoptat pe 22 iunie 2009 prin asumarea raspunderii Guvernului Emil Boc, fiind promulgat de Traian Basescu pe 17 iulie, acelasi an. In plus, mai sustine Ponta, intrarea in vigoare a celor doua coduri reprezinta un obiectiv mentionat in raportul MCV.

DNA se alatura ICCJ: Intrarea in vigoare a noilor coduri, risc major pentru eficienta anticoruptiei

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu, solicita Guvernului modificarea si completarea noului Cod Penal si a Noului Cod de procedura penala inainte ca acestea sa intre in vigoare, sambata 1 februarie.

De asemenea, conducerea DNA isi exprima ingrijorarea cu privire la intrarea in vigoare a noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala, alaturandu-se presedintelui Curtii Supreme. Cele doua institutii cer Guvernului sa modifice si sa completeze legea prin ordonanta de urgenta, asa cum se discutase inca din luna noiembrie.

F.N.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Guvern modificari coduri, #Basescu responsabilitate coduri, #scrisori Ponta Basescu coduri, #Basescu modificari coduri, #Basescu Ponta Cod Penal , #justitie