Scutea, despre dosarul lui Alexe: "De azi, este posibil sa finalizam referatul de sesizare a presedintelui"

Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:48
3036 citiri
Scutea, despre dosarul lui Alexe: "De azi, este posibil sa finalizam referatul de sesizare a presedintelui"

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat ca este posibil ca marti sa fie finalizat referatul de sesizare a presedintelui Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

"Examinarea dosarului DNA se poate face intr-un timp suficient de scurt. Presupunem ca nu va dura mai mult de o zi (...) Incepand de azi, in a doua parte a zilei, este posibil sa finalizam referatul de sesizare a presedintelui Romaniei", a declarat Scutea, la Antena 3.

DNA a cerut, luni, Parchetului General sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor si Padurilor Costel Alexe pentru luare de mita si instigare la delapidare.

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, fost deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor avand functia de ministru, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si instigare la delapidare", se preciza intr-un comunicat al DNA.

DNA nu mentioneaza numele pentru care face sesizarea, insa surse judiciare au declarat ca este vorba despre fostul ministru al Mediului Costel Alexe.

Potrivit DNA, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada martie - aprilie 2020, persoana respectiva ar fi pretins, in mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tabla in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit catre fabrica respectiva a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta societate comerciala pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme.

"Foloasele respective, in cantitate de 22 de tone (aproximativ 103.000 lei), ar fi fost primite, in datele de 23 aprilie 2020 si 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda de-a sa", mentioneaza anchetatorii.

Fostul ministru Costel Alexe a declarat luni ca are incredere in actul de justitie si ca isi doreste cat mai repede finalizarea acestui demers.

"Am aflat cu surprindere si am luat act de comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie privind propunerea inceperii urmaririi penale indreptata impotriva mea. Vreau sa precizez urmatoarele: am incredere in actul de justitie si imi doresc cat mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut si nu am luat in intreaga mea activitate publica foloase necuvenite cu incalcarea legii.

Nu voi face nicio referire publica la aceasta situatie, in acest moment al demersului judiciar, dar va asigur ca in perioada urmatoare voi studia acuzatiile care imi sunt aduse si voi oferi toata cooperarea si transparenta mea in fata organelor judiciare", a spus Costel Alexe, presedintele Organizatiei PNL Iasi.

DNA cere ridicarea imunitatii fostului ministru PNL al Mediului, Costel Alexe, acuzat ca a primit spaga 22 de tone de tabla. Politicianul conduce, in prezent, CJ Iasi

Citeste si:
Procurorii DNA extind urmărirea penală către 6 firme din București în dosarul privind fraudarea Economat Sector 5
Procurorii DNA extind urmărirea penală către 6 firme din București în dosarul privind fraudarea Economat Sector 5
Încă şase societăţi comerciale sunt urmărite penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care fostul primar Marian Vanghelie este acuzat de constituire de grup...
Fraudă de proporții cu banii dați de stat pentru creșterea copilului. Prejudiciul, estimat la peste un milion de euro
Fraudă de proporții cu banii dați de stat pentru creșterea copilului. Prejudiciul, estimat la peste un milion de euro
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, efectuează, joi...