Se cauta ministru pentru Justitie: Un fost judecator CCR e in carti (Surse) UPDATE

Marti, 21 Februarie 2017, ora 19:30
8564 citiri
Se cauta ministru pentru Justitie: Un fost judecator CCR e in carti (Surse) UPDATE

Noul ministru al Justitiei, care va fi anuntat miercuri de PSD, ar putea fi Tudorel Toader, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si fost judecator la Curtea Constitutionala, au declarat surse pentru Ziare.com.

Intrebat de Mediafax daca i s-a avansat propunerea de a prelua Ministerul Justitiei si daca va fi nominalizat, de premierul Grindeanu, pentru acest portofoliu, Tudorel Toader nu a negat.

El a precizat insa ca trebuie asteptata ziua de miercuri, cand premierul va anunta oficial propunerea. "Asteptati ziua de maine", a spus Tudorel Toader.

El a confirmat, pe de alta parte, ca miercuri se va deplasa la Bucuresti.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat de mai multe ori in ultimele zile ca a avut discutii cu diverse persoane, politice sau nu, pe acest subiect, urmand ca miercuri, dupa Comitetul Executiv National al PSD, sa anunte noul ministru al Justitiei.

"Am avut discutii si inainte de a merge la Bruxelles, am avut si astazi (luni - n.red.) cu oameni, fie ca sunt eligibili in a ocupa aceasta functie, fie ca sunt foarte buni profesionisti in acest domeniu. Si m-a interesat, dincolo de persoana, dar si asta e foarte importanta, sa vad cum vad acesti specialisti, politici, lucrurile legate de justitie (...) O sa ma consult si cu colegii mei si o sa vin si cu aceasta propunere", a declarat Sorin Grindeanu, luni seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, a recunoscut public ca a purtat asemenea discutii cu premierul Sorin Grindeanu, dar a precizat ca nu renunta la magistratura pentru a deveni ministru.

In varsta de 56 de ani, Tudorel Toader a avut trei mandate de decan al Facultatii de Drept si este rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, fiind ales in urma cu un an.

In 2006 a fost numit judecator la Curtea Constitutionala, la propunerea PNL si cu votul Camerei Deputatilor. El a detinut aceasta functie timp de 10 ani - 1 an de interimat, plus un manadat integral de 9 ani.

Recent, Tudorel Toader a facut cateva precizari pentru Radio Romania Iasi cu privire la abuzul in serviciu, subiectul principal al controversatei ordonante de urgenta 13.

"Abuzul in serviciu, repet, ca infractiune nu a suferit niciun moment de intrerupere, de suspendare. El s-a aplicat si se aplica in continuare", a declarat acesta in interviul citat, in care a oferit mai multe explicatii pe subiect.

De asemenea, Tudorel Toader a fost unul dintre cei doi judecatori ai CCR care au facut opinie separata in cazul deciziei prin care Curtea a admis anul trecut exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

Tudorel Toader si Maya Simona Teodoriu au apreciat atunci ca exceptia de neconstitutionalitate ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila, deoarece "nu avea legatura cu solutionarea cauzei" respective si era legata de "interpretarea si aplicarea legii, aspecte ce intra in competenta instantelor de judecata".

Citeste si:
Procurorii DNA fac verificări la primăria Capitalei cu privire la mai multe angajări. De unde a pornit SURSE
Procurorii DNA fac verificări la primăria Capitalei cu privire la mai multe angajări. De unde a pornit SURSE
Procurorii DNA au venit joi dimineață, 20 ianuarie, la Primăria Capitalei, de unde ridică documente și fac verificări cu privire la angajările din instituție, arată surse citate de Digi24....
Firea, un nou atac la adresa lui Nicușor Dan pe tema încălzirii din Capitală: „Noul tarif total pentru gigacalorie este aproape dublu; Nicușor Dan minte”
Firea, un nou atac la adresa lui Nicușor Dan pe tema încălzirii din Capitală: „Noul tarif total pentru gigacalorie este aproape dublu; Nicușor Dan minte”
Ministrul Familiei Gabriela Firea a lansat joi, 20 ianuarie, un nou atac la adresa primarului Capitalei Nicușor Dan, afirmând că preţul căldurii în Capitală va sări în aer, după ce noul...