Se joaca soarta Romaniei la Venetia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Mai 2018, ora 07:19
18708 citiri
Se joaca soarta Romaniei la Venetia

Stiti vorba aceea cu mintea romanului de pe urma? Cam asa vad eu decizia presedintelui Iohannis care, dupa un prim refuz explicit de a sesiza Comisia de la Venetia pe tema modificarii Legilor Justitiei, s-a hotarat, in sfarsit, sa faca aceasta miscare, la limita timpului disponibil.

Este o reactie care imi sugereaza cutitul ajuns la os. Si nu numai osul lui Klaus Iohannis.

Dl Iohannis s-a lamurit probabil ca a intrat intr-un unghi mort din care, daca nu iese, nu-l asteapta decat moartea politica lenta, prin sufocare. PSD, cu sansa primita cadou in ianuarie, la desemnarea Vioricai Dancila, este intr-o ofensiva totala de a-l lasa fara atributii. In ritmul acesta ne vom transforma in republica parlamentara fara referendum.

Devine in egala masura clar pretul politic pe care urmeaza sa-l plateasca Romania ca urmare a asaltului asupra Justitiei pentru ca respectarea statului de drept devine criteriu esential pentru acordarea banilor europeni.

Eu cred ca PSD abia asteapta inchiderea oficiala a robinetului. Va avea pretext pentru lipsa absorbtiei, se va victimiza copios invocand conspiratia mondiala anti-romaneasca, va scapa de grija confinantarii, deci va avea mai mult de "spart" pe pomeni. Si oricum banii europeni fiind foarte urmariti sunt greu de furat, deci nu merita efortul.

Dar victimizarea PSD nu tine de foame. Aceasta sanctiune ar arunca Romania intr-o zona gri a UE, desprinsa practic de nucleul central si fara nicio sansa de dezvoltare. Nu cred ca dl Iohannis vrea ca aceasta sa fie mostenirea mandatului sau.

Da, deocamdata, Romania nu este direct vizata la nivel oficial, dar cand raportul GRECO privind Legile Justitiei si rapoartele MCV critica sever afectarea statului de drept prin actiunile majoritatii, cam cat credeti ca va dura pana cand noile reguli ne vor fi aplicate? Eu zic ca, in aceste conditii, Romania va fi prima vizata de noile reguli si definitii.

Cat despre conspiratia antiromaneasca, ea tine numai daca nu intelegi o axioma simpla: politicienii europeni, spre deosebire de romani, raspund in tarile lor pentru fiecare ban public cheltuit si nu au cum sa explice propriului electorat ca trimite banii luati de la el pentru a-i da unei tari unde exista un mare risc sa fie furati.

Si dl Iohannis mai are ceva de gestionat. Liviu Dragnea pare sa fi devenit mai mult decat o problema interna. Cutitul liderului condamnat penal si inculpat a ajuns la osul UE.

Crezand ca Europa e tot un fel de Teleorman, Liviu Dragnea s-a napustit in politica externa cu bocancii deciziei privind mutarea ambasadei la Ierusalim, fara nicio consultare cu partenerii europeni. Dupa ce a luat Romania pe persoana fizica, Liviu Dragnea ia si Europa pe persoana fizica.

Cand dna Mogherini se trezeste pe cap cu reprezentatii lumii arabe carora trebuie sa le explice daca UE mai este un corp comun si mai are o politica externa comuna pentru ca un condamnat roman a luat-o pe aratura, eu cred ca Liviu Dragnea devine o problema a Europei, nu doar a Romaniei si a lui Klaus Iohannis.

Cu atat mai mult mentinerea statului de drept in Romania este esentiala.

Pot intelege de ce Puterea a sarit ca oparita auzind ca Legile Justitiei ajung pe masa Comisiei de la Venetia. Are si de ce cat timp raportul GRECO, organismul geaman de pe langa Consiliul Europei, este devastator pe aceeasi tema pentru proiectul PSD-ALDE.

Filmul detaliat al "crimei" cu premeditare

Este practic imposibil ca in Comisia de la Venetia sa se ajunga la alte concluzii decat cele la care a ajuns GRECO. Raportul acela are meritul de a intra in cele mai fine detalii ale modificarilor si de a devoala cu maxima precizie tot planul de distrugere a Justitiei.

Da, e dramatic, e cumplit ca soarta democratiei din Romania, statul de drept depind de o garantie externa, depind de masura in care Romania va fi aparata de organisme externe spre care tot mai multi se uita din nou cu o ultima speranta, la fel ca inainte de aderarea la UE.

Jocul e contra cronometru. Comisia de la Venetia ar urma sa se reuneasca in 22 iunie, moment in care probabil va fi prezentat un raport despre aceste legi. Comisia de la Venetia se poate pronunta si pe articole analizate de CCR pentru ca nu analizeaza acelasi lucru. Dar CCR poate opri jocul pana cand Comisia isi spune cuvantul, daca, asa cum i-a sugerat presedintele, nu va tine sa dea propria solutie inainte de 22 iunie.

Eu cred ca in acest moment Curtea Constititutionala isi joaca ultima farama de credibilitate. Poate astepta in mod intelept decizia Comisiei de la Venetia inainte de a se pronunta pe sesizarile presedintelui in privinta Legilor Justitiei. Ar da dovada de buna credinta, de intelepciune, de grija pentru soarta Romaniei, dar si de respect pentru propria conditie institutionala.

"CCR nu este obligata sa astepte raportul respectiv si ca, in general, CCR tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia. Deciziile sunt in concordanta pentru ca tot ce face Comisia de la Venetia se publica pe un portal si toate Curtile din Europa se uita acolo inainte de a da o decizie, cand au unele indoieli.

Deci se tine seama, pentru ca nu e o joaca. Daca nu tii cont de ce spune ea, Comisia de la Venetia poate sa faca un raport la Consiliul de ministri al Consiliului Europei, iar el are la dispozitie masuri de a constrange intr-un fel statele sa respecte regulile.

Este exact situatia de la CEDO. Daca o decizie a CEDO nu e respectata, intervine Consiliul de ministri.", spune fostul presedinte CCR Augustin Zegrean. Oare chiar isi doreste cineva sa intre in istoria rusinii in lumea Curtilor Constitutionale?

Deja CCR a inregistrat o trista premiera absoluta. Pentru prima data in lume si in istorie o Curte Constitutionala a pierdut un proces civil pentru ca a incalcat un drept constitutional al unui cetatean. Nu cred ca avantarea pe acest drum este o solutie mai ales pentru oameni care, oricat ar fi acum de orbiti de ura si resentimente, ar putea sa-si aminteasca vremurile cand au reprezentat ceva, vremurile cand au fost sustinuti si respectati de oameni pe care acum i-ar condamna la iesirea din Europa civilizata.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Iohannis Comisia Venetia , #justitie