Se prabusesc dinozaurii. Cine le ia locul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Martie 2014, ora 23:25
13487 citiri
Se prabusesc dinozaurii. Cine le ia locul? (Opinii)

Sistemul corupt care a sufocat vreme de 24 de ani Romania primeste lovitura dupa lovitura. Oameni grei, intangibilii de odinioara, au ajuns in puscarie: Adrian Nastase, Catalin Voicu, Relu Fenechiu, sefii fotbalului romanesc sunt doar cativa dintre zeii deveniti puscariasi.

Si seismul continua. Mihail Vlasov este arestat preventiv. La fel Dan Radu Rusanu. Nicusor Contantinescu a fost luat cu mascatii de acasa si este anchetat penal. Mircea Cosma este anchetat penal. Daniel Chitoiu a fost salvat doar de votul colegilor de ancheta pentru ordonanta ASF. Nu si sotia sa, care este urmarita penal in dosarul Carpatica. Cine stie unde vom ajunge daca va incepe sa vorbeasca.

Iata ca DNA da o lovitura mortala nu numai crimei organizate, ci si complicitatilor acesteia din chiar cadrul DIICOT in dosarul Berbeceanu, devoaland inclusiv felul in care un procuror sef al acestui Parchet prefabrica dosarul unui politist incomod si, dupa toate aparentele, cu adevarat integru.

Deciziile letale pentru coruptie nu mai vin doar din zona Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In Dosarul Transferurilor, verdictele de o severitate extrema au venit de la Curtea de Apel Bucuresti, candva una dintre instantele considerate cele mai prietenoase cu clientii DNA.

Sunt semnale importante care ne arata in primul rand ca justitia din Romania este foarte aproape de o emancipare reala. Ca multi magistrati si-au inteles si asumat rolul in societate, importanta si obligatiile ce decurg din ea. Justitia nu pare a mai avea rezerve sa loveasca in oameni cu care, in alte vremuri, procurorii si judecatorii nu avea curajul nici macar sa treaca pe acelasi trotuar.

Recredibilizarea justitiei este o miza esentiala pentru statul de drept din Romania. Si semnalele in aceasta directie sunt incurajatoare. Impreuna cu sustinerea constanta si intransigenta din partea UE si SUA, ele pot sugera ca reforma justitiei in Romania se indreapta catre momentul ireversibilitatii.

Este clar ca se prabuseste o lume. Lumea dinozaurilor. Dar peste ruinele ei ce se asaza?, aceasta e marea intrebare. Se ridica o lumea noua, mai curata, mai cu frica de lege, sau asistam doar la un schimb de generatii in care mafiotii tineri le "iau gatul" batranilor expirati?

As vrea sa cred in prima varianta, dar ma tem ca raspunsul este a doua varianta. Nu as vrea sa se inteleaga ca justitia lucreaza la comanda unei noi generatii de mafioti impotriva garzii vechi. Sub nicio forma.

Dar exista informatii ca multe dintre dosarele rasunatoare de coruptie din ultimul timp au plecat de la denunturi si documente puse pe masa procurorilor de oameni ai noii garzi. Tinerii scapa de batrani dandu-i pe mana justitiei.

Nu ar fi pentru prima data in istorie cand se intampla asta. Pana la urma, decembrie 1989 ce a adus, cel putin in prima faza, decat iesirea in prima linie a esalonului doi? Marii capi ai mafiei de pretutindeni nu au cazut vanduti de cei care le voiau locul?

Nu ma indoiesc de onestitatea justitiei, dar ma indoiesc ca ne indreptam cu adevarat spre o reforma a clasei politice si spre o reala asanare a mafiei transpartinice.

Cred ca asistam la un schimb de generatii. Sistemul sangereaza, dar nu moare si asemeni unui animal ciudat isi reface rapid membrele pierdute sub sabia anticoruptiei. Iar cele noi nu se anunta cu nimic mai fragile, cu nimic mai putin feroce.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#justitie sentinte DNA, #Berbeceanu DIICOT, #Vlasov DNA, #Constantinescu Cosma , #justitie