Este posibil ca saptamana aceasta sa fie pronuntata una dintre cele mai asteptate sentinte cel putin ale ultimilor ani. Procesul lui Dan Voiculescu se apropie de final.
Cum urmeaza ultimele declaratii ale inculpatilor, iar avocatilor le-a fost recomandat sa isi pregateasca pledoariile finale, este de asteptat ca la finalul termenului de astazi instanta sa ramana in pronuntare.
Am auzit si varianta potrivit careia judecatorii ar prefera sa amane totusi pronuntarea pana dupa 24 septembrie, cand va fi analizata de completul ICCJ cererea de stramutare formulata de avocatii lui Dan Voiculescu, pentru a nu risca o casare a sentintei, in cazul in care stramutarea ar fi admisa.
Ma indoiesc de aceasta varianta. Pe de-o parte, judecand dupa Codul de procedura penala nu vad motive de stramutare (art 71 CPP). Pe de alta parte, exista riscul, foarte mare cred, ca o asemenea amanare sa ii permita lui Dan Voiculescu sa dispara din tara.
Isi pregatise decolarea in concediu joia trecuta, iar controlul judiciar care i-a fost impus in noul dosar de santaj a zadarnicit acest plan. E insa greu sa-l tii inca mai bine de doua luni sub tot felul de astfel de masuri preventive, iar probabilitatea sa valorifice prima bresa, si de cateva ore, pe care o va gasi, nu poate fi neglijata.
Procesul lui Voiculescu este doar cel mai notoriu si plin de pasiuni, dar daca facem un pas inapoi si privim imaginea de ansamblu vom vedea un camp de lupta plin de "victime" de calibru.
La sfarsitul saptamanii trecute, Constantin Nicolescu a primit 9 ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie. Da, este vorba despre cel pentru care PSD organiza manifestari de sustinere antiDNA si antijustitie la Pitesti. Este vorba despre acel Costica, caruia Victor Ponta ii promitea dreptate in primavara. Pana sa-i faca dreptate premierul, odata devenit presedinte, iata ca a facut dreptate Curtea de Apel.
Daca cineva i-ar fi spus in urma cu, sa zicem 5 ani, lui Nicolescu ce soarta va avea, l-ar fi intrebat cat a baut. Dumnezeul Argesului nu cred ca ar fi putut sa conceapa vreo clipa ca va ajunge un puscarias. Adrian Nastase, El Insusi, credeti ca isi imagina vreo clipa asa ceva?
Credeti ca in mintea lui Nicusor Constantinescu a incaput vreo clipa ipoteza ca va deveni un nou Omar Hayssam, un fugar alunecat printre degetele autoritatilor cu acte medicale dubioase, dar care pana la urma va fi probabil reperat si adus inapoi in catuse?
Cosma nu se simte nici el prea bine. Nu stiu cat de linistite sunt noptile lui Dragnea. Duicu e legat. La fel Uioreanu. Popescu "Puisor" si Pinalti aud zanganit de catuse. Fenechiu a devenit un numar la apelul de seara si de dimineata. La fel, greii fotbalului. Seful de cabinet al premierului a fost chemat sa dea cu subsemnatul. Fratele presedintelui este in arest preventiv.
Se prabuseste o lume care a tinut captiva Romania vreme de 25 de ani. Justitia loveste fara mila, fara inhibitii in fata numelui, functiei, partidului. Dar suntem foarte departe de o victorie finala. Campul de lupta e plin de cadavre politice, dar razboiul nu s-a terminat.
Pe de-o parte, pentru ca sistemul ticalosit nu se va preda cu una cu doua. Cu cat mai teribil este bilantul "victimelor", cu atat mai mare este disperarea si determinarea de a intoarce jocul. Si de aceea prezidentialele de anul acesta sunt de o importanta covarsitoare.
Daca sistemul va reusi sa isi impuna presedintele, vom asista la o furie inversa, a restauratiei. Nu numai ca va urma un val de gratieri, foarte probabil chiar o amnistie, dar armata justitiei cred ca ar putea fi la randul ei decimata.
Am mai spus-o de multe ori, razboiul acestui an este unul pentru justitie. Consolidarea independentei sau trecerea sub control politic? Aceasta este miza ultima.
Dar mai e un aspect. Ce lume politica ii ia locul celei prabusite? In politica nu exista vid, orice spatiu ramas gol este imediat umplut? De cine?
Deocamdata din acest punct de vedere nu vad motive de optimism. Dinozaurii mari prabusiti sunt inlocuiti mai degraba cu paradatori tineri, velociraptori. Difera doar dimensiunea, nu ferocitatea.
Tinerii sunt poate mai abili, poate ceva mai prudenti, poate mai putin siguri pe ei, mai "moderni", deocamdata, dar cu aceleasi apucaturi. Oare intre Ghita si Nicolescu este vreo diferenta de fond? Intre, sa zicem, Dragnea si Sova vi se pare ceva de ales?
Justitia poate face doar jumatate din ceea ce ar trebui sa fie reforma clasei politice. Curatenia. Dar nu poate impune o noua generatie de politicieni care sa nu ii mai furnizeze "clienti" pe banda rulanta. Finalizarea reformei clasei politice nu poate fi impusa decat de presiunea unui electorat exigent, nemituibil, constient ca firmiturile aruncate de la masa hotilor bogati nu pot aduce bunastare.
Altfel lupta dintre sistem si justitie va continua, iar victoria nu va fi niciodata cu adevarat adjudecata si ireversibila.
Probabil...această... Vezi tot