Sefa ICCJ, despre puscariasii-scriitori: Ar trebui sa se inchine si Balzac in fata lor

Joi, 25 Februarie 2016, ora 12:37
2416 citiri
Sefa ICCJ, despre puscariasii-scriitori: Ar trebui sa se inchine si Balzac in fata lor
Foto: captura video privesc.eu

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a criticat fenomenul lucrarilor stiintifice scrise dupa gratii, subliniind ca "productivitatea" din penitenciarele noastre nu e fondata pe zelul academic.

Potrivit Liviei Stanciu, exista astfel de detinuti-carturari, "campioni", asa cum ii numea si presa britanica, in fata carora ar trebui sa se incline si Balzac.

"Vreau sa imi exprim public profunda ingrijorare asupra riscului pe care ni-l asumam ca societate de a lasa ca eforturile uriase care au fost facute in ultimii ani de sistemul judiciar in lupta impotriva coruptiei sa isi diminueze efectele prin afectarea unei lipse de intransigenta a noastra si a celor cu atributii in punerea in executare efectiva a masurilor punitive dispuse prin hotararile judecatoresti, indiferent ca vizeaza latura penala sau civila a cauzei. Se manifesta si sa nu ne facem ca nu o observam.

Se manifesta prin usurinta cu care persoane condamnate la inchisoare pentru fapte de coruptie beneficiaza de reduceri de pedeapsa, uneori mult prea mari de pedeapsa, ca urmare a scrierii unor lucrari al caror caracter stiintific este cel putin indoielnic.

Britanicii scriau despre noi ca ele reprezinta realizari uimitoare pentru orice om. 'Productivitatea' din penitenciarele noastre nu e fondata pe zelul academic. Asistam, se spunea, la o academie a infractorilor. Ne place sa se spuna asta despre noi ca stat? Infractorii folosesc prevederile legale care statueaza ca se scad 30 de zile din durata pedepsei. In mai putin de 2 ani s-au scris 440 de lucrari de 220 de condamnati definitiv. Nu ar trebui sa ne punem intrebari? In Romania exista campioni in fata carora ar trebui sa se incline si Balzac", a declarat sefa curtii supreme, in discursul sustinut la bilantul DNA.

Bilant DNA - LIVE

Fenomenul coruptiei, a apreciat aceasta, este una dintre "cele mai perfide forme de manifestare a raului social".

Kovesi: Oamenii au strigat "Coruptia ucide!". Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta!

"Daca infractiunile obisnuite au 'chip', se concretizeaza prin acte materiale vizibile, nu acelasi lucru se poate spune despre faptele de coruptie, care sunt invizibile de cele mai multe ori, si foarte dificil de probat. Consecintele acestor fapte, in timp, se propaga insidios. Coruptii si corupatorii fac eforturi uriase pentru a disimula, pentru a se erija in victime, incercand sa transforme in ochii publicului neavizat actiunile Justitiei pentru intronarea legalitatii in actiuni presupus abuzive", a punctat Stanciu.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Livia Stanciu bilant DNA, #Balzac detinuti scriitori , #justitie