Sefa Inaltei Curti, despre ordonanta Iordache: Noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:37
4961 citiri
Sefa Inaltei Curti, despre ordonanta Iordache: Noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale
Foto: captura video CSM

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea (foto dreapta), a comentat miercuri adoptarea de catre Guvern a ordonantei de modificare a Codurilor Penale, spunand ca poporul roman are "o problema cu valorile morale".

"Cred ca noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale si cred ca ar trebui sa ne gandim foarte serios spre ceea ce vrem sa ne indreptam", a spus Cristina Tarcea, la sediul CSM, inainte de inceperea sedintei prezidata de Klaus Iohannis in care s-a stabilit, in unanimitate, sa fie atacata la CCR ordonanta.

Ea a precizat ca va face o statistica a dosarelor aflate pe rolul ICCJ, care vor fi afectate de actul normativ adoptat de Guvern.

"Trebuie sa vad cu atentie care este noua forma a ordonantei, cand am sa ma intorc la Curte, am sa incerc sa fac o statistica a dosarelor aflate pe rol, a obiectului lor si, in functie de asta, vom stabili si impactul", a aratat Cristina Tarcea, potrivit Agerpres.

Totodata, ea este de parere ca pentru Guvern nu a contat niciodata punctul de vedere al CSM.

"A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de guvern aseara sau in dimineata asta. (...) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii", a mai spus Tarcea.

Ordonanta adoptata pe furis si publicata in Monitorul Oficial in timp record

Guvernul a adoptat pe furis, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis in Parlament.

Peste 30.000 de oameni au iesit in Bucuresti si in numeroase orase din tara cerand demisia Guvernului si anuntand ca vor lupta pentru Justitie. Cu toate acestea, Guvernul a facut si ultimul pas si ordonanta de urgenta a fost publicata noaptea, in timp record, in Monitorul Oficial.

In ea exista insa o prevedere care arata ca modificarile aduse Codului Penal intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf. Astfel, au intrat imediat in vigoare doar modificarile la Codul de Procedeura Penala, printre care limitarea denuntului la 6 luni de la comiterea faptei.

In schimb, dezincriminarea abuzului in serviciu si a conflictului de interese intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf, ceea ce inseamna ca poate fi atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului.

Afla care sunt cele doua cai legale prin care Ordonanta Iordache poate fi in 10 zile si de ce conteaza protestele

Miercuri dimineata, presedintele Klaus Iohannis s-a dus la CSM si a prezidat sedinta in care s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache sa fie atacata la Curtea Constitutionala.

Seful statului a vorbit in termeni extrem de duri despre gestul miselesc al Guvernului: "E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!".

Procurorul general a atras si el atentia ca derapajul constitutional este unul foarte clar, asa ca Avocatul Poporului trebuie sa conteste ordonanta la CCR. Ciorbea a transmis, insa, ca el nu poate face nimic pana cand masurile nu intra efectiv in vigoare. Iohannis urmeaza insa sa aiba o intalnire si cu Ciorbea, la ora 12:00, urmand sa vedem cu ce argumente vine Avocatul Poporului in sustinerea afirmatiilor sale.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristina Tarcea ICCJ reactie ordonanta Iordache , #justitie