Sefa instantei supreme, despre ordonantele pe justitie: Par a fi cu dedicatie

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 16:57
2958 citiri
Sefa instantei supreme, despre ordonantele pe justitie: Par a fi cu dedicatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codului de Procedura Penala par sa fie "cu dedicatie", daca ia in considerare ce s-a discutat in spatiul public.

Ea a subliniat ca mult mai sanatos ar fi fost ca ele sa ajunga in Parlament printr-un proiect de lege.

"Primul aspect pe care l-am discutat este daca termenul care ni s-a pus la dispozitie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucratoare, este suficient pentru a raspunde exigentelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea Justitiei", a spus Cristina Tarcea, dupa sedinta CSM.

Presedintele instantei supreme a adaugat ca, in privinta gratierii, trebuie vazut in ce masura beneficiaza infractiunile cu un pericol social redus si in ce masura efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta impotriva coruptiei.

"Am trimis deja materialul, spre studiu, Directiei legislatie, sa vedem care va fi impactul dispozitiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcatuit totusi din juristi, acest aviz consultativ inseamna un aviz de specialitate", a precizat Tarcea.

Ea a mai spus ca se indoieste ca foarte multi ministri sunt absolventi ai Dreptului si, prin urmare, ar fi normal ca, in sedinta de guvern, sa tina cont de avizul dat de oameni cu specialitate in Drept.

Intrebata daca proiectele de ordonanta au fost facute "cu dedicatie", sefa instantei supreme a raspuns: "Daca ma iau dupa tot ceea ce s-a discutat in spatiul public, asa pare a fi".

Presedintele ICCJ s-a aratat ingrijorat de modul in care isi vor face efectul ordonantele.

"Asta ma intreb si eu. Deciziile Curtii Constitutionale nu sunt pronuntate saptamana trecuta, sunt pronuntate unele chiar de acum un an si jumatate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispozitiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va intampla daca continutul acestor ordonante de urgenta nu va fi identic in procedura parlamentara, prin urmare, daca se vor modifica.

Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanta, pentru ca se pune problema aplicarii legii penale mai favorabile", a spus Cristina Tarcea.

Ar fi fost preferabil proiect de lege

Ea a adaugat ca o solutie mai buna ar fi fost ca modificarile sa fie facute printr-un proiect de lege, nu prin ordonante de urgenta.

"Sanatos ar fi sa mearga in Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sanatos si o solutie juridica mult mai previzibila si mai clara", a precizat Tarcea.

Citeste mai multe despre cele doua ordonante de urgenta controversate:

Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani

Cum vrea Guvernul sa schimbe Codul Penal in favoarea lui Dragnea: Parchetul nu se mai poate sesiza din oficiu, denuntul se poate face in maxim 6 luni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#sefa ICCJ ordonante condamnati, #sefa ICCJ ordonante cu dedicatie , #justitie