Seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, despre modificarea Codurilor Penale: Vom avea pedofili si criminali in serie

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 15:39
6004 citiri
Seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, despre modificarea Codurilor Penale: Vom avea pedofili si criminali in serie
Foto: site Politia Capitalei

Excluderea camerelor de supraveghere din procesul de administrare a probelor va permite aparitia unor pedofili si criminali in serie, spune Radu Gravris, seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, care s-a aratat ingrozit de posibilele efecte negative ale modificarii Codurilor Penale.

"Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de proba ar duce inapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. In anii 90, la inceputul anilor 2000, orice fapta din spatiul public risca sa ramana cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infractiune grava cu care ne ocupam si pentru care pot sa vorbesc poate sa ramana in continuare in libertate si sa comita aceste fapte", a spus comisarul Radu Gavris la Digi24.

Aceasta a dat ca exemplu drama recenta de la metrou, soldata cu moartea unei tinere si in care autoarea crimei a fost prinsa rapid datorita imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere. Radu Gavris spune ca fara ele, suspecta ar fi fost prinsa mult mai tarziu, timp in care "ar mai fi avut posibilitatea sa mai comita o fapta".

"Toate statele din UE aloca bani si resurse pentru a monta cat mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni si chiar a combate infractiuni comise in spatiul public. Sunt si in Bucuresti, nu atat de multe cat ne-am dori, nu atat de performante, dar sunt si ne ajuta foarte mult. In ultimii sase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost solutionate. In foarte multe din aceste cazuri ne-am bazat pe aceste camere. Sunt cazuri in care autorul a fost prins, retinut, arestat si condamnat si in care probatoriul s-a facut in special pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere", a subliniat comisarul.

Radu Gavris a dat si alte exemple elocvente.

"De curand a fost condamnat un pedofil, a fost trimis in judecata de mai mult timp, care timp de sase ani a acostat copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani, pe strada, carora le-a facut diverite avansuri cu tenta sexuala. Majoritatea probelor le-a constituit camerele de supraveghere. Sunt martorul ideal perfect, obiectiv, spre deosebire de cei care percep ceva (...) Pedofilia este o infractiune cu un grad de repetabilitate foarte mare. Ganditi-va ca la acel pedofil a nu-l prinde la timp implica ca alti copii sa fie abuzati", a avertizat Radu Gavris.

Acesta a mai spus ca nu intelege logica potrivit careia am monta camere de supraveghere, dar nu am folosi imaginile ca probe in instante.

O alta modificare propusa in Parlament prevede ca suspectul dintr-un caz sa poata fi prezent la audierea victimei, de exemplu, un pedofil sa fie de fata cand e audiat copilul pe care el l-a abuzat.

"N-am cum sa comentez o astfel de idee. Exista grija pentru drepturile suspectului, dar cred ca datoria statului roman este sa protejeze prima oara victimele", s-a aratat indignat comisarul.

Intrebat daca infractionalitatea poate creste daca aceste modificari vor intra in vigoare, Radu Gavris a spus ca este "sigur".

"Sunt sigur, nu 'cred'. Sunt sigur!", a subliniat el, avertizand ca daca propunerile vor fi adoptate de Parlament, "vor fi autori de omor, tenativa de omor, viol, pedofilie, care fie nu vor putea fi prinsi, fie daca sunt identificati, nu vor putea fi probati".

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...