Senatul Universitatii din Bucuresti trebuie sa decida daca notarul condamnat mai poate preda studentilor la Drept

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 15:58
6819 citiri
Senatul Universitatii din Bucuresti trebuie sa decida daca notarul condamnat mai poate preda studentilor la Drept
Foto: Facebook/Jean Andrei

Conducerea Universitatii din Bucuresti este cea in masura sa ia o decizie cu privire la excluderea din corpul profesoral a notarului Aurel Jean Andrei, condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare in dosarul Mazare. Anuntul a fost facut vineri, dupa ce cazul a fost discutat joi in Consiliul Facultatii de Drept.

Reamintim ca Aurel Jean Andrei a fost condamnat definitiv in dosarul Mazare la doi ani de inchisoare cu suspendare "pentru comiterea infractiunii de asociere pentru savarsirea de infractiuni", termenul de incercare dispus de instanta in cazul sau fiind de 4 ani, conform minutei sedintei de judecata din data de 7 februarie 2019.

Notarul a mai fost acuzat in acest dosar si de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, in forma continuata, insa pentru aceste infractiuni a intervenit intre timp prescriptia raspunderii penale, procesul incepand in urma cu peste 10 ani, dar fiind indelung tergiversat.

Aurel Jean Andrei este lector universitar la Facultatea de Drept, Departamentul de drept public, de la Universitatea din Bucuresti, iar Carta Universitatii prevede la art. 21 si 22 ca membrii personalului didactic si de cercetare isi pierd calitatea de membru al comunitatii universitare in cazul in care care au fost "condamnati definitiv, in baza unei hotarari judecatoresti, la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, chiar fara legatura cu exercitiul activitatii universitare, de natura a aduce atingere prestigiului academic".

Consiliul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a analizat cazul Andrei in sedinta de miercuri, 14 februarie, se arata intr-un comunicat de presa, dupa ce Ziare.com a cerut mai multe informatii.

"In urma dezbaterilor care au avut loc cu acest prilej, Consiliul Facultatii a constatat ca, potrivit legii si Cartei universitare, competentele in legatura cu o eventuala procedura disciplinara sau avand ca obiect o abatere de la etica universitara a unui cadru didactic apartin Universitatii din Bucuresti, in calitate de angajator", se arata in comunicatul Facultatii de Drept.

In plus, decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, ne-a confirmat ca au mai existat doar doua cazuri similare, in care unor profesori condamnati definitiv li s-a incheiat contractul de munca: Adrian Nastase si Dan Sova.

La randul sau, Universitatea din Bucuresti a precizat, tot intr-un comunicat de presa remis vineri, ca "a luat act de pozitia Facultatii de Drept in ceea ce priveste situatia domnului lector univ. dr. Aurel-Jean Andrei".

"Precizam ca Senatul Universitatii din Bucuresti va lua in discutie cazul mai sus indicat. Nu in ultimul rand, mentionam ca a fost sesizata Comisia de Etica din cadrul universitatii, in masura sa analizeze si sa solutioneze abaterile de la etica universitara", se mai arata in comunicatul citat.

Joi, chiar in ziua in care Consiliul Facultatii de Drept discuta cazul sau, Jean Aurel Andrei a participat impreuna cu alti condamnati, printre care si Adrian Severin, la o intalnire cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, caruia i s-a cerut sa adopte o pozitie cu privire la completurile de judecatori.

Citeste mai multe despre: Ciorbea s-a intalnit cu trei condamnati pentru coruptie sa puna la cale soarta completurilor de judecata

Alte plangeri pe numele lui Aurel Jean Andrei

Nu este prima oara cand Universitatea din Bucuresti este solicitata sa ia o decizie cu privire la Aurel Jean Andrei.

In urma cu un an, judecatorul Camelia Bogdan a sesizat CSM si Consiliul de etica al Universitatii Bucuresti cerand apararea reputatiei si integritatii sistemului judiciar dupa ce Aurel Jean Andrei a postat pe Facebook un text in care sustinea ca lupta anticoruptie "in realitate, nu exista si nu a existat niciodata, este doar instrumentul prin care stapanii nostri exercita controlul asupra coloniei numita Romania" si ca "nu poti vorbi de lupta impotriva coruptiei intr-un sistem de esenta caruia si la baza caruia se afla coruptia, hotia, raptul", conform Stiri pe Surse.

Era a doua sesizare pe care Camelia Bogdan o facea pe numele "notarului care in 2003 a legalizat la sediul Grivco contractul de superficie prin care Dan Voiculescu a dobandit drept de folosinta a terenurilor si cladirilor Institutului de Chimie Alimentara (ICA) ", mai scriau atunci jurnalistii de la Stiri pe Surse.

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a comentat, intr-o postare pe Facebook, cazul cadrului didactic universitar Aurel Jean Andrei.

"Acest personaj a purtat un razboi personal cu Justitia romana inca de cand a inceput ancheta. Studentii sai au fost nevoiti la cursuri sa ii asculte supararile, frustrarile, jignirile la adresa magistratilor.

Unii magistrati, pe Facebook, am fost agresati in mod constant de acest personaj. Noi stiam ca a fost cercetat in cel putin doua dosare,stiam de legaturile lui politice, dar am tacut. Nu i-am raspuns niciodata la agresiunile publice, cel putin nu in public si nu la acelasi nivel.

Desi notar, desi cadru didactic de drept, desi sot de judecatoare, etica lui profesionala nu a avut vreo legatura cu minimul bun simt cerut cuiva ce are aceste calitati.

Acum justitia a triumfat. Hotararea lui de condamnare este definitiva si spune adevarul. Sunt convins ca respectul lui fata de justitie nu va creste, chit ca i s-au prescris o seama de fapte (din cauza ca procesul a durat prea mult, peste 10 ani), chit ca a primit pedeapsa cu suspendare. Personajul este un infractor si probabil va poza in 'victima' a 'statului paralel'.

Dar s-a dovedit prin condamnarea sa ca ceea ce a elucubrat in spatiul public a fost o minciuna. Insa imaginea justitiei batjocorita ani de-a randul de el a avut de suferit.

Si nu este singurul cadru didactic care face asta. Mai sunt astfel de personaje care otravesc spatiul academic cu lupta lor personala cu sistemul in care an de an ajung oameni scoliti chiar de ei.Reforma invatamantului juridic lipseste cu desavarsire", a scris judecatorul Cristi Danilet.

La randul sau, Catalin Tenita, initiator Geeks for Democracy si fost student al lui Aurel Jean Andrei, a facut o serie de dezvaluri pe Facebook, spunand, la finalul postarii, ca se asteapta ca "cei din conducerea Facultatii de Drept sau a Universitatii Bucuresti sa renunte la serviciile unui condamnat penal care si-a folosit profesia in scopuri ilegale", iar "cei din conducerea Uniunii Nationale a notarilor sa ii retraga dreptul de a profesa pana la momentul reabilitarii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#notar Jean Andrei condamnat universitate, #Universitatea Bucuresti excludere Jean Andrei , #justitie
Comentarii