Ziare.com

Cum au fost retrocedate ilegal peste 10.000 de hectare in Retezat. Motivarea unei sentinte judecatoresti istorice

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 10:19

   

Cum au fost retrocedate ilegal peste 10.000 de hectare in Retezat. Motivarea unei sentinte judecatoresti istorice
Judecatoria Hateg a motivat sentinta istorica prin care a decis, dupa 11 ani de procese, ca retrocedarea a 10.500 de hectare din Masivul Retezat catre doua austriece, Maria Kendeffy si fiica sa, Elisabeth Pongracz, presupuse mostenitoare ale familiei Kendeffy, s-a facut ilegal.

Potrivit adevarul.ro, sentinta Judecatoriei Hateg, care nu este definitiva, confirma ilegalitatile reclamate de Academia Romana in proces.

Potrivit sursei citate, instanta a stabilit ca presupusele mostenitoare ale fratilor Ludovic (Lajos) si Gabor Kendeffy nu puteau solicita si nu erau indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de 3.679 ha si 9.400 mp., respectiv 6.029 ha si 9.000 mp pe teritoriul comunei Rau de Mori, in cota de 1/1, deoarece pana la sfarsitul anilor '20, statul roman platise despagubiri juste fostilor proprietari ai terenurilor, in urma unor acorduri si a unor procese internationale.

Sursa citata mai arata ca Maria Kendeffy, in calitate de nora a lui Gabor Kendeffy, avea nevoie de un certificat de mostenitor sau sa fie mentionata in testament pentru a putea primi titlurile de proprietate.

"Documentatia care a stat la baza eliberarii titlurilor de proprietate nu contine un astfel de act, care sa confere calitate a de mostenitoare paratei Kendeffy Maria. Fata de cele aratate, instanta considera ca aceasta parata nu avea posibilitatea sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ce au apartinut antecesorilor Kendeffy Gabor, Kendeffy Lajos si Banffy Suzana, fara un certificat de mostenitor sau un testament care sa-i confere vocatie la mostenirea acestora, avand cel mult calitatea de sotie supravietuitoare a numitului Kendeffy (Nicolae)", se mai arata in motivarea sentintei publicate de adevarul.ro.

Sentinta Judecatoriei Hateg mai scoate la iveala ca, in 2017, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au formulat o cerere in instanta, in care solicitau sa se stabilieasca daca Maria Kendeffy mai avea discernamant la data depunerii cererii de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Retezat, lipsa discernamantului fiind un argument pentru anularea acestora.

"In motivarea cererii, se arata ca a luat la cunostinta de inscrisul obtinut prin comisie rogatorie administrata in Republica Austria cu nr. AV din 12.12.2016, 29 HC 1/16, aflat in dosarul Judecatoriei Hateg, in limba germana, tradus in limba romana, din care rezulta ca parata Maria Kendeffy (Gerlicz - nascuta la 25 iunie 1920, la Budapesta) se afla internata in Casa Malta - centru de batrani al organizatiei Malteser, iar doamna Maria Kendeffy "nu recunoaste aproape deloc sau absolut deloc", circumstanta in care se pune problema determinarii existentei discernamantului si a capacitatii de exercitiu a paratei", se arata in dosar.

Citeste si:

Miorita 2017: Cinci ciobani s-au luat la bataie in Retezat si unul a fost ucis (Foto)
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4595 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca daca

S-ar lua la bani marunti toate actele la multi din cei care au dobandit terenuri imense,s-ar descoperii multe falsuri. Cred ca ar trebui continuata verificarea incet si sigur a actelor tranzactiilor.Nu trebuie uitat ca aceste tranzactii dubioase nu ar fi fost posibile fara functionari corupti.In 1918 dupa Unirea Transilvaniei cu Romania s-a dat o lege in care orice cetatean care vroia sa paraseasca Romania isi putea vinde propietatile fara probleme isi lua banii si emigra.Ma indoiesc ca aceste mostenitoare nu isi vindeau totu,mai ales ca propietatile se aflau in Romania.Ar trebui formata o comisie guvernamentala care sa aiba acces la acte si sa poata verifica marile mosteniri ale tarii.

 

daca se face o comitzie,mai ales guvernamentala,Romania risca,

sa piarda teritorii,pina la linia de centura a Bucurestilor ! daca nu cumva si sectorul 1 !

In Transilvania statul roman a platit despagubiri

"optantilor"!
Cred ca trebuie reanalizate toate retrocedarile facute dupa 1990!
Se vor descoperi multe matrapaslacuri legate de "documentele"invocate in instante!
Nu de geaba UDMR tipa isteric impotriva reverificarii retrocedarilor!Teo

Amatoare

Daca cesionau drepturile lu' Hrebe, Cocos, Mititelu, Savulescu, Costanda, etc. totul era ok si se procopseau toti . Adica nu chiar toti , mai putin s(t)atul fara caini roman, adica poolimea ...

 

Asa s-a facut cu toate proprietatile ungurilor ,statul roman a dat

despagubiri la greu ,dar jusitia post decembrista ,corupta a retrocedat la proprietati grupa mare unor urmasi ai grofilor de fac ungurii misto de noi cat de prosti putem fi!

 

Aceste terenuri au fost PLATITE de catre statul roman in anii '30

Acesti unguri NERUSINATI si altii ca ei au profitat

de coruptia sistemului judiciar din Romania.

TOTI cei implicati (judecatori, procurori, etc. )in

aceste retrocedari rebuie pedepsiti si actele ANULATE .

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor