Si Parchetul General reactioneaza la decizia CCR: Ancheta in cazul OUG 13 merge mai departe

Luni, 13 Martie 2017, ora 15:16
18204 citiri
Si Parchetul General reactioneaza la decizia CCR: Ancheta in cazul OUG 13 merge mai departe

Ministerul Public anunta prin intermediul unui comunicat de presa ca ancheta in dosarul deschis ca urmare a adoptarii controversatei ordonante de urgenta 13/2017 va continua chiar si dupa decizia Curtii Constitutionale a carei motivare a fost data publicitatii vineri.

"Potrivit dispozitiilor legale, procurorul are obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei pe care a fost investit sa o solutioneze, controlul asupra actelor si masurilor dispuse de catre procuror fiind realizat de catre instanta de judecata", se arata intr-un comunicat remis, luni, presei de Ministerul Public.

Cauza se afla pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Investigatia este in curs si priveste urmatoarele fapte prevazute de legea penala:

  • sustragerea sau distrugerea de inscrisuri
  • fals intelectual
  • favorizarea faptuitorului
  • prezentarea cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister
  • sustragerea sau distrugerea de probe sau inscrisuri
", se mai arata in comunicatul remis presei de Ministerul Public.

Totodata, se reaminteste faptul ca dosarul a fost inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica ca urmare a declinarii acestuia de catre DNA, investita cu "o cauza privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala", respectiv: favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri si fals intelectual.

Citeste mai multe despre decizia CCR:

Un punct de vedere oficial dupa decizia Curtii Constitutionale a exprimat, luni, si DNA.

Spre deosebire de DNA, care a subliniat faptul ca evaluarea procurorilor se poate face numai de catre CSM, nu si de catre ministrul Justitiei, Parchetul General nu a facut referire la acest aspect.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineata, ca in cel mult doua saptamani va face o evaluare a activitatii procurorului general si a procurorului sef al DNA, ca urmare a deciziei CCR, urmand ca la final sa anunte daca ia sau nu masuri in privinta lor.

Tudorel Toader a sustinut ca evaluarea se va face dupa criterii "manageriale si profesionale" si ca nu au existat presiuni politice asupra sa pentru a intreprinde acest demers.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...