Sinaia si Busteni, conflict deschis care ajunge in instanta

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 08:43
3842 citiri
Sinaia si Busteni, conflict deschis care ajunge in instanta
Foto: Facebook/Primaria Sinaia

Orasele Busteni si Sinaia sunt in razboi, din cauza unei pasuni alpine. Primariile celor doua statiuni de pe Valea Prahovei isi disputa de ceva vreme 250 de hectare din zona Cumpatu.

Se pare ca pana la urma conflictul se va incheia in instanta, dupa ce primarul din Busteni a anuntat ca se va adresa Justitiei pentru ca nu a gasit intelegere la autoritatile din Sinaia, arata Observatorul prahovean.

Edilul din Busteni sustine ca are documente de la Arhiva Nationala, care dateaza din anii 1919 si 1938 si care atesta dreptul de proprietate asupra suprafetei respective. Si Primaria Sinaia invoca un document din 1939, "Plan de sistematizare al orasului Sinaia", care ar cuprinde limitele teritoariale ale urbei inclusiv pasunea respectiva.

Primarul din Busteni, Emanoil Savin, arata ca terenul a apartinut comunei Poiana Tapului, care acum este parte a orasului sau.

"Noi avem acte de proprietate in zona Cumpatu pe 406 hectare. Sinaia nu are acte de proprietate pe acel teren. Sinaia si-a bagat acel teren in patrimoniu prin hotarare de guvern, in urma cu cativa ani. Hotararile de guvern nu tin loc de acte de proprietate", a explicat Savin, citat de Mediafax.

Primarul a relatat ca administratia locala din Busteni a mai avut litigii teritoriale in instanta cu orasul Sinaia sau cu judetul Dambovita. De fiecare data procesele au fost castigate de Primaria Busteni.

Pe de alta parte, primarul din Sinaia considera ca procesul declansat de vecini "este o metoda ieftina de tergiversare a anchetelor in curs de desfasurare, care vizeaza nereguli in actele Primariei Busteni".

Intr-un comunicat remis presei miercuri, Primaria Sinaia sustine ca tot scandalul ar fi plecat de la un control efectuat in iunie 2013 de Departamentul Monitorizare, Servicii Publice si Ecologie Urbana pe pasunea alpina si la stana aferenta din zona Cumpatu.

Proprietarul stanii ar fi avut un contract de inchiriere cu Primaria Busteni, desi terenul s-ar fi aflat in domeniul orasului Sinaia.

De altfel, Primaria Sinaia a depus deja la Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia o plangere penala pe numele persoanei care avea contract de inchiriere cu Primaria Busteni, "pentru savarsirea infractiunii de ocupare in integime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila".

"Domnul Emanoil Savin a inchiriat sute de hectare care nu au apartinut niciodata orasului Busteni! Este ca si cum eu, Vlad Oprea, ma trezesc maine sa spun ca Branul este al orasului Sinaia. Iar dumneavoastra ar trebui sa ma credeti pe cuvant, pentru ca eu nu arat niciun act, nicio harta, niciun inscris oficial care sa-mi sustina declaratia.

Aceste limite teritoriale sunt clare, oficiale, publice si nu au fost stabilite nici ieri, nici azi. Subiectul stirii este de fapt altul, si anume ca domnul Savin a inchiriat un teren care nu apartine orasului Busteni, unui tert, care a obtinut pe baza unui act fals, fonduri APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) timp de sapte ani de zile. Iar acum trebuie sa raspunda. Si raspunde cu o minciuna mult prea mare pentru a mai putea fi acoperita in vreun fel. Vom face toate demersurile legale pentru a stabili, in justitie, realitatea", a acuzat Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, citat intr-un comunicat de presa emis de institutie.

Marti a existat la Prefectura Prahova o sedinta de mediere intre autoritatile celor doua statiuni, insa s-a soldat cu un esec total si conflictul cel mai probabil se va muta in instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sinaia Busteni conflict pasune, #Sinaia Busteni scandal teren pasune alpina , #justitie