Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu: Nu aveai voie sa privesti cerul

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 16:59
7453 citiri
Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu: Nu aveai voie sa privesti cerul

Valentin Cristea, singurul supravietuitor de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, a spus miercuri, la termenul din procesul tortionarului Alexandru Visinescu, ca in perioada in care a fost incarcerat a fost supus mai multor restrictii, insa avea dreptul la plimbare, fara a putea privi cerul.

"Am fost supus unor restrictii. Nu aveai voie sa privesti cerul, nu aveai voie sa te apleci. Singurul drept era acela la plimbare. Aceasta plimbare consta in scoaterea detinutilor intr-o curte interioara, zilnic timp de 10-15 minute, timp in care eram obligati sa mergem in cerc, fara a privi in sus, astfel ca nu puteam vedea cerul, si fara a ne putea apleca pentru a culege ceva de pe jos.

Apropiat al lui Visinescu: Detinutii politici nu erau batuti si infometati. Primeau ceai si ciorba

Eram sub paza unei santinele. Orice abatere de la acest program de plimbare putea fi observata de santinela care ne supraveghea si era raportata gardianului care proceda la conducerea detinutului in celula. Plimbarea se facea separat pentru fiecare detinut", a povestit Cristea, miercuri, in fata magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, unde se judeca un nou termen in dosarul in care Alexandru Visinescu este acuzat de crime impotriva umanitatii.

Fostul detinut politic a adaugat ca nu putea niciodata sa interactioneze cu ceilalti detinuti, iar in celula era singur.

"Singurul mod de a comunica cu ceilalti detinuti era limbajul Morse. Am fost pedepsit de doua ori pentru ca am folosit acest tip de comunicare. In toata perioada detentiei, nu am avut nicio posibilitate de a comunica cu ceilalti detinuti pe alta cale.

Eram lasati la dus o data pe saptamana, tot asa, unul cate unul. De dimineata pana seara, aveai voie sa te plimbi prin celula, dar nu sa te asezi pe pat, doar pe o bancuta. Daca nu respectai, erai pedepsit", a mai spus Valentin Cristea.

Tortionarul Visinescu ramane fara casa, o parte din pensie si actiuni

Supravietuitorul a precizat ca, la momentul in care a fost incarcerat, avea aproximativ 70 de kilograme, iar cand a iesit cantarea 51. "Cu privire la asistenta medicala, cred ca penitenciarul nu avea un medic angajat. La cerere, venea un medic civil, din oras, un colaborator al penitenciarului.

La intrarea gardianului in celula, trebuia sa stau cu spatele la acesta, cu fata la peretele opus si doar daca aveam de formulat intrebari, primeam permisiunea de a ma intoarce.

Am primit la un moment dat o sticluta cu picaturi, dar eticheta de pe aceasta a fost razuita, motiv pentru care nu stiu despre ce medicament era vorba", si-a amintit Cristea.

Barbatul a mai spus ca in toata acea perioada a purtat o pereche de pantaloni si o camasa, bocanci fara sireturi si "o asa-zisa manta, confectionata din acelasi material precum camasa". "Lenjeria intima mergea o data pe saptamana la spalat si era adusa inapoi. Pantalonii, camasa si mantaua n-au fost schimbate niciodata, nici macar nu era spalata", a adaugat el.

Cristea a mai spus ca, in opinia lui, Visinescu "s-a supus unor directive venite de sus". Valentin Cristea este singurul detinut politic in viata dintre cei incarcerati la Penitenciarul Ramnicu Sarat in perioada in care acesta era condus de Visinescu.

Procesul lui Alexandru Visinescu a inceput in 24 septembrie.

Procurorii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe acesta pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
crisstiana
rank 1
Domnule Valentin Cristea,cu tot respectul