Cum a învins un șofer poliția după ce a fost amendat pentru traversarea ilegală a unei căi ferate. Obiectul simplu care poate fi de ajutor în astfel de situații

Autor: N.G.
Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 22:10
8036 citiri
Cum a învins un șofer poliția după ce a fost amendat pentru traversarea ilegală a unei căi ferate. Obiectul simplu care poate fi de ajutor în astfel de situații
Șoferul a demonstrat cu proba video că nu a încălcat legea

Un șofer sancționat de polițiști după ce ar fi traversat o trecere la nivel cu calea ferată pe culoarea roșie intermitentă a reușit să demonstreze în instanță că procesul verbal este nelegal.

Situația este des întâlnită în practică. Mulți șoferi sunt sancționați cu amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 sau chiar 90 de zile, chiar dacă luminile roșii ale sistemului de semnalizare se pornesc după ce au trecut de acesta și se află pe calea ferată. Polițiștii stau de obicei, ”la pândă”, de o parte sau de alta a căii ferate și îi sancționează pe toți șoferii care ies de pe trecere în timp ce semnalele acustice și luminoase de culoare roșie sunt pornite.

Un astfel de caz a avut loc pe data de 18 iulie 2021. Un șofer a fost amendat cu suma de 1.450 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile pentru că a traversat calea ferată de pe DN 25, în zona municipiului Galați, cu toate că semnalele acustice și luminoase cu lumină roșie, se aflau în funcțiune, interzicând trecerea. Bărbatul a contestat procesul verbal și a susținut că nu a săvârșit contravenția reținută, deoarece el a traversat calea ferată înainte de a porni semnalele ce interzic trecerea.

Poliția a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca netemeinică și a arătat că procesul-verbal este întocmit cu respectarea prevederilor legale, fiind încheiat pe baza constatărilor personale ale agentului constatator aflat în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Șoferul avea, însă, o camera de bord care a filmat momentul trecerii peste calea ferată și a depus-o la dosarul din instanță. De cealaltă parte, poliția nu a avut o probă video prin care să demonstreze că agentul a avut dreptate când a încheiat procesul verbal și nu a avut nici martori ai evenimentului.

Filmarea salvatoare

”Din administrarea probei video depusă de către petent, constând în filmarea înregistrată de camera video aflată pe bordul autoturismului petentului, rezultă fără putință de tăgadă că, la momentul la care vehiculul condus de petent a ajuns la trecerea la nivel cu cale ferată, luminile instalației de semnalizare ale acesteia, indicau culoarea albă, astfel încât trecerea petentului era permisă. Se constată că, de la momentul trecerii petentului de calea ferată, până la apariția autospecialei de poliție, s-a mai scurs un interval de câteva secunde, timp în care au pornit și semnalele acustice și luminoase de avertizare, cu care este prevăzută calea ferată”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Galați, din 21 octombrie 2021.

Magistratul a completat că ”cel ce face o susținere în fața instanței trebuie să o dovedească”.

”Prin vizionarea înregistrării video, instanța apreciază că petentul, a reușit să formeze convingerea instanței, în sensul că situația de fapt este în realitate cea susținută de petent, respectiv acesta nu avea obligația de a opri autovehiculul la trecerea la nivel cu cale ferată, deoarece semnalele acustice și luminoase ce interzic trecerea, nu erau încă în funcțiune, la acel moment. Verificând mențiunile procesului-verbal, se reține că acestea sunt contrare împrejurărilor rezultate din înregistrarea video, prin întâmpinare intimata arătând că fapta contravențională a fost constatată direct de agentul constatator, ca probe propunând doar procesul-verbal de contravenție și raportul agentului constatator.

Pentru existența unor dovezi minime în sprijinul procesului-verbal, ar fi fost concludentă fie înregistrarea contravenției prin mijloace video de către organele de poliție, fie consemnarea de către agentul constatator a datelor celorlalte persoane ce se aflau în locul respectiv, persoane ce ar fi putut fi audiate ca martori în prezenta cauză”, se mai susține în hotărâre.

Judecătorul a concluzionat că ”procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor trebuie să aibă la baza întocmirii sale mijloace de probă temeinice, dincolo de orice dubiu, mențiunile agentului inserate în actul constatator neputând servi drept unic temei pentru aplicarea sancțiunii contravenționale, în absența altor mijloace de probă”. Hotărârea instanței de fond a fost contestată la instanța superioară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat din Italia vrea să dea în judecată autoritățile din Napoli după ce a primit nu mai puțin de 48 de amenzi rutiere, în ciuda faptului că nu ar fi condus niciodată în zona...
#amenda, #Sofer, #trecere, #cale ferata, #politie, #filmare, #proces , #justitie
Comentarii
Poza ciuma.rosie
ciuma.rosie
rank 2
Legea facuta de infractori pentru infractori…
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 2