Solutiile pe care ministrul Iordache nici nu le cauta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 06:31
10540 citiri
Solutiile pe care ministrul Iordache nici nu le cauta

Ca in penitenticarele din Romania conditiile sunt foarte proaste nu cred ca e cineva care sa conteste. Asa este si nu de ieri, de azi. Este o situatie care treneaza de ani de zile si pentru care nimeni nu a avut solutii pentru ca nimeni nu s-a interesat de ea.

Era un subiect marginal, de care Ziare.com chiar s-a ocupat pe vremea cand nu era la moda, desi la vremea aceea aglomeratia din puscarii era chiar mai mare decat este acum. In 10 ani de zile numarul detinutilor a scazut de la 48 de mii la 27 de mii. Intamplator sau nu, subiectul a devenit interesant de cand pe usile puscariilor sau ale arestului preventiv au intrat siruri de politicieni.

Din pacate insa, nici acum subiectul, foarte serios, nu este tratat dintr-o perspectiva serioasa. Pentru ca gratierea nu este o solutie serioasa, cat timp nu rezolva decat in foarte mica masura supraaglomerarea. Daca scoti in jur de 3.000 de detinuti, cat estimeaza AEP, din 27.000 de mii inseamna ca degrevezi in jur de 10%. In plus, in cateva luni te intorci de unde ai plecat, inclusiv prin fenomenul recidivei, cat timp scoti niste oameni pentru care nu ai pregatit niciun fel de sistem de reintegrare sociala.

Argumentul cel mai vehiculat, inclusiv de ministrul Justitiei, se refera la hotararile CEDO, la probabila decizie pilot impotriva Romaniei si modelul italian, invocat de presedintele CEDO.

Si ca sa pastram adevarul istoric, aceasta poveste a inceput pe vremea ministrului Pruna care afirma ca Romania urmeaza sa fie condamnata la plata a 80 de milioane de euro pentru detinutii care traiesc in conditii inumane in virtutea unei inevitabile decizii pilot. Fals!

Decizia pilot nu presupune niciun fel de amenda. CEDO constata prin aceasta decizie existenta unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei. Cum anume intelege fiecare tara sa o rezolve o priveste si tine de politicile proprii. Ne este treaba CEDO.

Da, Italia a ales, printre altele, sa plateasca cei 8 euro/zi/detinut. Asa a considerat Guvernul italian de cuviinta, iar suma a stabilit-o raportat la criterii interne. Raportat la salariul mediu, de exemplu, cu siguranta ca daca Romania ar alege aceeasi cale si suma ar trebui sa fie mai mica decat in Italia.

O alta manipulare este ca Italia ar fi hotarat o gratiere pe care presedintele CEDO ar fi dat-o de exemplu. Fals! Italia a optat pentru eliberari conditionate acordate individual, nu la gramada, prin decizia judecatorilor, pentru executarea pedepselor la domiciliu, cu bratari electronice, pentru constructia rapida de inchisori si altele.

Este problema statului roman sa gaseasca solutii similare, dar individuale, bine tintite, inteligente ca sa rezolve in mod real aceasta problema certa si grava.

Ei bine, eu nu vad niciun semn in aceasta directie, nicio preocupare. Ministrul Justitiei, care diminueaza aglomeratia din puscarii prin gratierea pedepselor cu suspendare, nu a reusit sa elaboreze nici macar o schita in aceasta directie. Nici macar despre bratarile electronice, extrem de necesare, si pentru arestul la domiciliu nu se rosteste o vorba.

Tocmai aceasta lipsa de preocupari reale arata cat de fals e argumentul umanitar si CEDO in chestiunea gratierii si cat de grav este exploatata mediatic situatia grea a unor oameni pe care nimeni nu da in mod real doi bani.

Si sunt gata sa pun pariu ca odata gratierea consumata si cei care trebuie eliberati cu orice pret vor fi fost eliberati, nici ca vom mai auzi vreun cuvant despre situatia din puscarii si masuri pe model italian indiferent cat de mare va fi in continuare suferinta celor incarcerati.

E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
Președinta Comisiei Europene a anunțat marți, 17 septembrie, componența noii echipe a instituției. România a primit portofoliul de competențe, educație și muncă, iar acesta va fi preluat...
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în instituția europeană. România ar urma să primească o funcție...
#CEDO puscarii Romania, #puscarii model italian , #justitie
  1. Magistrații decid dacă Dana Marijuana rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Mesajul vedetei: "Polițiștii au dreptate tot timpul!" VIDEO
  2. Cine este Roxana Mînzatu, eurodeputata care ar urma să preia funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene
  3. Iranul anunță eliberarea unui deținut austriac. Cât timp a stat bărbatul încarcerat
  4. Inundațiile au lovit România. Lider PNL: "Ciolacu a fost informat cu o zi înainte de riscuri. A mințit că nu a știut"
  5. Ministrul Sănătăţii: „În fiecare centru de sinistraţi o să organizăm într-un timp foarte scurt o echipă medicală” VIDEO
  6. Mii de euro, daune pentru un copil rănit la grădiniță. Când sunt responsabili profesorii. Cristi Dănileț explică legea din 1865
  7. Zeci de amenințări cu bombă în Ohio după ce Trump a acuzat că migranții fură animalele de companie ale oamenilor și le mănâncă
  8. Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat. „Gloanţele zboară şi situaţia se va înrăutăţi”
  9. Ryan Root, anchetat pentru tentativă de asasinat asupra lui Trump, nu a tras niciodată cu o armă
  10. Părinții ar putea lua toate deciziile din școli, ignorând părerea profesorilor. Cum s-a ajuns la asta