SRI a castigat ceva, Justitia a pierdut mult. Curat constitutional!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Martie 2016, ora 12:11
5169 citiri
SRI a castigat ceva, Justitia a pierdut mult. Curat constitutional!

Sa tragem deci linie in criza interceptarilor din ultimele zile. Cu ce ne-am ales? Cine a pierdut, cine a castigat?

Pentru cei care se bucurau de lovitura teribila incasata de SRI, care nu o sa mai poate face interceptari, am o veste foarte proasta: SRI iese intarit din aceasta poveste pentru ca pentru prima data capata legal, prin modificarea legii sale de functionare, statutul de organ special de cercetare penala.

O schimbare fortata de (cum zicea cineva autorizat?) "brilianta" motivare a CCR, pentru ca, fara a da SRI acest statut, in opinia mea anormal, potirivit "briliantei", nimic din ce se intercepta pe mandat de siguranta nationala nu putea fi folosit in instanta.

Nu va mai avea SRI acces la continutul interceptarilor dispuse de judecator in cauzele penale pentru ca ele vor fi puse in practica nemijlocit de procuror sau politist?

Aici avem doua variante: fie SRI respecta regulile si atunci oricum nu avea acces nici pana acum decat atunci cand i-o cerea procurorul in mod expres, fie nu respecta regulile si isi baga nasul peste tot, ceea ce nu vad ce l-ar putea impiedica sa faca in continuare, avand in vedere ca toate interceptarile se vor face pe aparatura SRI si nimeni in afara de tehnicienii lui nu pot sti unde se duc toate firele si toate conexiunile vizibile sau invizibile.

Deci ce a pierdut SRI?

Cine a pierdut insa masiv este Justitia in care va urma o perioada de haos deja evidenta pe mai multe paliere.

1. Este, cred, indubitabil, ca se vor pierde din probe. Deja avocatii au trecut la atac si e doar perioada de dezmeticire. Cat de extinse vor ajunge sa fie efectele nu atat ale deciziei CCR cat ale halucinantei motivari ramane de vazut.

Fapt este ca pentru fiecare proba se vor da batalii grele si, dupa cum avetizeaza intr-un interviu acordat Ziare.com avocata Elenina Nicut, infractorii au sanse mari sa le elimine pe cele mai multe.

Si nu este vorba numai despre interceptari, ci si despre probele derivate din ele: "De exemplu, din interceptari am aflat ceva si ca urmare am cerut perchezitia. Pica si perchezitia? Va fi o discutie".

Cum poate folosi statului de drept vulnerabilizarea unor dosare penale mie, una, mi-e imposibil sa inteleg, dar nu ma indoiesc ca expertii anticoruptie au o explicatie filosofico-democratica beton.

2. Cine isi imagineaza ca dupa OUG de vineri seara lucrurile vor intra imediat in normal e naiv. Va dura din mai multe motive. Teoretic, procurorii si politistii vor folosi la liber tehnica SRI pentru interceptari. Dar vor avea in mod cert nevoie de o perioada de invatare, timp in care ofiterii SRI nu au voie sa miste un deget. Poftiti consola, poftiti scaunul, mult succes! Altfel proba e neconstitutionala.

Deocamdata organele de cercetare penala sunt foarte putine pentru a prelua aceasta activitate. DNA cere 170 de politisti, DIICOT 200, Politia inca 1.000, pentru a face fata. Basca banii. Punem bagheta magica si gata au aparut? Dar nu ma indoiesc ca expertii au raspunsuri si pentru asta ca de aia sunt experti, nu?

Nimeni nu explica ce se va intampla cu restul supravegherii, de exemplu, cu filajele? Cine le va face?

3. Pentru dosarele cu hotarari definitive apare o ciudatenie. Potrivit motivarii CCR in cazul art 453 CPP, referitor la revizuire pentru neconstitutionalitate, "solutia legislativa cuprinsa in art.453 alin. (1) lit.f) din Codul de Procedura Penala, care nu limiteaza cazul de revizuire la cauza in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate, este neconstitutionala".

Dar ce sa vezi, in motivarea in cazul interceptarilor scrie ca "aceasta decizie poate servi ca temei de revizuire, in baza art.453 alin. (1) lit.f) din Codul de Procedura Penala, in aceasta cauza, precum si in cauzele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate similare, inaintea datei publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

De ce in cazul interceptarilor subtil este extinsa aria de actiune a rezizuirilor si la cazuri similare? Ca sa ajungem cu efectele si la interceptari realizate pe vechiul CPP? S-o numi asta dedicatie speciala?

Ne vor spune expertii statului de drept, ma gandesc.

4. Vor fi detasati foarte multi politisti in parchete, vor avea acces direct la interceptari. Se stie doar ca Ministerul de Interne este una dintre cele mai reformate institutii, libera de control politic, nu exista scurgeri de informatii, oamenii sunt imuni la coruptie, profesionisti fara pata cu totii. Recentele scandaluri precum DGIPI sau Oprea sunt pure SF-uri. Cui dam noi pe mana supravegherea tehnica s-a gandit totusi cineva?

4. OUG este o solutie provizorie, intelegem si de la ministrul Justitiei si de la premier. Si, intr-adevar, in lumina motivarii CCR, are riscuri mari de neconstitutionalitate. Solutia finala urmeaza sa fie gasita de Parlament.

Care Parlament? Cel cu nici nu mai stim exact cati condamnati si urmariti penal? Cel in care numai ei stiu cati isi numara posibilele interceptari? Cel pe care am luptat la baioneta sa il tinem cat mai departe de legislatia penala ca sa nu o masacreze?

Va aduceti aminte cum au incercat dragii de politicieni sa nu mai poata fi facute interceptari fara ca cel interceptat sa fie anuntat in prealabil? Oare ce ne putem astepta sa faca acest Parlament cu CPP si cu regimul interceptarilor? Dar nu ma indoiesc ca aparatorii drepturilor omului pentru care Justitia si statul de drept ies intarite din acest scandal au un raspuns.

Dreptul de a fura este, ma gandesc, si el unul inalienabil, constitutional, care trebuie aparat, mai ales cand titularii lui platesc lefuri grase, sponsorizari etc.

Deci, intreb din nou, cine a pierdut, cine a castigat din criza interceptarilor? Si, daca singura lovita e Justitia, oare nu acesta a fost si scopul, curat constitutional ce altfel?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CCR interceptari neconstitutionale, #SRI cercetare penala , #justitie