Parlamentarii nu vor mai fi judecati doar de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prevede proiectul de modificare a Constitutiei.
ICCJ a pronuntat condamnari soc impotriva unor politicieni de rang inalt, de la Adrian Nastase, la Relu Fenechiu si Tudor Chiuariu. Dan Voiculescu a demisionat din Parlament "pentru a se pune la dispozitia justitiei", dar automat dosarul sau a fost transferat de la ICCJ la Curtea de Apel.
CSM discuta un proiect de modificare a procedurii de numire si revocare a sefilor de parchete, a presedintelui si vicepresedintelui ICCJ, astfel incat decizia sa nu mai fie luata prin decret prezidential, ci doar de catre sectiile de procurori, respectiv judecatori, autosesizate sau sesizate de doua treimi dintre membrii lor.
Consecinta ar putea fi o extrem de facila inlocuire a presedintelui ICCJ, Livia Stanciu, sau a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi. Cel mai grav este ca nu sunt prevazute motive clare pentru o eventuala revocare.
Cand Alina Ghica si Cristi Danilet au fost revocati din CSM fara existenta unor astfel de motive precise, CCR a socotit decizia neconstitutionala.
Dreptul de a dispune interceptari telefonice a fost restrans la procesul penal. Arestarea preventiva nu va mai fi posibila decat dupa punerea in miscare a actiunii penale. Probele obtinute ilegal vor putea fi folosite doar in favoarea acuzatului.
Toate sunt prevederi de ultima ora din proiectul de modificare a Constitutiei.
Unele sunt prevederi specifice legislatiei penale, de detaliu, aparute fara precedent in legea fundamentala care nu include in mod normal asemenea prevederi specifice legislatiei secundare. Dar, odata incluse in Constitutie, aceste prevederi de procedura penala nu mai pot fi modificate decat prin revizuirea Constitutiei si orice prevedere contrara lor ar deveni neconstitutionala si deci ar trebui eliminata.
Din Codul Penal a fost exclus articolul 276 care sanctiona faptul celui care facea declaratii publice nereale la adresa magistratilor, cu scopul de a intimida sau influenta actul de justitie. A fost invocata necesitatea protejarii presei, desi articolul se referea nu doar la ziaristi, ci la orice persoana care ar face asemenea declaratii publice, deci inclusiv la politicieni.
Recent, Inspectia Judiciara a decis ca declaratiile lui Victor Ponta despre condamnarea politica a lui Adrian Nastase "afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere".
STS urmeaza sa fie trecut din subordinea CSAT in aceea a Ministerului de Interne, pentru a fi condus de un secretar de stat numit de premier. Proiectul de lege nu are aviz CSAT si, potrivit profesorului de drept constitutional Gh. Iancu, este neconstitutional. Un serviciu secret definit ca facand parte din sistemul national de aparare este mutat in subordinea unei institutii care nu are legatura cu apararea nationala.
Senatorul FC Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al SIE, afirma ca viitoarea tinta a modificarilor in zona serviciilor este legea de organizare a SRI. Cert este ca mutarea STS in zona guvernamentala ar crea un precedent aplicabil oricaror servicii secrete din subordinea CSAT. Va fi posibil ca in viitor si SRI sau SIE sa fie mutate in subordinea unui minister.
Toate aceste modificari ale legislatiei de la cel mai inalt nivel vizeaza institutii esentiale ale statului de drept, genereaza o imensa instabilitate in justitie, vulnerabilizeaza conducerile unor instutii esentiale.
Presedintele Inaltei Curti, seful unui parchet, seful unui serviciu secret vor deveni dependenti de o decizie foarte usor de luat, eventual la nivel politic, asa cum ar fi in cazul STS.
Imaginea de ansamblu este aceea a unui asalt sustinut asupra statului de drept, care trebuie astfel ajustat pana la anihilare. De aceasta data, insa, asaltul nu mai este dus impotriva legilor in vigoare, ci prin ciuntirea lor, fie chiar si de la cel mai inalt nivel, al Constitutiei, sub acoperirea unei majoritati strivitoare.