Ziare.com

Statul roman, obligat sa achite daune morale unei familii de judecatori. Magistratilor le-au fost ascultate ilegal telefoanele, intr-un dosar DNA

Sambata, 12 Septembrie 2020, ora 23:07

   

Statul roman, obligat sa achite daune morale unei familii de judecatori. Magistratilor le-au fost ascultate ilegal telefoanele, intr-un dosar DNA
Judecatorii Mirela Serban, de la Curtea de Apel Brasov, si sotul acesteia, Alexandru Serban, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, au obtinut in instanta daune morale in valoare de 6.000 de euro pentru ca le-au fost ascultate telefoanele ilegal intr-un dosar DNA. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Telefoanele judecatorilor Mirela si Alexandru Serban au fost puse sub ascultare in 2015, intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA Brasov. Dosarul a fost deschis dupa ce Iulian Tiberiu Serban, condamnat de Judecatoria Brasov la sapte ani de inchisoare pentru santaj, a inceput sa caute persoane care l-ar putea ajuta sa obtina in apel, la Curtea de Apel Brasov, o sentinta favorabila.

Prin intermediul fostului deputat Dorin Lazar Maior si al sotiei acestuia, Iulian Tiberiu Serban a fost pus in legatura cu George Costin. La randul sau, Costin l-a pus pe Iulian Tiberiu Serban in legatura cu Liviu Horia Lascu. Acesta i-ar fi spus barbatului acuzat de santaj ca "prin cunostintele pe care le are in justitie, la cel mai inalt nivel (procuror cu functie de conducere in DNA, magistrati de la ICCJ, membru al CSM si, prin intermediul acestuia din urma, chiar unul dintre judecatorii apelului) poate aranja acest proces pentru obtinerea achitarii".

Concret, Lascu i-ar fi spus celui acuzat de santaj ca, prin intermediul judecatorului CSM, Alexandru Serban, poate ajunge la sotia acestuia, Mirela Serban, judecatoare in completul la care a cazut inculpatul. Procurorii DNA au solicitat si obtinut mandat prin care telefoanele sotilor Serban au fost puse sub ascultare pentru 30 de zile.

Intrucat s-a dovedit ca nu au nicio legatura cu afacerea de coruptie in care le era pomenit numele, sotii Serban nu au facut obiectul anchetei, dar, conform procedurilor, au fost instiintati de DNA ca telefoanele le-au fost ascultate.

Batalia pentru anularea mandatelor de ascultare

Dupa ce au aflat ca telefoanele le-au fost puse sub ascultare timp de o luna, cei doi judecatori au solicitat DNA sa le puna la dispozitie mandatul in baza caruia au fost ascultati, cererea fiind respinsa "cu motivarea ca doar partile, subiectii procesuali principali si avocatii acestora au dreptul de a solicita consultarea dosarului pe parcursul procesului penal".

In urma situatiei create, cei doi judecatori au deschis proces la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care au solicitat anularea mandatului de supraveghere tehnica pe motiv ca a fost emis ilegal.

Cu ocazia procesului prin care a fost contestata emiterea mandatului de supraveghere tehnica, a fost pusa in discutie si neconstitutionalitatea articolului din Codul de Procedura Penala care nu permite contestarea legalitatii masurii supravegherii tehnice de catre persoana vizata de aceasta, care nu are calitatea de inculpat.

Mandatul, anulat

Prin Decizia 247/2017, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a decis ca articolul care interzice contestarea masurii de supraveghere tehnica este neconstitutional.

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca emiterea mandatului de supraveghere tehnica poate fi contestata in instanta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca mandatul prin care procurorilor DNA li s-a permis sa ii asculte pe judecatori a fost emis ilegal.

Judecatorii Curtii Supreme au aratat ca, pentru ca telefoanele judecatorilor sa fie puse sub ascultare, era nevoie de indeplinirea unor conditii care, in acest caz, nu au fost indeplinite.

Spre exemplu, Inalta Curte a aratat ca pentru emiterea unui mandat de supraveghere tehnica "este necesar ca in cauza sa existe suficiente date, informatii care sa creeze o suspiciune rezonabila fie cu privire la savarsirea, fie la pregatirea unei infractiuni", lucru care, in cazul sotilor Serban, nu s-a intamplat.

Inalta Curte a aratat ca suspiciunile in baza carora telefoanele judecatorilor au fost puse sub ascultare au fost subtiri, catalogandu-le drept afirmatii ale traficantului de influenta care se lauda ca are intrare la judecatori si informatia oferita de un martor cu identitate protejata potrivit caruia traficantul de influenta ar fi urmat sa se intalneasca cu judecatorul Alexandru Serban.

Au cerut daune morale de 200.000 de euro

Dupa anularea mandatului in baza caruia le-au fost ascultate telefoanele, sotii Serban au dat in judecata statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand daune morale de 200.000 de euro (cate 100.000 de euro pentru fiecare).

In procesul din prima instanta, sotii Serban au cerut "sa se tina seama si de faptul ca a fost nevoie de aproape doi ani pentru a se decide asupra caracterului ilegal al dispunerii masurii tehnice de supraveghere, parchetul incercand, prin toate mijloacele, tergiversarea judecarii contestatiei".

Judecatorii au mai aratat ca simpla asociere a numelor lor cu numele inculpatilor (unii condamnati definitiv pentru comiterea de infractiun), in lipsa oricaror indicii temeinice, asa cum a stabilit in mod definitiv Inalta Curte, a fost de natura a le aduce atingere reputatiei profesionale".

Sotii Serban au mai reclamat ca procurorul DNA care le-a ascultat telefoanele timp de o luna era obligat, potrivit art. 142 din Codul de Procedura Penala, "sa inceteze imediat supravegherea tehnica inainte de expirarea duratei mandatului, daca nu mai existau temeiurile care au justificat masura, informand de indata despre aceasta judecatorul care a emis mandatul".

"In mod evident, dupa primele cateva zile de la punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica, orice procuror profesionist si de buna credinta si-ar fi dat seama nu numai de faptul ca nu se pregateste sa comita vreo infractiune, ci si de faptul ca, la fel ca doamna Laura Codruta Kovesi si celelalte persoane pretins cunoscute de catre inculpatul Lascu, nu avea de fapt nicio legatura cu inculpatii din speta (fapt care reiesea, de altfel, si din interceptarile convorbirilor inculpatilor din dosar).

Obligatia legala a procurorului era ca, in acel moment, sa inceteze imediat supravegherea tehnica, obligatie pe care procurorul nu a respectat-o",
se mai arata in actiunea din instanta a celor doi judecatori.

Statul roman, obligat sa le achite daune morale

In prima instanta, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de acordare a daunelor morale, considerand ca "prin recunoasterea caracterului nelegal al masurii dispuse (n.r. de Inalta Curte - anularea mandatului si distrugerea interceptarilor), eventualul prejudiciu cauzat acestora prin atingerea adusa vietii private a fost acoperit".

Curtea de Apel Bucuresti a considerat, insa, ca sotii Serban trebuie sa primeasca daune morale pentru ca au fost interceptati ilegal.

"Atingerile aduse vietii private prin luarea masurii de supraveghere tehnica cu nerespectarea dispozitiilor legii interne sunt de natura a afecta demnitatea si onorarea oricarei persoane, cauzand un prejudiciu moral important. Insa, in cazul profesiei de judecator, compromiterea valorilor nepatrimoniale atrage dupa sine afectarea intrinseca substantiala a carierei, legata, in mod indisolubil, de reputatia profesionala si personala.

Onoarea si demnitatea profesiei reprezinta imperative impuse, in primul rand, ocupantului functiei, dar si autoritatilor de a se abtine de la orice conduita de natura a leza aceste valori, atata timp cat nu sunt intrunite, in mod legal, elementele necesare restrangerii dreptului.

Or, luarea masurii de supraveghere tehnica cu privire la reclamanti, fara a exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni, reprezinta o atingere grava adusa reputatiei profesionale, nejustificata de existenta unui interes legitim, cauzand un prejudiciu important ce se impune a fi reparat in mod corespunzator prin acordarea unor despagubiri pecuniare.

Constatarea caracterului nelegal al masurii si distrugerea probelor nu reprezinta o satisfactie echitabila pentru apelantii reclamanti, cu atat mai mult cu cat exercitarea acestui demers nu a fost facila si previzibila, fiind necesara interventia instantei de control constitutional pentru recunoasterea calitatii de persoana indreptatita la formularea contestatiei in materie penala"
, se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti, care poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte.

Cum s-au calculat daunele morale

"Faptul ca atingerea adusa vietii private a reclamantilor s-a realizat pe perioada in care masura de supraveghere tehnica era dispusa in mod valabil, de o instanta, nu inlatura gravitatea prejudiciului, altfel ar insemna ca orice intruziune in viata privata, printr-o masura legala, sa fie reparata prin constatarea caracterului ilegal.

Vatamarea suferita nu presupune doar constatarea existentei, ci si continutul ei concretizat in modalitatea in care poate fi acoperita", se mai arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care statul roman este obligat sa le achite celor doi judecatori daune morale in valoare de 6.000 de euro.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au aratat si criteriile de care au tinut cont in stabilirea sumei, reprezentand daune morale.

"La stabilirea intinderii prejudiciului, Curtea a avut in vedere si anumite circumstante faptice decisive in evaluarea gravitatii, respectiv pozitia profesionala respectabila ocupata de reclamanti in cadrul sistemului judiciar, calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (institutia cu rol de garant al independentei justitiei) exercitata de reclamantul Alexandru Serban la data faptei ilicite, caracterul integru si onest de care se bucura apelantii in mediul profesional, durata procedurii penale, conditionate de exercitarea controlului constitutional pentru recunoasterea calitatii active, starea de anxietate, neliniste, frustare resimtita prin asocierea cu numele inculpatilor, teama de perceptia ce ar putea fi creata/manifestata de mediul profesional in care isi desfasoara activitatea", se mai arata in sentinta pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, in 6 iulie.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14973 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce se mai aude cu dosarul TelDrum , al Mineriadelor si 10 Xugust ?

.

 

Descalificant!

Descalificanta atitudinea sotilor-judecatori Serban de a specula un accident produs in dificila miisiune a celor care combat coruptia! Se incadreaza in seria de artificii prin care politicienii si magistratii corupti, facand-o pe perfectionistii, slabesc mijloacele de combatere a mafiei.
Daca sunt atat de perfecti, de ce nu au dat in judecata pe cei care si-au permis sa incerce sa-i corupa? De ce nu s-au simtit insultati de intentiile acestora?!!
Ca judecatori, ar trebui sa stie cat de intinsa si de periculoasa este caracatita coruptiei, cat de greu e de invins fara a forta uneori mijloacele.
Daca erau iubitori de dreptate, asa cum ar trebui sa fie niste judecatori curati, nu i-ar fi deranjat ca
telefoanele le sunt ascultate, daca asta se face impotriva nedreptatii.

 

Corbii

Corbii la fel ca si ciumetii rosii au inceput sa isi distribuie bugetul tarii!
Cu ajutorul sentintelor ccr care se aplica retoactiv!

 

"Inaltele Curti",

CCR, Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca si alte "inalte" institutii facute sa apere dreptatea, moralitatea, democratia, pe care poporul acesta inglodat in datorii le plateste pe bani grei, sunt prinse in jocul coruptiei pe care mai mult o sevesc decat o combat.
Legi incalcite, din prostie, dar mai mult cu intentie, corectate de CCR daca totusi au scapari deranjante pentru corupti. Tergiversari pana la prescriere, solutii strambe, bizare, in care vinovati de crime economice iau pedepse ridicole sau scapa. Mari corupti, devalizatori ai avutului public, sunt acuzati si judecati pentru alte flecustete, ca sa se mimeze dreptatea.
Si, cand un procuror isi mai pierde rabdarea si sare peste cal ca sa atinga hotul, toate aceste institutii devin culmea scrupulozitatii.

Nu inteleg, intre jud. Alexandru Serban si Iulian

Tiberiu Serban NU exista alta legatura in afara asemanarii
numelui ?
Interceptarile nu au dovedit NICI o legatura cu cazul ?
sau au fost anulate DOAR pentru ca s-a depasit timpul
de supraveghere acordat ?

prea putin 6000 trebuiea 60.000 si recuperati banii

de la cei care au dat ordinul de ascultare ilegala ,indiferent ca e securist sau judecator ....trebuie luati banii de la vinovatii in personam si lasati in fundul gol ...sa se invete minte si alti ,sa numai nasca sistemul tot felul de portocale

Ghitza, intoarce-te acasa ! Patriotule !

.

@socialistwars ! raspund la intrebarile tale :

dupa ce vor fi identificate cele 60000 victime ale genocidului lui Ceausescu si publicarea listei cu teroristii arestati .

Asta sa-i intrebi

pe aia care au facut lovitura de stat: iliescu, roman, bombonel.. si urmasii lor - fonta, zdragnea, ciolacu..ca cica au diplome de rivolutionari

jos labele de pe Justitica ! desfiintati urgent "gestapoul" Adinei

Florea ! judecatorii sa fie intangibili si inamovibili,sa dea solutii pe care sa nu le inteleaga nimenea si nici ei intre ei,mai pe scurt,sa fie de capul lor !!! lefurile si pensiile sa le fie stabilite,de catre odraslele si beizadelele lor...! samd

 

PARCA PREA MULTE MUTRE insipide cu copii care ucid oaneni

nevinovati , luati apoi sub pulpana , o practica generalizata cu cei potentati , altfel nu se explica atatea averi nejustificate cu interlopi ai drkului de curati !

Copchile

Ai intors roata? ori io nu-s pe post.

Fara foc nu iese fum. Cine stie ce nemernicii au mai facut astia doi

caci altfel e greu de crezut ca numele lor aparea in declaratiile martorilor. Absolut normal ca DNA-ul sa-i puna sub ascultare. Ca nu i-a prins, asta a fost norocul lor. Dar sa vii acum sa ceri daune statului roman ca a incercat sa-si faca datoria si sa te prinda ??? Mi se pare o pura nesimtire. Daca esti curat, nu are de ce sa-ti fie frica ca te asculta cineva. Astia doi sunt precis din Ciuma Rosie, fac tot ce pot sa intimideze procurorii, sa nu se mai atinga de infractori. Ati mai vazut vreun caz mai de doamne ajuta instrumentat de DNA dupa ce bi-infractorul dovedit cu dinti cariati a intrebat retoric la Latrina 3: DNA, mai exista DNA ????

 

vad ca unii sunt pro ascultare ,fara scrupule

de ce i intereseaza pe cei de la SRI sau DNA cum sforie cineva in somn ? De ce intereseaza ascultarea in intimitate ? de ce in toate tariile civilizate este interzisa ascultarea fara semnatura unui judecator .... de ce in Romania sunt cereri cu miile pentru ascultare sub pretextul sigurantei nationale ???? sa mai gandeasca unii ce vor exact democratie sau dictatura

 

de grija ta draguta, cred ca stii ce periculoasa este pentru

sanatate apneea,cum vrei sa fii depistata ca sa fii apoi trat ata ?....sau Doamne fereste,daca ai scapari de gaze ? atunci trebuiesti impozitata,ca este lipsa mare de oxigen ! posibil sa nu primesti nici autorizatie de la RAR....

La toate

intrebarile, raspunsul e simplu: pt.ca suntem si am fost cea mai corupta tara din UE!! Si daca stiu ca sunt curat, pe mine nu ma deranjeaza ascultarea nici cand trag o b...na!

Bai hotilor !

Pai daca faceti parte din justitia Mafiota romana,la ce v-ati asteptat?
Sa va impuste cineva?
Era mai bine pentru voi?
In viitor e bine sa se practice si impuscatul in cazul mafiotilor!

 

Pai

Ei nu vor Ei au alte idei


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor