Statul roman va plati 100.000 de euro daune unui cipriot, pentru arestare nelegala

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 15:41
1704 citiri
Statul roman va plati 100.000 de euro daune unui cipriot, pentru arestare nelegala

Statul roman a fost obligat, prin decizie definitiva, sa ii plateasca 100.000 de euro daune morale unui cetatean cipriot, arestat in 2003, pentru contrabanda cu tigari, insa ulterior achitat definitiv pe motiv ca fapta nu exista, pentru cele aproximativ 16 luni petrecute in arest preventiv.

Andreas Charalambous a fost arestat preventiv, pe 27 mai 2003, printr-un mandat emis de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, fiind acuzat de contrabanda si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Ulterior, cetateanul cipriot a fost trimis in judecata, in stare de arest. Tribunalul Bucuresti a decis, in septembrie 2004, achitarea acestuia si eliberarea de indata din arest. Decizia de achitare a fost mentinuta atat de Curtea de Apel Bucuresti, cat si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), procesul penal fiind incheiat definitiv in 2007.

In martie 2008, Charalambous a dat in judecata statul roman si a cerut instantei sa ii acorde despagubiri morale pentru perioada de un an si patru luni in care a stat in arest.

O prima decizie a fost obtinuta in octombrie 2008, cand Tribunalul Bucuresti a decis sa oblige statul roman sa ii plateasca lui Andreas Charalambous suma de 100.000 de euro, cu titlu de daune morale. Reprezentantii statului roman au atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, insa contestatia a fost respinsa in ianuarie 2010. Statul a atacat din nou decizia, la ICCJ, insa instanta suprema a decis definitiv, pe 3 noiembrie, ca cipriotului trebuie sa ii fie platita suma decisa anterior de tribunal, cu titlul de daune morale, pentru perioada in care a fost arestat preventiv, desi ulterior s-a dovedit a fi nevinovat.

In motivarea deciziilor prin care lui Andreas Charalambous i-au fost acordate daune morale, instantele subliniaza ca acesta a fost arestat preventiv in perioada 27 mai 2003 - 30 septembrie 2004 pentru fapte care nu exista, dupa cum a fost stabilit prin hotararea definitiva a instantelor penale.

Instantele civile au constatat si ca in perioada in care a fost arestat, cetateanului cipriot i s-a adus un prejudiciu nepatrimonial, prin incalcarea dreptului la libertate, afectandu-i starea de sanatate.

Presa a scris, in 2003, despre cazul lui Andreas Charalambous, care era acuzat ca ar fi condus o retea internationala de trafic de tigari. Despre Charalambous s-a scris ca in tinerete ar fi fost agent de paza, mai intai pe langa presedintele Makarios al Ciprului si ulterior pe langa premierul elen Andreas Papandreu. Venit in Romania in 1995, cipriotul ar fi avut afaceri in domeniul turismului. Dupa 2000, a fost suspectat ca a activat in domeniul traficului de tigari, reactivand retele care functionasera in anii '90, cunoscute drept Tigareta I si Tigareta II.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Andreas Charalambous arestare ilegala, #Andreas Charalambous arest Tigareta, #Andreas Charalambous daune Romania , #justitie