Statutul magistratilor a fost adoptat pentru a treia oara de Senat. Opozitia il trimite iar la CCR

Marti, 22 Mai 2018, ora 17:30
3474 citiri
Statutul magistratilor a fost adoptat pentru a treia oara de Senat. Opozitia il trimite iar la CCR
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Plenul Senatului a adoptat marti, pentru a treia oara, cu 79 de voturi "pentru" si 26 de voturi "impotriva" modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul magistratilor.

Senatul a avut calitate de prima Camera sesizata, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

In sedinta de marti a Comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei, care a durat circa zece minute, a fost redefinita eroare judiciara.

Potrivit modificarilor, "flragrant" si "in mod vadit" au fost modificate cu "evidenta" si "evident" si a fost introdus termenul "grav".

Astfel, in redefinirea erorii judiciare, noua formulare este: "S-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea evidenta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-se o vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara.

S-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod evident contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, precum si atunci cand, prin incalcarea clara si incontestabila a situatiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara".

Opozitia o trimite iar la CCR

USR a anuntat ca discuta cu PNL pentru a ataca pentru a treia oara legea la Curtea Constitutionala.

"Ni se par in continuare niste texte neclare. Vorbim cu colegii din PNL sa contestam la CCR. Ceea ce mai mult decat atat ne nemultumeste este faptul ca nu s-a raspuns solicitarii noastre de a se amana transarea acestei chestiuni dupa ce se va pronunta Comisia de la Venetia. (...)

Mai mult decat atat, dupa cum se stie, judecatorii au semnat in numar de aproape o mie, deocamdata, dar cred ca vor semna mai multi, prin care solicita acestei comisii sa temporizeze dezbaterile si sa astepte sa se pronunte Comisia de la Venetia. Argumentele in plus in cadrul sedintei nu am vrut sa le aducem si (...) nu vrem sa ii stricam surpriza domnului Iordache si promotorilor acestor prevederi in sensul de a sti dinainte care vor fi considerentele de atac la CCR", a spus Stelian Ion.

In replica, presedintele Comisiei, deputatul PSD Iordache, a spus ca nu sunt motive ca legea sa fie din nou atacata la Curtea Constitutionala.

"Nu mai sunt motive pentru a fi contestata la CCR. Deja Curtea s-a pronuntat. Legile Justitiei sa fie in sfarsit promulgate (...) pentru ca toate cele trei legi sunt urgente, trebuie sa tina cont de deciziile CCR, sa avem o gandire unitara si consideram ca in aceasta lege se vizeaza raspunderea magistratilor, ca atunci cand cu rea credinta si grava neglijenta incalca normele de procedura. Se vizeaza si se rezolva o separare a carierelor, a judecatorilor si procurorilor", a sustinut Iordache.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
baietzii,lasati ca ie bine asa ! cu un pic de lamaie,eventual putzin