Statutul magistratilor si Legea ANI intra in procedura de urgenta la Senat. Votul final, probabil luni

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 19:21
1944 citiri
Statutul magistratilor si Legea ANI intra in procedura de urgenta la Senat. Votul final, probabil luni

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni calendarul dezbaterii in procedura de urgenta a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a modificarilor aduse Legii ANI.

Ambele acte normative au fost adoptate tot luni, intr-o sedinta ad-hoc a Camerei Deputatilor.

Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui sa elaboreze raportul pana lunea viitoare, pe 18 decembrie, cand e posibil sa se dea votul final in plen pentru modificarea celor doua legi.

"Senatul a fost sesizat, astazi, in calitate de Camera decizionala, cu doua proiecte de legi care au fost astazi votate la Camera Deputatilor.

Este procedura uzuala si, sigur, in calitate de presedinte al Senatului, am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele doua legi termenele de depunere a amendamentelor si de prezentare a raportului final.

Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9:00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie", a anuntat Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Senatorul USR Mihai Gotiu a acuzat coalitia de abuz de putere.

"Abuzul de putere continua la minut. Tocmai am iesit dintr-o sedinta a BP care incalca cel putin doua prevederi ale Regulamentului.

In primul rand, art. 85, aliniat 1: proiectul programului de activitate pentru saptamana urmatoare este supus spre adoptare Senatuilui si se adopta cu votyul majoritatii senatorilor prezenti. La plen s-a supus la vot un program de lucru pe aceasta saptamana care nu are inclusa aceasta sedinta a Biroului Permanent.

O a doua prevedere incalcata este art. 37, alin. l care prevede ca o convocare este insotita de o propunere de ordine de zi. (...)

In momentul in care s-a facut aceasta convocare, ni s-a transmis doar un SMS, cu aproximativ 20-25 de minute inainte, fara a se spune ce e pe ordinea de zi. Poate ca unora li se par detalii minore.

Din punctul meu de vedere, arata doar faptul ca Puterea e pur si simplu dispusa sa incalce in picioare orice regula a parlamentalismului, a democratiei, care prevede dezbatere, respectarea unor reguli si legi", a spus Mihai Gotiu, la finalul sedintei de Birou Permanent.

Camera Deputatilor a adoptat luni modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc.

De asemenea, a fost adoptata modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luata de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputatilor PSD, Ioan Munteanu.

In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti, dupa pranz.

"Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?", a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

"Noi nu tinem sedintele de Birou Permanent in functie de cum se organizeaza protestatarii", a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercurea trecuta pe articole in Camera Deputatilor, intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD - ALDE - UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...