Stelian Ion: Inceperea activitatii Parchetului European, moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania

Marti, 01 Iunie 2021, ora 14:37
1361 citiri
Stelian Ion: Inceperea activitatii Parchetului European, moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Facebook/ Stelian Ion

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat marti, 1 iunie, ca inceperea activitatii Parchetului European este "un moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania".

"Este un moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania, ca stat membru participant la cooperarea consolidata de instituire a Parchetului European. Asteptarile cetatenilor europeni de la noua structura europeana sunt mari. Sunt convins ca Procurorul-sef european si echipa sa vor da dovada profesionalismului si excelentei, prin obtinerea unui track-record care sa asigure o protectie efectiva a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua sa sprijin activitatea Parchetului European, constient fiind ca succesul acestuia depinde de stransa si eficienta colaborare a acesteia cu autoritatile nationale competente, bazata pe incredere reciproca", a declarat Stelian Ion, citat intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, incepand cu ziua de marti, Parchetul European (EPPO) isi incepe activitatea operationala in statele membre participante la cooperarea consolidata, in baza Deciziei de punere in aplicare (UE) 2021/856 a Comisiei din 25 mai 2021 de stabilire a datei la care Parchetul European isi asuma atributiile de investigare si de urmarire penala.

Potrivit sursei citate, EPPO va putea investiga, in Romania si in celelalte state membre participante, infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritatile nationale competente.

"Romania este unul dintre statele membre care a sustinut in mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor in Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicata de Comisie in iulie 2013. Romania s-a numarat, de altfel, printre statele membre initiatoare ale acestei forme de cooperare consolidata in 2017 si, in cadrul discutiilor ulterioare de la nivelul UE, pledand constant pentru operationalizarea cat mai rapida a noului organ jurisdictional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzatoare si dezvoltarea unei colaborari stranse cu autoritatile nationale", mentioneaza MJ.

In comunicat se mai precizeaza ca, in plan intern, Romania a efectuat o serie de demersuri legislative si institutionale in decursul ultimilor ani, pentru pregatirea acestui moment istoric. Au fost operate modificari legislative si institutionale pentru asigurarea punerii in aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selectie, atat pentru desemnarea Procurorului European pentru Romania, cat si a candidatilor pentru functia de procuror european delegat, primii sase fiind deja numiti de Colegiul Parchetului European.

"O noua procedura de selectie pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegati a fost demarata la 26 mai. Aceste demersuri au fost insotite de masuri de natura practica, logistica, menite sa sprijine derularea activitatii operationale in patru locatii: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara", arata Ministerul Justitie.

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis promulgat luni, 25 martie, legea care prevede înființarea registrului național al traficanților de droguri. Este vorba despre o bază de date administrată de...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#stelian ion, #ministerul justitiei, #parchetul european , #justitie