Stenograme din sedinta in care Guvernul a adoptat ordonanta 13. Iordache: Are toate avizele!

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 16:53
12954 citiri
Stenograme din sedinta in care Guvernul a adoptat ordonanta 13. Iordache: Are toate avizele!
Foto: Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, i-a dat asigurari premierului Sorin Grindeanu, in sedinta in care a fost aprobata OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, ca aceasta ordonanta are toate avizele necesare, lucru confirmat si de secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.

"Domnule prim-ministru, va rog sa suplimentam ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau doua dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizeaza evitarea unei hotarari pilot de la CEDO. Si aici discut de proiectul de lege privind gratierea unor pedepse. Nu am avut nevo... Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate.

La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de Externe, domnul Melescanu. Si cel de-al treilea, va rog sa suplimentam si cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala", a spus ministrul Justitiei, Florin Iordache, in timpul sedintei Executivului din seara zilei de 31 ianuarie 2017.

Potrivit stenogramei publicata de Guvern la solicitarea Mediafax, premierul Sorin Grindeanu l-a intrebat daca cele trei proiecte au avizele necesare.

"Binenteles!", a raspuns Iordache.

"Toate procedurile care sunt cerute?", a intrebat Grindeanu, iar raspunsul ministrului Justitiei a fost afirmativ, apoi, la cererea premierului, a mai dat o data asigurari ca procedurile sunt indeplinite.

Sorin Grindeanu l-a intrebat si pe secretarul general al Guvernului daca proiectele au toate avizele.

"Domnule prim-ministru, din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate", a dat asigurari Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

Punctual, cand au ajuns la proiectul de ordonanta privind codurile penale, premierul a mai intrebat o data daca toate procedurile sunt indeplinite si are toate avizele, Florin Iordache a mai dat o data asigurari ca totul este in regula.

Avizul CSM atasat OUG 13 este cel negativ dat pe forma anterioara a proiectului. In sesizarea transmisa Curtii Constitutionale pe tema OUG 13, conducerea CSM invoca existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, facand referire la conditiile in care a fost adoptata ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale.

"Spre deosebire de alte situatii analizate anterior de Curte, felul in care, de aceasta data, reprezentantii executivului au ascuns intentia reala, prin trimiterea a doua tipuri de acte normative avand acelasi obiect, in timp ce sedinta de guvern urma sa inceapa, prin neanuntarea pe ordinea de zi a sedintei de guvern a acestui proiect de act normativ si neinformarea presedintelui Consiliului cu privire la momentul in care urma sa fie supus spre aprobare proiectul de ordonanta de urgenta, desi ministrul justitiei a fost invitat la sedinta Plenului Consiliului, stabilita pentru a doua zi, precum si prin desfasurarea sedintei de guvern intempestiv, constituie argumente in sensul deturnarii tuturor mecanismelor legale prin care se asigura separatia si echilibrul puterilor in stat si reprezinta o amenintare la adresa statului de drept, democratic, expres prevazut de art. 1 alin (3) din Constitutie", se arata in sesizarea inaintata Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#stenograme sedinta guvern ordonanta coduri , #justitie