Suntem in razboi! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:00
9641 citiri
Suntem in razboi! (Opinii)

Ne uitam spre nord-est si ne intrebam daca va incepe razboiul. Dar razboiul a inceput deja. Este in plina desfasurare, aici, la noi.

Un razboi de o duritate maxima, de care depinde viitorul Romaniei mai mult decat a depins poate de vreo alta confruntare din ultimii 25 de ani. Un razboi care nici macar nu e politic, merge dincolo de politic, in maruntaiele societatii romanesti.

"Tarile din aceasta regiune, inclusiv Romania, Bulgaria, alte state din aceasta parte a Europei, trebuie sa fie capabile sa reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenta unor institutii puternice fie pentru a cumpara infrastructura vitala, sau institutii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenta, pentru a castiga controlul asupra institutiilor sau chiar a statului", a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, Hoyt Yee, adjunctul dnei Victoria Nuland.

Acesta este razboiul! Coruptie si bani negri, oligarhi si crima organizata impotriva institutiilor sau in institutii contra Romaniei. Aici nu mai e vorba despre stanga sau dreapta, despre un partid sau altul, aici este vorba despre asaltul impotriva statului roman aproape complet luat prizonier de oligarhia cu ramificatii transpartinice, dupa cum ne avertiza in urma cu putin timp chiar Victoria Nuland.

Taberele nu mai sunt trasate politic. Politicul pare mai degraba bine coordonat impotriva Justitiei, asa cum am vazut recent, in cazul legii care ii scapa pe primari de conflictul de interese si ii scoate de sub incidenta DNA printr-o simpla delegare de semnatura.

Taberele separate de linia frontului se impart in pro sau contra Justitie, atat. Iar varful de lance al bataliei este DNA, o institutie care a declansat ofensiva pe viata si pe moarte, sub scutul unei forte angajate total in acest razboi, de partea Romaniei.

"Credem cu tarie ca lucrand impreuna, UE si SUA, SUA si Romania, putem sa intarim institutiile si sa prevenim acest tip de coruptie, de crima organizata, acest tip de influenta asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem in Ucraina", a declarat Hoyt Yee.

Vedeti, Romania este o tara cu foarte mult noroc. Era la un pas sa fie sufocata de coruptie si oligarhie. Trocul procurorilor, mainile date pe sub masa in spatele mascaradei politice cotidiene, asaltul sistematic asupra legislatiei penale, presiunile constante impotriva magistratilor, toate strangeau latul in jurul anticoruptiei. Occidentul parea deja obosit si resemnat in fata unei Romanii irecuperabile.

Dar ceva s-a intamplat. Grav pentru lumea civilizata, dar salvator pentru noi. Violentele declansate de Vladimir Putin, caderea de facto a noii Cortine de Fier, ne-au transformat intr-o tara strategica pentru Occident. Nu isi poate permite sa piarda Romania in acest context si atunci trebuie sa o ajute sa se elibereze de sub prizonieratul coruptiei prin eliberarea institutiilor esentiale.

"Este important pentru NATO, ca Alianta, ca tarile membre sa fie puternice, sanatoase, sa aiba capacitatea de a actiona impreuna, fara a fi vulnerabile la acest tip de actiuni pe care Rusia le intreprinde in Ucraina sau, in general, la coruptie si crima organizata", spune Hoyt Yee.

Si acesta este motivul pentru care cred ca SUA sunt angajate poate mai puternic ca niciodata, in orice caz mai explicit ca niciodata, in sustinerea luptei anticoruptie si antioligarhie din Romania. Oriunde s-ar ascunde inamicii, dupa cum spunea Victoria Nuland. Avem norocul istoric de a fi esentiali pentru soarta unei intregi regiuni si pentru interese strategice uriase.

La Antena 3, dupa retinerea unuia dintre judecatorii din procesul lui Dan Voiculescu, cateva chipuri palide si voci inecate de ura isi exprimau speranta sa traiasca ziua cand Kovesi, Morar, Papici si judecatorii ICCJ vor fi arestati pentru ca se comporta ca niste mafioti, ziua cand sistemul va fi eliberat. Si Romania distrusa, as adauga eu.

Acum vreo doua luni n-as fi pariat ca ziua aceea e foarte departe. Dar acum vreo doua luni, nici chipurile palide de azi nu erau palide. Astazi nu cred ca au sanse mari sa-si vada visul cu ochii. Nu in actualul context geopolitic.

Ce inseamna rezistenta la care ne indeamna Hoyt Yee? Inseamna un DNA turat, dar si un vot lucid, responsabil si exigent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Victoria Nuland Hoyt Yee anticoruptie, #DNA anticoruptie, #SUA Rusia Ucraina , #justitie