Ziare.com

Surorile lui Corneliu Coposu, citate ca martori in dosarul tortionarului Visinescu

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 23:15

   

Surorile lui Corneliu Coposu, citate ca martori in dosarul tortionarului Visinescu
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a stabilit pentru data de 24 septembrie inceperea judecarii pe fond a dosarului tortionarului Alexandru Visinescu, cand vor fi citate pentru a fi audiate ca martori cele doua surori ale lui Corneliu Coposu, respectiv Rodica Coposu si Flavia Balescu.

Un judecator de camera preliminara de la CAB a stabilit miercuri ca Alexandru Visinescu nu a invocat cereri si exceptii in cadrul procesului, astfel incat magistratul a dispus inceperea judecarii pentru data de 24 septembrie.

La acest termen vor fi citate partile civile Aurora Dumitrescu, fosta detinuta politic, si Nicoleta Eremia, sotia fostului general Ion Eremia, inchis la Penitenciarul Ramnicu Sarat.

De asemenea, instanta a dispus efectuarea de adrese catre martorii Maria Anca Cernea, Valentin Cristea, Elena Iacob, Flavia Balescu (90 de ani) si Steluta Lucia Rodica Coposu (82 de ani), ultimele doua fiind surorile lui Corneliu Coposu. Acesti martori trebuie sa spuna judecatorilor daca se constituie parti civile in dosar.

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis pe 18 iunie in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 771 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor