Povestea escrocului sentimental care a sedus si a pacalit o romanca, angajata la Comisia Europeana, cu 40.000 de euro

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Duminica, 11 Octombrie 2020, ora 00:00
41826 citiri
Povestea escrocului sentimental care a sedus si a pacalit o romanca, angajata la Comisia Europeana, cu 40.000 de euro
Tanara romanca a fost convisa ca a intrat intr-o relatie cu un milionar FOTO Pixabay (Arhiva)

Un brasovean in varsta de 40 de ani a fost condamnat definitiv la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune dupa ce a cucerit-o pe o romanca, angajata a Comisiei Europene, iar apoi a convins-o sa sa ii transfere zeci de mii euro, mintind ca ANAF i-a blocat contul in care are un milion de euro.

Curtea de Apel Brasov a pronuntat in 9 octombrie 2020 sentinta finala intr-un dosar de inselaciune in care un receptioner din Brasov, in varsta de 40 de ani, a fost trimis in judecata. Acuzatia: "in perioada mai 2015 - februarie 2016, conturandu-si imaginea unui prolific om de afaceri, cunoscut sommelier la nivel international, care dispune de sume importante de bani intr-un cont pe care nu il poate accesa temporar din cauza ANAF-ului, a solicitat direct ori indirect, sub diverse pretexte false, diferite sume de bani cu titlul de imprumut, de la concubina sa, profitand de sentimentele acesteia de afectiune, cauzandu-i un prejudiciu de circa 160.000 lei (35.000 euro)".

In final, anchetatorii au stabilit ca prejudiciul in acest caz este de peste 40.000 de euro.

Idila, inceputa la scoala de soferi

Dosarul in care brasoveanul a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare scoate la iveala ca barbatul si victima, angajata a Comisiei Europene, s-au cunoscut la scoala de soferi. Escrocul a cucerit-o pe tanara, iar prima minciuna pe care i-a spus-o a fost aceea ca este manager al unui renumit hotel din Brasov.

Tanara, angajata la momentul inceperii relatiei pe un post de 2.000 de euro la Bruxelles, le-a declarat anchetatorilor ca la inceputul relatiei, barbatul care a cucerit-o "era foarte generos, facandu-i cadouri sau achitand notele de plata la iesirile in oras".

Din comportamentul barbatului, femeia a ajuns la concluzia ca barbatul "se bucura de un statut financiar peste mediu si ca isi permite sa o viziteze periodic pe aceasta in Belgia".

Teapa, favorizata de relatia la distanta

Victima a mai declarat ca "intelegerea cu inculpatul a fost ca el sa o viziteze in lunile de vara cand biletele de avion erau mai scumpe, iar ea sa vina in Romania in perioada de toamna-iarna cand biletele erau mai ieftine".

"In acest context, relatia celor doi s-a desfasurat in mare parte din timp la distanta, acestia tinand legatura telefonic dar si prin conversatii pe Whatsapp si Facebook Messenger. Se constata ca specificul relatiei la distanta dintre cei doi a creat premisele ca inculpatul sa isi contureze in mod facil o imagine falsa despre sine, mizand si pe sentimentele de afectiune pe care persoana vatamata incepea sa le dezvolte fata de el, fara ca aceasta sa aiba la indemana mijloace de a verifica veridicitatea faptelor ce ii erau relatate, toate aceasta fiind realizate de inculpat in scopul obtinerii in mod injust de foloase patrimoniale", au aratat procurorii in rechizitoriu.

Tanara care a cazut in plasa escrocului sentimental a povestit si cum a ajuns ca creada ca a intrat intr-o relatie cu un prosper om de afaceri. "Cand a venit la mine prima data mi-a oferit bijuterii din argint si un buchet mare de flori. (...) A platit el toate mesele in oras si chiar doua cadouri pe care le-am cumparat pentru zilele de nastere ale unor prieteni de-ai mei", a declarat victima.

A convins-o ca e milionar in euro

Victima a mai declarat ca in timpul vizitei inculpatului in Belgia acesta a avut mai multe convorbiri telefonice cu un prieten, care ar fi fost angajat al bancii Raiffeisen, referitor la gestionarea contului sau si la actiunile pe care le juca la bursa.

"Pe o aplicatie de home banking, barbatul i-a aratat persoanei vatamate contul sau in care s-ar fi aflat aproximativ 1.000.000 de euro, sustinand ca este o persoana generoasa si a imprumutat diversi prieteni cu suma totala de aproximativ 30.000 de euro", se mai arata in rechizitoriu.

Miniciuni cum "n-a vazut Parisul"

Procurorii care l-au trimis in judecata pe escrocul sentimental din Brasov au depus la dosar dovezi din care reiese cum i se prezenta receptionerul iubitei sale.

"Fac diving (scufundari- n.red.), rafting (vaslirea pe ape repezi- n.red.), offroad-uri, sky, sar cu parasuta, escaladez munti, iubesc natura, iubesc frumosul, iubesc vinul si istoria fiecarui soi in parte, cunosc 6200 sortimente de vin, fac arhitectura fara niciun studiu de specialitate, am facut peste 250 de proiecte, sunt foarte cunoscut si in Norvegia pentru proiectele mele (...) Cei de la Ministerul Turismului vor sa ma ocup de hotelurile de stat, cele care sunt in prag de faliment, sa vin cu un plan de actiuni si sa le fac din nou profita bile, unul cate unul", sunt doua dintre "gogosile" vandute tinerei.

Intr-una dintre convorbiri, escrocul ii spune iubitei sale ca "s-a intalnit cu cineva de la minister, ca va vorbi in comisie in 30 de minute, ca se afla in sala si este multa lume".

Se lauda ca este si arhitect

Brasoveanul nu numai ca i s-a laudat iubitei sale ca este arhitect fara studii, specialist in vinuri si salvator al hotelurilor de stat, dar s-a recomandat si ca un sommelier de talie internationala. "Diseara voi instrui un invatacel (...) diseara il voi supraveghea pe pusti, duminica are examen la Paris si trebuie sa il ia doar nu l-am instruit degeaba doi anisori", este unul dintre mesajele transmise tinerei.

Minciunile nu s-au oprit aici. La un moment dat, escrocul se lauda iubitei cu diploma obtinuta: "Incepand de azi titlul meu oficial este: cavaler al vinului prim somelier gradul 4. Sunt nr. 2 in Romania". Mai mult decat atat, in iunie 2015, receptionerul i-a transmis iubitei sale de la Bruxelles ca va participa la campionatul european de somelieri care se va tine la Paris in luna septembrie, intr-o crama veche de 200 ani, iar cine va castiga va face o prezentare oficiala "la un mare dineu la palatul regal din Londra pentru regina Angliei".

Probleme inventate cu ANAF-ul

La un moment dat, cand trebuia sa plece la femeie in Belgia, barbatul i-a spus tinerei ca nu isi poate plati biletul pentru ca a realizat o tranzactie prea mare, (si-a achizitionat cu 70.000 de euro un spatiu unde urmeaza sa isi deschida un restaurant), iar ANAF i-a blocat contul. "Intrucat acesta pana la momentul respectiv nu a parut ca ar avea probleme financiare, persoana vatamata i-a achitat ea biletul de avion in suma de 99,94 euro, urmand ca acesta sa-i inapoieze suma in cateva zile", se arata in rechizitoriu.

Dupa ce a inventat povestea cu blocarea conturilor, escrocul a pus la cale un alt plan pentru a o duce de nas pe victima. Mai intai, i-a spus ca a avut un accident cu motocicleta si este internat in spital. Cand s-a "vindecat", barbatul i-a spus femeii ca a cumparat un restaurant si are nevoie de 1.000 de euro pentru obtinerea autorizatiei de functionare.

In august 2015, escrocul a sunat-o pe victima si i-a spus ca magazinul de vinuri Barrique va fi pus in vanzare. "Acesta era foarte entuziasmat, sustinand ca este o ocazie unica pentru el ca sommelier si viitor detinator de restaurant sa aiba si un magazin prin care sa cumpere mai usor soiurile de vin dorite, doar ca avea nevoie de suma de 650 de euro pentru a participa la licitatie", se arata in rechizitoriul potrivit caruia, victima i-a mai dat 650 de euro iubitului sau.

Cu fiecare ocazie, escrocul a avut grija sa ii spuna iubitei sale ca ii va restitui banii pe care i-a imprumutat. "Cand imi deblocheaza conturile, in secunda urmatoare, voi transfera o suma mare in contul tau, poate chiar toata suma (...) Ma voi sfatui cu consilierul meu financiar si cu tine si impreuna vom gasi care este cea mai buna varianta", ii spune barbatul femeii, care a fost asigurata ca va fi mostenitoarea intregii sale averi.

A inventat o operatie pe creier

La inceputul lunii august 2015, barbatul i-a transmis iubitei sale ca in urma unor investigatii medicale i-a fost descoperit un cheag de sange pe creier si trebuie sa fie operat, dar nu vrea ca ea sa il ajute cu bani pentru interventia chirurgicala. "Pana nu imi spui cat costa operatia si nu te programezi nu te sun (...) nu te mai juca cu viata ta. Era mai important sa ma lasi sa te ajut pentru magazin decat pentru sanatatea ta? (...) Atunci daca nu ma lasi pe mine sa te ajut fa rost de bani cumva si opereaza-te", ii transmite victima, ingrijorata, escrocului. In final, femeia i-a transferat 2.500 de euro pentru operatie.

Minciunile, dezvaluite

Dupa mai multe luni in care, i-a transferat aproximativ 35.000 de euro, tanara a inceput sa aiba discutii cu barbatul referitoare la restituirea banilor. Chiar si asa, cei doi au mers intr-o vacanta in Asia, pentru care victima a platit aproape 4.000 de euro.

Cand a vazut ca iubitul sau nu reuseste sa mai rezolve "problema cu ANAF-ul", victima a vorbit cu un prieten al inculpatului si cu mama acestuia, afland ca barbatul nu este nicidecum un prosper om de afaceri, totul fiind o minciuna.

"Eu ti-am spus tot. Ti-am spus absolut tot. Ti-am spus tot. Ti-am recunoscut ca m-am invartit in spirala aia de cacat de minciuni si n-am mai putut sa ies. Da, ti-am recunoscut", ii spune barbatul tinerei intr-unul dintre mesaje.

Obligat sa restituie 40.000 de euro

In urma sentintei Judecatoriei Brasov, mentinute de Curtea de Apel Brasov, pe langa condamnarea de doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, escrocul a fost obligat sa ii achite victimei prejudiciul in valoare de 41.000 de euro plus dobanzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
Incendiu violent în Parcul Romanescu, din Craiova. O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale VIDEO
Incendiu violent în Parcul Romanescu, din Craiova. O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale VIDEO
Un incendiu a izbucnit, luni după-amiază, 15 aprilie, la acoperişul unei societăţi comerciale din Craiova. O femeie a suferit o intoxicaţie cu fum şi i s-a administrat oxigen în ambulanţa...
#inselaciune, #brasov, #femeie, #Comisia Europeana, #escroc sentimental , #justitie