The Economist: Ce se va intampla cu Justitia din Romania?

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 11:57
3737 citiri
The Economist: Ce se va intampla cu Justitia din Romania?
Foto: AFP

Situatia din sistemul juridic din Romania a intrat in atentia presei straine, starnind ingrijorari in legatura cu ce se va intampla cu Justitia din tara noastra.

Dupa un an de criza politica, incheiata cu o victorie clara a aliantei de guvernare a social-democratilor si liberalilor, la alegerile parlamentare din decembrie, cei mai puternici oameni ai tarii au decis sa faca pace, cel putin pe hartie, scrie The Economist.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au semnat, in acest sens, un acord care garanteaza cooperare institutionala intre Presedintie si Guvern, dar si un angajament in respectarea Constitutiei, de ambele parti.

Chiar si cu semnarea acestui acord, numirile in pozitiile cheie din sistemul juridic vor continua sa cauzeze controverse in anul 2013. Cel mai recent episod a implicat Consiliul Superior al Magistraturii, institutia care garanteaza independenta Justitiei. Alegerile pentru postul de vicepresedinte al CSM au fost amanate din cauza ca unii dintre membrii CSM nu au fost de acord cu nominalizarea, noteaza sursa citata.

Numirile pentru alte instititutii juridice cheie, precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA), procurorul general sau Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) vor fi facute pe parcursul anului 2013.

Traian Basescu a spus ca "nimeni nu va negocia independenta Justitiei, de dragul pacii politice". Presedintele a adaugat ca ar prefera sa fie razboi decat o Justitie neindependenta. Declaratia sa a venit cu doar cateva saptamani inainte de publicarea unui raport suplimentar al Comisiei Europene pe tema progresului Justitiei si luptei impotriva coruptiei, facut de Romania.

Sistemul juridic a fost monitorizat indeaproape de Uniunea Europeana, care a criticat sever Romania in ultimii doi ani pentru esecul adoptarii unei reforme juridice. Romania a facut progrese recent, insa unele probleme majore raman nerezolvate. Parlamentul continua sa blocheze urmarirea penala pentru acuzatii de coruptie a unor politicieni importanti. Pentru unii parlamentari, obtinerea unui loc in Parlament, in luna decembrie - si, prin urmare, dobandirea imunitatii parlamentare - a fost singurul lor mod de a scapa de investigatii.

Un raport MCV negativ - inca un argument al Olandei si Germaniei impotriva aderarii Romaniei la Schengen

Sansele Romaniei de a adera la spatiul Schengen depind de viitorul raport al Comisiei Europene. Daca raportul este negativ, tari precum Olanda si Germania, care se opun aderarii Romaniei in Schengen, ar putea folosi rezultatul drept argument impotriva aderarii Romaniei.

Problema urmeaza sa fie dezbatuta la urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne, din luna martie. In cazul in care Romania primeste unda verde, s-ar putea alatura spatiului Schengen in doua etape, sugerate de Franta si Germania, intai cu granitele maritime si aeriene si apoi cu granitele terestre.

Schengen nu este singura mare problema a Romaniei in acest an. Reprezentantii FMI vor veni la Bucuresti in luna ianuarie pentru a revizui performanta economica si pentru a purta discutii cu Guvernul roman, pe tema bugetului si politicilor monetare. De asemenea, Guvernul si-a exprimat sperantele sa discute cu FMI despre posibilitatea unui al treilea imprumut. Romania a primit deja doua imprumuturi de la FMI - 20 de miliarde de dolari in anul 2009 si alte 5 miliarde in 2011.

In 2013, Romania are nevoie sa-si continue reformele structurale, sa lupte impotriva coruptiei si sa-si imbunatateasca independenta Justitiei. O alta serie de masuri de austeritate dureroase bat la usa. Premierul Ponta a spus ca este dispus sa-si asume intreaga responsabilitate pentru mai multe masuri care vor supara electoratul. In mod ironic, incheie The Economist, alianta lui Victor Ponta a castigat popularitate in anul 2012, tocmai pentru ca s-au opus unor asemenea masuri de austeritate.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#The Economist sistem juridic Romania, #The Economist justitie Romania, #Ponta Basescu justitie Romania, #acord Victor Ponta Traian Basescu, #reforme Justitie Romania, #Romania aderare Schengen , #justitie