The Economist, despre "literatura de puscarie" din Romania: Un sistem la fel de corupt ca si condamnatii

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 19:33
5401 citiri
The Economist, despre "literatura de puscarie" din Romania: Un sistem la fel de corupt ca si condamnatii
Foto: The Economist

Realizatorii editiei romanesti a jocului Monopoly ar trebui sa ia in considerare modificarea cartonasului "Iesi din inchisoare" cu "Scrie o carte in inchisoare", comenteaza ironic publicatia britanica The Economist, facand aluzie la numarul mare de detinuti eliberati inainte de termen datorita "lucrarilor stiintifice" elaborate in spatele gratiilor.

Romania a ajuns pe harta Monopoly - N-o sa ghicesti ce atractie a fost aleasa

Legea a fost modificata in 2013 si permite oricarui condamnat sa isi reduca pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisa si publicata din inchisoare, scrie The Economist.

Mai multi magnati si politicieni inchisi pentru coruptie au beneficiat de indulgenta dupa ce i-a apucat frenezia scrisului. "Este un sistem la fel de corupt ca si ei", comenteaza autorul articolului citat.

Pe lista figureaza fostul premier Adrian Nastase, George Copos, om de afaceri si fost ministru, Gigi Becali, alt magnat-politician, si Ioan Niculae, cunoscut ca fiind cel mai bogat om din Romania.

Judecatoria Gaesti a decis: Miliardarul Ioan Niculae, eliberat conditionat

De asemenea, Gica Popescu, fostul fotbalist de talie internationala condamnat pentru spalare de bani, este pe cale sa fie eliberat dupa ce a scris nu mai putin de patru carti in inchisoare.

De ce vor sa-i dea lui Gica Popescu drumul din inchisoare: a scris 4 carti si o termina pe-a 5-a

Teoretic, detinutii nu au acces la computere, iar bibliotecile din inchisori sunt dotate modest. Lucrarile trebuie scrise de mana.

Conform presei din Romania, detinutii cu stare isi angajeaza profesori universitari care sa le "supravegheze cercetarile", se mai arata in articolul citat.

Acestia, sau alti "scriitori fantoma", redacteaza lucrarile, care sunt livrate in inchisori, unde detinutii le copiaza de mana. Unui editor i se plateste publicarea a catorva exemplare, iar acestea sunt prezentate comisiei care decide eliberarea conditionata (fara o expertiza prealabila), apoi judecatorul decide daca reduce sau nu pedeapsa.

Multe dintre lucrari sunt derizorii. George Copos, care a scris despre aliantele matrimoniale in Romania medievala, a fost acuzat de plagiat. George Becali a produs o carte cu ilustratii despre relatia lui cu Steaua Bucuresti, echipa de fotbal pe care o controleaza, iar Realini Lupsa, fost cantaret de muzica pop (membru al trupei Gaz pe Foc, n.red.), a publicat o lucrare despre celulele stem in medicina dentara.

Cartile scrise de Becali, Copos sau Meme Stoica in puscarie, de negasit: Explicatia editurii

Nimeni nu stie cati au beneficiat pana acum de avantajele oferite de acest sistem. Un raport recent vorbea despre 73 de asemenea cazuri, in unele situatii detinutii publicand chiar si 5 lucrari in cateva luni.

Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, a declarat ca nu se poate face nimic cata vreme "incompetenta sau interventia politicului" a lasat aceasta portita deschisa. O alta sursa, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a reamintit ca premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru coruptie, prin urmare este greu de crezut ca politicienii ar fi dornici sa faca o schimbare legislativa.

Citește și:
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...
Rareş Bogdan afirmă că Johannes Hahn reclamă presiuni asupra unor companii austriece din partea statului român. ”Este o acuzație cel puțin absurdă”
Rareş Bogdan afirmă că Johannes Hahn reclamă presiuni asupra unor companii austriece din partea statului român. ”Este o acuzație cel puțin absurdă”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a explicat miercuri, 7 decembrie, că oficiali austrieci au afirmat că şefi ai unor companii austriece din România s-ar fi plâns de ”presiuni” din partea...