Tortionarul Visinescu, trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 10:54
3256 citiri
Tortionarul Visinescu, trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii
Foto: Arhiva

Tortionarul Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru "infractiuni contra umanitatii".

Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizarii facute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, iar probele administrate au condus la trimiterea in judecata a lui Visinescu, se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Tortionarul Visinescu acuzat de inca 7 crime - noi probe confirma barbaria de care a dat dovada

Procurorii spun ca detinutii erau supusi unor "conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate".

"Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate", se mai arata in comunicatul citat.

Printre cei supusi acestor tratamente erau fosti conducatori ai guvernului, ai PNT si PNL, foste cadre din Ministerul de Interne, dar si conducatori au unor secte religioase.

Tortionarul Visinescu, din nou la Parchet. Da socoteala pentru moartea lui Ion Mihalache

Anchetatorii spun ca exista cazuri soldate cu moartea detinutilor din cauza conditiilor de viata de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, acest lucru reiesind atat din documente cat si din declaratiile date de fosti detinuti.

"Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", se arata in comunicatul de presa.

138 de detinuti care au fost inchisi in penitenciar in timpul cat a fost acolo si Alexandru Visinescu au fost identificati pana acum.

Anchetatorii subliniaza faptul ca, la acea vreme, "masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid".

Presa externa, despre Visinescu: Primul roman acuzat de genocid, dupa regimul Ceausescu

"Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid", mai spun anchetatorii, precizand totodata ca duritatea extrema a lui Visinescu a fost cauzata si de faptul ca la Ramnicu Sarat erau inchisi in special lideri politici, personalitati ale vietii publice, iar Partidul Comunist avea tot interesul in "eliminarea lor rapida".

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Visinescu trimis judecata, #tortionari trimisi judecata , #justitie