Dragonu, interlopul care controla piața de droguri din Alba Iulia, vrea în arest la domiciliu. Cum a vrut să îi convingă pe magistrați

Autor: N.G.
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 21:50
3752 citiri
Dragonu, interlopul care controla piața de droguri din Alba Iulia, vrea în arest la domiciliu. Cum a vrut să îi convingă pe magistrați
Dragonu vrea în arest la domiciliu după 11 luni de arest preventiv

Un infractor periculos considerat de anchetatori cel mai important furnizor de canabis pe piața din Alba Iulia vrea în libertate. Dura George Virgil Alin, poreclit Dragonu, este judecat pentru 321 de acte materiale de trafic cu substanțe psihoactive (etnobotanice), 26 de acte materiale de trafic de droguri (canabis) și camătă.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost eliberat condiționat în anul 2015, preocupările ulterioare fiind tot pe linia traficului de droguri și etnobotanice, activitate care reprezenta singura sa sursă de venit.

”Presupusele acte infracționale au avut loc în condițiile în care inculpatul se afla la propriul domiciliu și în condițiile în care aceste acuzații sunt dublate, triplate chiar, în alte domenii cum ar fi camătă și trafic de droguri. Aceste circumstanțe fac ca la ora actuală să se constate, fără dubiu, că un astfel de inculpat, care dovedește că nu a învățat nimic, nu din măsurile preventive care i s-au aplicat în trecut ci din chiar pedepsele anterioare.

Nu prezintă niciun fel de garanție cu privire la lăsarea lui într-o măsură mai puțin severă decât arestul preventiv, având în vedere și un anumit anturaj care se pare că este constituit preponderent din persoane care consumă sau care contribuie într-un fel la propagarea acestui tip de criminalitate sau infracționalitate”, susțin procurorii care au cerut respingerea cererii de eliberare din arest preventiv.

Dragonu este după gratii din octombrie 2020, când au avut loc percheziții la domiciliul acestuia și la o altă persoană. În ianuarie 2021, acesta a fost trimis în judecată alături de tatăl său, Dura Ghiță Simion și Pop Marius Gabriel.

”Din răspunsul organelor fiscale rezultă că inculpatul a câștigat de vreo două ori din pariuri, fără a se cunoaște câți bani a pariat, de unde a avut banii respectivi, însă în afară de asta, nu a câștigat nimic. Există o presupunere rezonabilă că inculpatul a avut o preocupare constantă pentru a-și obține toate veniturile, din trafic de substanțe interzise”, mai afirmă anchetatorii de la DIICOT.

Droguri și camătă

Pentru a convinge instanța, Dragonu a susținut că a avut un grup de prieteni cu care a consumat la el acasă droguri, fiind forțat să recunoască acest lucru. A mai afirmat că are o problemă medicală, iar operația nu poate fi realizată în sistem penitenciar, deși a încercat și a făcut demersuri în acest sens. A declarat că ”nu poate să-și miște mâna iar termenul pentru realizarea operației a fost depășit cu 14 luni”.

În afară de infracțiunile de trafic de droguri săvârșite în perioada 2018 - 2020, procurorii au mai reținut patru fapte de camătă. Astfel, în perioada 2019 – 2020, Dura George a acordat în mod repetat, cu titlu de împrumut sume cuprinse între 2.000 lei și 10.000 lei, fără drept, dobânda percepută fiind de 30-40% pe lună.

”Starea de pericol pentru ordinea publică este configurată în primul rând de gravitatea faptelor comise, caracterul continuu al acestora, persistența infracțională dovedită și riscul foarte mare de reiterare a comportamentului infracțional, având la acest moment serioase indicii și probe că inculpatul are drept singură sursă de venituri traficul de substanțe interzise. Și prin prisma antecedentelor penale ale inculpatului, instanța a apreciat că există un risc real ca inculpatul să împiedice înfăptuirea justiției și există pericolul ca luarea unei măsuri preventive mai ușoare - arestul la domiciliu să tulbure opinia publică”, a menționat Curtea de Apel Alba Iulia în hotărârea din 30 august 2021, prin care a respins definitiv cererea de plasare în arest la domiciliu.

Cerere nouă de eliberare din arest

Instanța consideră că o măsură preventivă mai ușoară ar tulbura ordinea publică și ar crea în rândul membrilor comunității un sentiment de teamă, de neliniște că acesta ar putea comite alte infracțiuni de același gen.

Magistratul a motivat decizia prin ”suspiciunea că acesta a deținut și comercializat noi substanțe cu efect psihoactiv (etnobotanice) și droguri de risc (canabis) la locuința sa ori în spații publice, către un număr mare de persoane, urmărind obținerea de venituri ilicite nu doar prin infracțiunile la regimul drogurilor, ci și prin activitățile de cămătărie, exploatând vulnerabilitățile de natură financiară ale persoanelor vătămate, printr-un număr mare de acte materiale și cu persistență în timp”.

Între timp, Dragonu a formulat o nouă cererea de eliberare din arest, care urmează să fie judecată de Tribunalul Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tânăr de 17 ani, găsit spânzurat. Unde a avut loc tragedia
Tânăr de 17 ani, găsit spânzurat. Unde a avut loc tragedia
Un adolescent a fost găsit spânzurat în grădina locuinţei sale dintr-un sat de lângă Sebeş, a anunţat duminică, 21 aprilie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba. Potrivit IPJ...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#traficant, #droguri, #dragonu, #Alba, #arest , #justitie