Trei dintre persoanele condamnate pentru fraudarea CFR au fost achitate

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 18:58
2548 citiri
Trei dintre persoanele condamnate pentru fraudarea CFR au fost achitate

Trei persoane acuzate de DNA si condamnate de Tribunalul Bucuresti pentru fraudarea CFR in timpul sefiei lui Mihai Necolaiciuc au fost, miercuri, achitate definitiv de judecatorii Viorica Costiniu si Florin Duta de la Curtea de Apel Bucuresti.

Mihai Batranu, Gabriel Preda si Chiriac Tonea au fost achitati de cei doi judecatori, care au apreciat ca faptele de care acestia erau acuzati nu exista, informeaza Evenimentul Zilei. Pentru o alta persoana inculpata, Danut Feraru, judecatorii au decis incetarea procesului din acelasi motiv. De asemenea, magistratii au apreciat si ca CNCFR nu a fost prejudiciata, dispunand ridicarea masurilor asiguratorii aplicate asupra bunurilor celor trei.

In noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti hotarase codamnarea lui Mihai Batranu la sase ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si pentru spalare de bani.

Gabriel Preda primise 5 ani de inchisoare, Tonea Chiriac patru ani si Danut Feraru trei ani. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a dispus atunci punerea sechestrului pana la suma de 12.756.757,52 de lei, acesta fiind prejudiciul adus de cei patru CNFR. Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel, care a decis, miercuri, definitiv, in favoarea acuzatilor.

Cei patru au fost trimisi in judecata in noiembrie 2008 de procurorii DNA sub acuzatia ca s-au folosit de firme fantoma pentru a incasa nejustificat importante sume de bani de la CNCFR.

Firma Solosim detinuta de Tonea, cu sediu fictiv, fara capital, fara angajati si fara activitate, a participat formal la o asa-zisa procedura de licitatie la Bursa Romana de Marfuri, dupa care Compania Nationala a Cailor Ferate Romane a achizitionat de la aceasta firma o suta de tone de solutie de ignifugare necorespunzatoare calitativ, au sustinut procurorii.

Batranu si Preda au redistribuit ulterior suma de 149 de miliarde de lei vechi, incasata de la autoritatea contractanta, catre firme fantoma, catre propriile lor firme, precum si catre alte firme reale, bani care ar fi fost destinati unor cheltuieli personale sau ale apropiatilor acestora, se mai arata in rechizitoriu.

De asemenea, Tonea Chiriac a fost acuzat de procurori ca si-ar fi pus la dispozitie propria firma pentru a fi inclusa intr-un lant de furnizare fictiv, primind de la firma Solosim suma de 121,234 miliarde de lei vechi, pe care ar fi ridicat-o in numerar aproape in intregime, fara justificare economica.

Viorica Costiniu este presedinte de onoare al Asociatiai Magistratilor din Romania, iar Florin Duta face parte si din completul care va judeca pe 10 iunie dosarul ICA, in care Dan Voiculescu si alti complici sunt acuzati ca au fraudat institutul cu 60 de milioane de euro, mai informeaza sursa citata.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...