Cazul trenului de calatori deraiat la Cluj dupa ce-a lovit o turma de bivoli. Pedeapsa primita de fermierul care si-a lasat animalele libere

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 02:35
8926 citiri
Cazul trenului de calatori deraiat la Cluj dupa ce-a lovit o turma de bivoli. Pedeapsa primita de fermierul care si-a lasat animalele libere

Un fermier din judetul Cluj a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare dupa ce o turma de bivoli de la ferma sa au ajuns pe calea ferata, provocand deraierea unui tren de calatori.

O sentinta definitiva a Curtii de Apel Cluj-Napoca arata modul in care un tren de calatori a ajuns sa deraieze dupa ce a lovit o turma de bivoli ajunsa pe calea ferata dupa ce a fost lasata nesupravegheata. In urma procesului, proprietarul animalelor a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de distrugere sau semnalizare falsa din culpa.

Fermierul a fost condamnat in baza articolului din Codul Penal care prevede ca "distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a liniei de cale ferata, a materialului rulant, a instalatiilor de cale ferata ori a celor de comunicatii feroviare, precum si a oricaror altor bunuri sau dotari aferente infrastructurii feroviare ori asezarea de obstacole pe linia ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, manevra sau interventie pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

Cum au ajuns bivolii pe calea ferata

Incidentul feroviar a avut loc in ianuarie 2015. Un fermier din judetul Cluj a cumparat mai multi bivoli si, dupa ce facut un prim transport, a lasat animalele in grija unui boitar, plecand si dupa al doilea transport. Cand fermierul a ajuns cu cel de-al doilea transport, i-a spus boitarului sa lase animalele singure si sa mearga sa il ajute la preluarea animalelor din transport.

In acest timp, turma formata din 10 bivoli a plecat din ferma. Animalele au ajuns pe calea ferata unde sapte dintre ele au fost lovite in plin de trenul care circula pe ruta Huedin - Cluj-Napoca. Trenul a deraiat fara a fi inregistrate victime, dar proprietarul animalelor a fost trimis in judecata pentru distrugere sau semnalizare falsa din culpa, dovedindu-se ca realitatea este cu totul alta decat cea cunoscuta la momentul accidentului.

"Vinovatia inculpatului rezulta din faptul ca desi a dispus transportarea si adapostirea unor animale de talie mare la microferma pe care o detinea nu a amenajat, in prealabil, un tarc sau loc imprejmuit unde sa adaposteasca animalele astfel incat acestea sa nu paraseasca microferma. De asemenea, inculpatul, in calitate de administrator al microfermei a dispus ca suspectul B.C. sa lase nesupravgeheate animalele, in acest mod inlesnind patrunderea acestora pe cale ferata", se arata in prima sentinta prin care fermierul a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

"Imprejurarea ca bivolii puteau fi speriati de animale salbatice nu a reiesit din nicio proba administrata, iar acest aspect oricum nu poate inlatura raspunderea inculpatului, care a d ispus transportarea si adaposti rea unor animale intr-un spatiu neamenajat corespunzator, in asa fel incat acestea sa nu paraseasca microferma", a aratat si Curtea de Apel Cluj in sentinta definitiva pronuntata in cazul fermierului care a scapat bivolii pe calea ferata.

Mai puteti citi:

Citeste si:
Lovitură primită în justiție de Ion Țiriac. CEDO a luat decizia în procesul intentat de miliardarul român
Lovitură primită în justiție de Ion Țiriac. CEDO a luat decizia în procesul intentat de miliardarul român
Omul de afaceri Ion Țiriac (82 de ani) a primit de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia referitoare la plângerea pentru defăimare pe care a făcut-o pentru un articol scris...
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a...