Ziare.com

Tribunalul Bucuresti despre noul Cod Penal: Incurajeaza coruptia

Luni, 05 August 2013, ora 23:14

   

Tribunalul Bucuresti despre noul Cod Penal: Incurajeaza coruptia
Judecatorul care l-a condamnat pe fostul senator Olosz Gergely la sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta comenteaza, in motivare, noul Cod Penal, spunand despre acesta ca prevede pedepse "mult mai blande" pentru coruptie, iar din acest motiv fostul senator a urmarit tergiversarea dosarului.

In acest context, judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti (TB) sustine, in documentul citat, ca prevederile noului Cod Penal nu ar face "nimic altceva decat sa incurajeze savarsirea de infractiuni de coruptie, ca si cand Romania nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia".

"In ciuda materialului probator administrat atat in faza de urmarire penala, cat si cu ocazia cercetarii judecatoresti (declaratiile coinculpatilor pur si simplu l-au pus cu spatele la zid pe inculpatul Olosz), acesta a ales sa uzeze de dreptul la tacere, singurul lui tel si al aparatorilor sai fiind tergiversarea solutionarii cauzei, in speranta ca mai devreme sau mai tarziu va intra in vigoare noul Cod Penal care din pacate prevede pedepse mult mai blande nu numai pentru toate infractiunile, dar mai ales pentru cele de coruptie, adoptarea noului Cod Penal in opinia noastra nefacand nimic altceva decat sa incurajeze savarsirea de infractiuni de coruptie ca si cand Romania nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia", se arata in motivarea sentintei Tribunalului Bucuresti.

Fost senator condamnat la sapte ani cu executare

Judecatorul insista si ulterior, in motivare, pe ideea ca noul Cod Penal prevede pedepse "atat de blande pentru faptele de coruptie".

Astfel, conform documentului citat, fostul senator "si-a dat demisia din Parlament 'probabil din respect fata de justitie si a se pune la dispozitia acesteia', cauza ajungand astfel pe rolul Tribunalului Bucuresti in speranta deloc desarta ca pana la ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare vor trece cel putin 2-3 ani, perioada de timp in care in Romania se pot intampla destule, inclusiv noul Cod penal care prevede pedepse atat de blande pentru faptele de coruptie".

Judecatorul mai retine ca, in timpul procesului, Olosz Gergely s-a "incapatanat" in tacere, singurul lui tel fiind "tergiversarea solutionarii cauzei".

Potrivit motivarii sentintei, vinovatia fostului senator rezulta clar din declaratiile celorlati patru inculpati, transcriptul interceptarii convorbirilor telefonice purtate de Olosz cu ceilalti inculpati si documente.

Gergely a uitat ca electoratul de etnie l-a trimis in Parlament pentru a-i apara interesele

Judecatorul mai mentioneaza ca a pus in vedere aparatorilor lui Olosz, la fiecare termen, sa propuna probe daca doresc, "acestia amanand de fiecare data, pentru ca la ultimul termen de judecata pur si simplu sa insire o sumedenie de mijloace probatorii, una mai neutila decat alta, in speranta (...) tergiversarii cauzei".

Judecatorul Mitu Stegaru mai spune, in motivare, ca Olosz "si-a format la nivelul organelor de decizie o serie de relatii de care a inteles sa se foloseasca in interes propriu, in scopul dobandirii de sume de bani prin traficarea acestor relatii", si a uitat "pur si simplu ca electoratul de etnie... (maghiara - n.red.) l-a trimis in Parlamentul Romaniei si a fost ales in structurile de conducere ale UDMR pentru a-i apara interesele, si nu pentru o imbogatire rapida si nelegala".

UDMR: Nu s-a pus problema retragerii candidaturii deputatului penal Olosz Gergely

Tot despre Olsoz, magistratul sustine ca acesta, "ca multi altii, de altfel, nu a dat multe 'parale' pe intersele comunitatii care l-a propulsat in aceasta inalta demnitate (presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - n.red.), ci a inteles ca trebuie sa 'actioneze rapid si eficient' (propulsarea in astfel de inalte functii cu putere de decizie cum este cea de presedinte ANRE este in Romania efemera, partidele politice intelegand sa-si rasplateasca membrii sai imediat ce ajung la putere cu astfel de functii, netinindu-se in nici un fel seama de competenta si moralitatea celor care le ocupa) pentru imbogatirea sa pe cai necinstite cu sume de bani uriase la care cvasi totalitatea contribuabililor de rand nici nu viseaza".

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2351 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

atat Noul Cod de procedura civila

cat si Noul cod penal sunt o rusine .

Iar daca credeti , precum erbivorele in jungla , ca leii nu vor ajunge la voi - va inselati .

Unde sunt ONG urile alea .....?

 

Si cand nimeni nu-si imagina cum ar putea fi căpusată si Justi

tia, au introdus ce-au aruncat altii - mediatorii! Drept pentru care este impiedicat accesul la Justitie, iar anul acesta, practic, nu s-au mai terminat decat procesele incepute inainte de parascovenie!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor