Umbra Liei Savonea. Cad ultimele masti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 11:40
47125 citiri
Umbra Liei Savonea. Cad ultimele masti

Ceea ce se intampla in CSM, devenit feuda personala a Liei Savonea, se apropie in opinia mea de un atentat in forma continua la statul de drept din Romania. Si sunt convinsa ca prezenta presedintelui Iohannis la sedintele CSM, prevazuta de Constitutie, devine din ce in ce mai putin un drept si din ce in e mai mult o obligatie, pentru ca revenim in ritm alert la o situatie cel putin la fel de rea, daca nu chiar mai rea, decat aceea din perioada in care in toate Rapoartele MCV, Consiliul Superior al Magistraturii era in rand cu politicul in zona bolnava.

Ceea ce s-a intamplat cu demisia - nedemisia judecatoarei-nejudecatoarei Dana Girbovan este doar o mostra si un varf al aisbergului. Abuzul e imens, de la un capat la altul, iar siluirea principiului independentei politice a magistratului s-a produs in mod repetat.

Din start, Dana Girbovan a fost in culpa atunci cand s-a angajat ca magistrat activ intr-o discutie, fie ea si preliminara, despre acceptarea unei functii politice. Ca a fost la Florin Iordache in sufragerie, dupa cum relateaza presa, sau nu, poate fi doar o circumstanta agravanta.

Esenta este ca un magistrat nu poate avea nicio legatura, fie ea si materializata printr-o discutie si un acord de principiu, cu o functie politica, asa cum este functia de ministru. Pentru ca, inclusiv in acceptiunea CCR, activitatea guvernamentala este una politica, indiferent daca este partinica sau nu. Da, ministrii tehnocrati fac politica, dar nu una partinica.

E ca in cazul luarii de mita. Nu trebuie sa o si incasezi efectiv. Infractiunea este comisa, consumata, din momentul in care nu ai refuzat propunerea. Dna Girbovan si-a incalcat statutul din momentul in care nu a spus nu dupa prima propozitie. Pentru ca logica, spiritul acestei incompatibilitati a magistratului nu tine doar de exercitarea efectiva a functiilor, ci de separarea lui totala de politica, fara de care nu isi poate indeplini menirea.

Intreb si eu, daca dna Girbovan, intoarsa la litigiile de munca de la CA Cluj, va avea de judecat o speta in care una dintre parti este o institutie din subordinea acestui guvern, mai exista garantia de impartialitate totala din partea unui judecator care acceptase sa fie parte a acestui guvern?

Presedinta CSM nu numai ca nu a fost deranjata de aceasta situatie, dar a agravat-o prin faptul ca nu a trimis la Cotroceni demisia dnei Garbovan pentru emiterea decretului prezidential care sa finalizeze retragerea din magistratura a acesteia. Cum decretul nu a fost semnat, presedintelui i-a fost propus un magistrat inca activ pentru o functie politica. Spune asta chiar un comunicat oficial al CSM, care vorbeste despre respingerea "propunerii in functia de ministru al Justitiei a unui judecator". Judecator, nu fost judecator.

Si cea mai buna dovada ca asa a fost este chiar retragerea demisiei, posibila numai cat timp ea nu a produs efecte. Daca nu a produs efecte demisia Danei Girbovan, inseamna ca atunci cand a fost propusa pentru functia politica era magistrat, deci incalcarea statutului a fost grosiera.

Cu binecuvantarea sectiei de judecatori CSM, un judecator a facut politica. Si ca sa puna bomboana pe coliva, Lia Savonea a contestat public, prin comunicat oficial, motivele respingerii Danei Girbovan. Cu ce drept? Pe cine apara dna Savonea? Un magistrat? Ce cauta un magistrat in treburi politice? Un cetatean obisnuit? Ce treaba are CSM cu un cetatean obisnuit propus pentru o functie? De ce nu a protestat si pentru respingerea lui Eugen Nicolicea?

De fapt, Lia Savonea a aratat, cu atipica lipsa de prudenta care a distrus si ultimele aparente, cat de mult o dorea pe Dana Girbovan in functia de ministru. Eu sunt convinsa ca dna Girbovan ar fi fost ministrul Liei Savonea, care ar fi marcat astfel o lovitura decisiva. De ce atata diperare? Pentru ca Ana Birchall ii sta ca un os in gat si la minister, dar mai ales in CSM. In plus, cu Ana Birchall ministru, dna Savonea risca sa piarda pana la urma o jucarie preferata - SS.

De asta urma sa fie schimbata Ana Birchall, sunt ferm convinsa. Nu pentru nu stiu ce proiect de OUG, ci pentru ca nu o mai suporta Lia Savonea. Si de asta a fost aleasa, sunt convinsa, Dana Girbovan, pentru ca Lia Savonea mai avea nevoie de un pudel in CSM. Daca va mai indoiti de puterea Liei Savonea va amintesc cum dupa comunicatele furioase privind impozitarea pensiilor magistratilor, guvernul a renuntat cuminte la idee.

Dar raul pe care Lia Savonea il face sistemului judiciar nu se limiteaza la atat. Cei doi dulai ai sai, SS si Inspectia judiciara, sunt asmutiti pe toti magistratii care ies din lina obedientei totale. SS este specializata pe procurori care trebuie atat de inhibati incat sa nu mai faca nimic si daca nu mai fac, nu mai e nimic de judecat.

IJ este specializata pe delicte de opinie. Lucian Netejoru a adus "marfa noua" dupa teoretice concursuri, profesionisti de mare valoare precum sotul Gabrielei Baltag sau fosta presedinta a judecatoriei Videle, si nicio opinie profesionala iesita din linia agreata nu mai scapa nesanctionata.

Viitorul presedinte al ICCJ a fost stabilit in conditii de crasa nelegalitate, de-a dreptul conflict de natura constitutionala cu Parlamentul, dupa cum am aratat deja si dupa cum a reclamat si Forumul judecatorilor.

CSM, in conflict constitutional cu Parlamentul. Sansa lui Iohannis de a salva ICCJ

CSM-ul Liei Savonea nu a organizat concursul anual pentru admitere in Institutul national al magistraturii, adica pentru o generatie de procurori si judecatori. Asta in conditiile in care sistemul e deja in criza grava, iar dupa ce de la 1 ianuarie va intra in vigoare pensionarea dupa 20 de ani vechime indiferent de varsta, se va ajunge la blocaj total.

CSM-ul Liei Savonea nu a organizat concursurile de promovare pentru judecatori si nici macar nu a adoptat regulamentul pentru concurs. Desigur, e cu mult mai avantajos sa-i tii pe toti pe delegari si detasari, dependenti de pixul tau.

In schimb concursul pentru intrarea in magistratura pentru cei fara INM a fost organizat, dar este nelegal, motiv pentru care nu a fost validat.

Situatia se degradeaza galopant, magistratii se simt tot mai sufocati, presiunea publica a scazut dupa disparitia lui Dragnea, iar umbra Liei Savonea se intinde tot mai mult si mai amenintator. De ce? Pentru ca poate.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#CSM Savonea Girbovan , #justitie
  1. Avertisment al medicilor privind unele obiceiuri ale oamenilor: Risc crescut de infarct VIDEO
  2. Pentru prima dată în istorie, fenomenul teribil din războiul lui Putin: Kievul ”este cu cinci pași înaintea Rusiei”
  3. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  4. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  5. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  6. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  7. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  8. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  9. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  10. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții