Un detinut ii scrie ministrului Justitiei: Oferiti-mi o alternativa pe masura nivelului meu intelectual

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 21:28
5768 citiri
Un detinut ii scrie ministrului Justitiei: Oferiti-mi o alternativa pe masura nivelului meu intelectual

Decizia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, de a suspenda legea care prevede reducerea pedepsei cu cate 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in inchisoare a starnit nemultumirea unor detinuti, care sunt decisi sa atace la Curtea Constitutionala hotararea de guvern.

De exemplu, Bogdan Berneanu, detinut la Penitenciarul Pelendava din Craiova, a anuntat ca se va adresa inclusiv Oficiului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), dar si forurile europene de resort, considerand hotararea de guvern drept un act de discriminare la adresa detinutilor cu capacitate intelectuala, scrie Evenimentul Zilei.

Berneanu, autor al lucrarii stiintifice "Autopsia genio-politica a lui Mihai Eminescu", i-a cerut ministrului Justitiei sa ii ofere o alternativa.

"Dupa mii de ore de studiu istoric, in compania unuia dintre cei mai mari eminescologi in viata, Constantin Barbu, dupa ce-am muncit ca un rob literar cateva luni in inchisoare, dintr-o trasatura brutala de condei, d-na Ministru Pruna mi-l executa pe Mihai Eminescu in campul muncii intelectuale. Nicio problema, va iesi de sub tipar, chiar daca o voi finaliza in regim de creatie literara independenta si, deci, nu voi beneficia de cele 30 de zile castig pentru lucrare. Dar ca sa nu ma gasesc in postura de victima a acestui act de evidenta discriminare, ii cer d-nei ministru Pruna, pe cale oficiala, sa-mi ofere o alternativa de activitate lucrativa pe masura nivelului meu intelectual", a transmis, public, detinutul.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Condamnat definitiv in toamna lui 2013 pentru infractiuni economice la patru ani de inchisoare, Bogdan Berneanu a ajuns in spatele gratiilor abia in ianuarie 2015, dupa ce s-a sustras timp de mai bine de un an, fiind dat in urmarire internationala, scrie gds.ro.

Alaturi de alte patru persoane, el a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in aprilie 2006 sub acuzatiile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cei cinci au fost acuzati ca in baza unor documente false au solicitat si obtinut de la DGFP Dolj o rambursare ilegala de TVA de aproximativ 550.000 de lei, bani care au ajuns la Berneanu si la un alt coleg.

In iunie 2015, Berneanu, in varsta de 45 de ani, a mai primit 6 luni de inchisoare intr-un alt dosar, in care a fost judecat pentru vatamare corporala grava, pentru agresarea unui barbat. In plus, el a fost obligat sa achite victimei 27.000 lei, la care s-au adaugat 2.544,03 lei catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, reprezentand cheltuielile de spitalizare, conform jurnalistilor de la Cuvantul Libertatii.

Adoptata saptamana trecuta, ordonanta care suspenda posibilitatea ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in inchisoare sa fie eliberati cu 30 de zile mai devreme a fost publicata abia marti in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare.

Aberatia zilei: Il ajuta Ciolos pe Catalin Voicu sa iasa mai devreme din inchisoare?

E oficial: Detinutii-scriitori nu mai primesc reduceri de pedeapsa

Prevederea legala a fost suspendata pana la data de 1 septembrie, urmand ca intre timp sa se modifice cadrul legal.

C.B.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...