Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un fost ministru a platit statului aproape 890.000 de lei, obtinuti ilegal

Joi, 31 Martie 2016, ora 11:35
3583 citiri
Un fost ministru a platit statului aproape 890.000 de lei, obtinuti ilegal

Dan Ioan Popescu a platit la bugetul statului aproape 890.000 de lei, suma pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus confiscarea in dosarul privind venituri obtinute ilicit de catre fostul ministru al Economiei si sotia sa.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a precizat, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca fostul ministru Dan Ioan Popescu a virat la Trezoreria Sectorului 1, prin ordin de plata, suma de 889.026,60 de lei.

"Va aducem la cunostinta ca, in conformitate cu raspunsul primit din partea Trezoreriei Sector 1, debitorul a efectuat prin OP nr. 1 din 8 decembrie 2015 plata sumei de 889.026, 60 de lei, reprezentand confiscarea dispusa prin sentinta civila nr. 3563 din 19 decembrie 2014 emisa de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul cu nr. 182/1/2012", se arata in raspunsul ANAF.

Dan Ioan Popescu avea la dispozitie 30 de zile sa plateasca aceasta suma la bugetul statului, dar fostul demnitar a platit in zece zile.

In 27 noiembrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv confiscarea sumei de aproape 890.000 de lei de la fostul ministru Dan Ioan Popescu si de la sotia acestuia, suma care reprezinta cheltuieli nejustificate pentru achizitionarea unor terenuri si imobile.

Instanta a respins atunci ca nefondate recursurile declarate de Dan Ioan Popescu si de sotia sa, Elena Popescu, dar si recursul depus de PICCJ si Agentia Nationala de Integritate.

Instanta suprema a mentinut astfel decizia din decembrie 2014 data de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia din decembrie 2014 a fost luata la rejudecarea cauzei, dupa ce ICCJ dispusese, in 2011, confiscarea a peste patru milioane de lei din averea lui Dan Ioan Popescu.

Fostul ministru Dan Ioan Popescu, obligat sa plateasca statului aproape 900.000 de lei

Dan Ioan Popescu, despre confiscarea averii: Voi da statul in judecata

Dosarul lui Dan Ioan Popescu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti dupa ce, in 5 iulie 2013, Completul de cinci judecatori al instantei supreme a casat decizia de confiscare a peste patru milioane de lei din averea acestuia si a trimis cauza la rejudecare. Instanta a admis atunci recursurile facute de Elena si Dan Ioan Popescu impotriva deciziilor anterioare, din 14 iulie 2011 si 3 noiembrie 2011.

In anul 2006, fostul procuror general Ilie Botos a cerut Comisiei de control al averilor din ICCJ cercetarea declaratiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.

Comisia a stabilit atunci ca sotii Elena si Dan Ioan Popescu nu justifica legalitatea unor bunuri dobandite, in valoare de 46 miliarde lei vechi.

Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurator pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri si case) din Bucuresti si Azuga, obtinute de sotii Elena si Dan Ioan Popescu in perioada decembrie 2000-decembrie 2004.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Dan Ioan Popescu bani stat, #Dan Ioan Popescu sechestru avere, #Dan Ioan Popescu avere confiscata , #justitie