Un judecator din Thailanda s-a impuscat in instanta, acuzand presiunile superiorilor asupra sa

Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 20:27
3829 citiri
Un judecator din Thailanda s-a impuscat in instanta, acuzand presiunile superiorilor asupra sa
Foto: captura YouTube / Hai.ersdward95

Un judecator din Thailanda a incercat sa se sinucida impuscandu-se in piept chiar in sala de judecata. El a acuzat presiunile facute asupra lui de superiori pentru a da anumite verdicte, lucru care ridica semne de intrebare asupra independentei sistemului si justitiei din aceasta tara.

Cazul a fost inregistrat in provincia sudica Yala. Judecatorul Khanakorn Pianchana s-a impuscat dupa ce a achitat cinci persoane acuzate de crima, infractiune care ar fi putut aduce in cazul a trei dintre inculpati chiar pedeapsa cu moartea. Judecatorul a fost dus in stare stabila la spital, relateaza Daily Mail.

Potrivit unui avocat al suspectilor, judecatorul a apreciat ca dovezile prezentate de procuror nu erau suficiente.

Un memo de 25 de pagini atribuit judecatorului circula online. In document, acesta isi acuza superiorii ca ar fi incercat sa il forteze sa schimbe verdictul in "vinovat". Documentul ar fi fost publicat si pe pagina de Facebook a judecatorului, impreuna cu un scurt video in care acesta lansa si alte acuzatii similare la adresa superiorilor.

El a reamintit si un caz de la inceputul acestui an, cand s-au facut presiuni asupra lui sa dea o pedeapsa mai usoara in cazul a trei soldati care au ucis un civil, pe motiv ca isi faceau datoria impusa de stat. Documentul mai contine si alte plangeri, legate inclusiv de salarizare si de conditiile in care lucreaza judecatorii din curtile inferioare.

In special doua fraze ar fi atras atentia internautilor: "Redati verdictul judecatorului. Redati justitia poporului".

Un purtator de cuvant al Curtii a declarat insa ca incidentul ar fi fost cauzat de stres si de probleme personale.

Sistemul judiciar din Thailanda este criticat de mai multi ani, in special din cauza acuzatiilor de coruptie si a interventiilor politice. In ciuda incercarilor de a-l reforma, sistemul a rezistat, iar instantele sunt si acum supuse criticilor.

Un ONG care monitorizeaza sistemul de justitie, iLaw, si-a exprimat "respectul" fata de judecatorul Khanakorn. "In calitate de promotori ai reformelor judiciare, intotdeauna am crezut ca exista judecatori care au principii si indraznesc sa se opuna sistemului, dar nu am stiut niciodata unde sunt ei. Multumim ca ne-ai confirmat ca exista speranta si credinta noastra este reala", a precizat un reprezentant al asociatiei.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#judecator impuscat instanta presiuni superiori , #justitie