Si UNJR condamna ordonanta lui Toader de modificare a Legilor Justitiei: Se impune de urgenta abrogarea!

Joi, 21 Februarie 2019, ora 08:45
4251 citiri
Si UNJR condamna ordonanta lui Toader de modificare a Legilor Justitiei: Se impune de urgenta abrogarea!
Foto: Arhiva Pixabay

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condamna noua ordonanta de urgenta care modifica Legile Justitiei, adoptata "intempestiv si fara minime consultari" de Guvern in sedinta de marti.

UNJR este condusa de Dana Garbovan, care pana acum rezona cu propunerile initiate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Judecatorii din aceasta asociatie profesionala atrag atentia ca noua OUG contine o serie de prevederi care incalca principiul separarii carierei judecatorilor de cea a procurorilor si modifica conditiile de accedere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentand un pas enorm inapoi fata de forma anterioara a statutului acestor doua profesii, potrivit unui comunicat de presa remis joi dimineata Ziare.com.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Guvernului Dancila sa revina de indata asupra acestor prevederi, inainte ca acestea sa produca efecte negative iremediabile.

UNJR arata ca noua OUG incalca separarea carierei judecatorilor de cea a procurorilor, in contextul in care pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM si nu de Sectia de procurori din CSM, ca pana acum.

" (...) in primul rand, se modifica competenta de avizare a propunerilor pentru ocuparea functiilor de cel mai inalt grad in parchete, aceasta trecand de la Sectia pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

In al doilea rand, se confera posibilitatea unui judecator, care a fost procuror in trecut, sa devina sef intr-un parchet, fapt ce reprezinta o incalcare grava a separarii carierelor", evidentiaza UNJR.

O alta modificare criticata este cea a conditiei vechimii pentru a accede la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

"O alta modificare care incalca principiul separarii carierelor este cea facuta la art. 52 alin. (3) din Legea 303/2004, prin care s-a modificat conditia vechimii pentru a accede la ICCJ.

Astfel, daca in forma anterioara a legii se spunea ca pot accede la ICCJ numai judecatorii care 'au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani', acum articolul s-a modificat astfel: 'au o vechime de cel putin 18 ani in functiile prevazute la art. 44 alin. (1) '.

Cu alte cuvinte, vechimea efectiva de 18 ani ca judecator, pentru a accede la ICCJ, a devenit vechime de 18 ani ca procuror sau ca judecator.

Dupa ce, in urma unui proces legislativ dificil si de durata, au fost modificate legile justitiei si au fost corectate textele ce permiteau confuzia intre cariera judecatorilor si cea a procurorilor, printr-o simpla ordonanta, emisa fara nici o consultare publica, Guvernul Dancila a sters modificari fundamentale pentru statutul judecatorilor si procurorilor", se mai arata in document.

Uniunea subliniaza ca profesia judecatorilor este diferita de cea a procurorilor, deoarece in timp ce judecatorii infaptuiesc justitia, procurorii sunt participanti in proces, contribuind la infaptuirea ei: "Este imperativ, de aceea, ca accederea la cea mai inalta instanta din Romania sa se faca de judecatori ce au dobandit experienta ceruta de lege strict in aceasta profesie".

Se impune de urgenta abrogarea

UNJR mai noteaza ca ordonanta contine si prevederi necesare, insa cele criticate au efecte negative profunde, astfel incat se impune de urgenta abrogarea acestor modificari.

"Daca Guvernul Dancila ar fi pus aceasta ordonanta in dezbatere publica si ar fi dat timp pentru a primi aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii si observatii de la asociatiile profesionale, actul normativ putea fi adoptat intr-o forma care sa nu aduca o atingere grava si imprevizibila statutului judecatorilor si procurorilor.

Solicitam Guvernului Dancila sa revina de indata asupra acestor modificari si sa le abroge inainte de a produce efecte negative iremediabile", mai solicita UNJR.

Ordonanta Toader

Amintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat marti, la finalul sedintei de guvern, mai multe modificari realizate prin ordonanta de urgenta si care privesc Legile Justitiei.

Astfel, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, ceea ce pune presiune pe procesul de numire a procurorilor sefi, modificarea vizand situatii similare cu cele din prezent la numirea noului sef al DNA, unde se afla un interimar pe perioada derularii procesului de numire, blocata de o bucata de vreme la Cotroceni.

Mai mult, pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM (cu o majoritate considerata favorabila lui Tudorel Toader), nu se sectia de procurori din CSM, ca pana acum (unde candidatii propusi de Toader au primit in majoritate aviz negativ).

In plus, au fost decise mai multe modificari in functionarea Sectiei de investigare a magistratilor, care devine stat in stat, fiind practic scoasa de sub autoritatea procurorului general, Augustin Lazar.

Iata doar cateva reactii la modificarea Legilor Justitiei decisa marti de Guvernul Dancila:

A.D.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#UNJR criticat ordonanta Toader, #judecatori criticat ordonanta Toader , #justitie