Urdareanu si Nichita, retinuti de procurorii DNA - spaga de 10% din contracte si reduceri la cazare-n Bucuresti

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 22:20
5747 citiri
Urdareanu si Nichita, retinuti de procurorii DNA - spaga de 10% din contracte si reduceri la cazare-n Bucuresti
Foto: Ziare.com

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, patronul grupului de firme UTI, a fost retinut, joi, de procurorii DNA, intr-un dosar de coruptie. In acelasi dosar a fost retinut si primarul suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita, acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe cautiune pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 octombrie 2015, fata de Iulius Gabriel, Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), acuzat de dare de mita.

O masura similara a fost stabilita si in cazul lui Mihail Tanasescu, vicepresedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

Procurorii arata ca in cauza exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca Nichita a primit mita de la Urdareanu pentru ca asocierea UTI-IBC sa primeasca un contract in Iasi.

Gheorghe Nichita ar fi primit mita de la actionarul principal UTI - surse

Astfel, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Nichita a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

UTI confirma: Tiberiu Urdareanu, suspect intr-un dosar DNA

Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Tanasescu si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita).

Demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Procurorii sustin ca Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale:

  • - o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit,
  • - beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015,
  • - plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si Mardarasevici Iulius Gabriel,
  • - beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Gheorghe Nichita si Tiberiu Urdareanu urmeaza sa fie prezentati vineri Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Tiberiu Urdareanu, patron UTI si lider UNPR, adus cu mandat la DNA

UTI e o companie ce furnizeaza sistemul de monitorizare a traficului din Capitala, precum si un sistem de management al situatiilor de urgenta, pe care Primaria Capitalei a dat peste 29 de milioane de euro.

Totodata, compania UTI Defense and Security Engineering dezvolta produse pentru programe de aparare din Romania si Polonia.

UTI a realizat si sistemul electronic de sanatate si cel de plata a rovinietei si a castigat contracte privind lucrari la magistrala M5 a metroului, dar si la aeroporturile din Iasi, Bacau si Satu Mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nichita Urdareanu retinuti, #Nichita retinut UTI, #Urdareanu retinut UTI , #justitie