S-au prescris faptele in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat ca a dat mita un milion de euro

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 20:26
4505 citiri
S-au prescris faptele in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat ca a dat mita un milion de euro

Tribunalul Bucuresti a decis luni incetarea procesului penal impotriva omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in dosarul in care acesta este acuzat ca i-a dat un milion de euro fostului presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, motivul invocat de instanta fiind ca faptele s-au prescris.

"In baza art. 396 alin. 1 si alin. 6 C.pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C. pr .pen. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Vintu Sorin Ovidiu, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta prev. de art. 6 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 C.p., ca urmare a implinirii termenului special de prescriptie al raspunderii penale. Ia act ca prin sentinta penala nr. 1960/24.12.2019 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin decizia penala nr. 1129/29.10.2020 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia I Penala, s-a dispus confiscarea de la numitul Olteanu Bogdan contravaloarea in lei a sumei de 1.000.000 (un milion) euro, remisa acestuia de inculpatul Vintu Sorin Ovidiu. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare", se arata in decizia instantei.

Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in decembrie 2018, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, fiind acuzat ca i-a dat fostului presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu suma de 1 milion de euro, in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, Sorin Ovidiu Vintu i-a promis si remis lui Bogdan Olteanu, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul promisiunii ca va face demersuri pe langa un inalt demnitar, astfel incat Liviu Mihaiu sa fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Potrivit DNA, suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea in sediul PNL.

De asemenea, procurorii arata ca, in toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmarind obtinerea unui mandat de deputat.

In acest context, din dispozitia lui Vintu, Olteanu a beneficiat de consultanta politica pentru campania electorala fara sa achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata intr-un dosar separat si condamnat definitiv, in octombrie 2020, la 5 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Citeste si:
Şeful ITM Ilfov a fost reținut de DNA pentru luare de mită "în formă continuată". Cum a fost prins încasând șpagă alături de subalterni
Şeful ITM Ilfov a fost reținut de DNA pentru luare de mită "în formă continuată". Cum a fost prins încasând șpagă alături de subalterni
George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prins în timp ce primea mită...
Șeful Poliției Strehaia îi cere 100.000 de euro daune agentului înjurat de un patron de restaurant. Cum a candidat comisarul ultragiat singur pe post și a ieșit pe locul 2
Șeful Poliției Strehaia îi cere 100.000 de euro daune agentului înjurat de un patron de restaurant. Cum a candidat comisarul ultragiat singur pe post și a ieșit pe locul 2
Cristian Mărghitoiu, șeful poliției din Strehaia, l-a dat în judecată pe Robert Popa, polițistul amenințat cu moartea de un patron de restaurant, și cere daune morale în valoare de 100.000...